Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Tα ακίνητα των Τραπεζών...πέταξαν-ποιός θα τα πάρει.?

Με τις τράπεζες να αποτελούν το νούμερο ένα «χαρτί» του νέου Ταμείου δημόσιας περιουσίας που θα δημιουργηθεί, τα βλέματα των ειδικών της αγοράς στρέφονται στα ακίνητα των τραπεζικών ιδρυμάτων.
.
Μια σημαντική περιουσία που μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα περάσει κι αυτή στον έλεγχο του Ταμείου το οποίο υπενθυμίζεται ότι πρέπει να έχει αξία 50 δις σε βάθος 30ετίας με σκοπό την αποπληρωμή χρέους.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχές σε εταιρείες real estate. 

Για παράδειγμα η Eurobank είναι ακόμη μέτοχος στην Grivalia με ένα ποσοστό γύρω στο 20%. Η τράπεζα διαθέτει επίσης σημαντικό χαρτοφυλάκιο κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων που τα διαχειρίζεται η Eurobank Property Services.

Στην Εθνική Τράπεζα ανήκει το 34% της Εθνικής Πανγαία η οποία διαθέτει 269 εμπορικά ακίνητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ και ετοιμάζεται να εισέλθει στο ΧΑ με όχημα την Mig Real Estate την οποία απέκτησε προ μηνών. Χαρακτηριστικά ακίνητα της εταιρεία είναι το κτίριο Καρέλα που στεγάζεται η Cosmote, τα 14 κτίρια του δημοσίου που απέκτησε με sale and leace back κ.λπ.

Η Πειραιώς διαθέτει σημαντικά ακίνητα σε Ελλάδα και Βαλκάνια καθώς και το σύνολο των μετοχών της Trastor. 
Τέλος η Alpha έχοντας την Alpha Αστικά Ακίνητα διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

Αν όλη αυτή η περιουσία των τραπεζών αποτελέσει την «προίκα» τους σε μια μελλοντική εγγραφή στο Ταμείο με στόχο την πώλησή τους (αφού πρώτα γίνειbad bank) αυτό θα φανεί πολύ σύντομα. Η ανακεφαλοποίηση άλλωστε θα ολοκληρωθεί τους επόμενους 2-3 μήνες.--Ered.gr


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-