Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Εποπτεία στις διοικήσεις των τραπεζών

Παρά την ολοκλήρωση των AQRs από τις 4 συστημικές τράπεζες, οι μακροοικονομικές παράμετροι που θα καθορίσουν και το τελικό ποσό που θα απαιτηθεί θα μπουν στην Ευρώπη.
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς το ποσό που θα απαιτηθεί θα καθορισθεί από την ΕΚΤ.
Οι εταίροι μας θα καθορίσουν και την εποπτεία των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων είτε «εντάσσοντας» στα ΔΣ τραπεζικά στελέχη –και μάλιστα ελληνόφωνα-, είτε μέσα από Επιτροπές που θα συγκροτηθούν από ειδικούς τεχνοκράτες.

Κλειδί στην αναζήτηση των προσώπων που έχει ήδη ξεκινήσει, η εμπειρία χειρισμού παρομοίων καταστάσεων και η προϋπηρεσία σε Οργανισμούς που έχουν αντιμετωπίσει ήδη ζητήματα διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Την ώρα που η θέση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα αφορά στη δημιουργία μιας bad bank στα πρότυπα της NAMA, δεν είναι προφανές από πού θα υπάρξουν τα ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτεί ένας τέτοιος θεσμός.

Παράλληλα ένα από τα ανοικτά ζητήματα αφορά τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ωρίμανση των υποθηκών που θα εκχωρηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να αποφευχθεί μια βίαιη υποχώρηση των τιμών στην αγορά ακινήτων, με συνέπεια να ανοίξει μια νέα τρύπα στις τράπεζες, που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να φτάσει και τα €4 δισ.

Αν αυτό συνδυαστεί και με το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βαίνει προς αφανισμό, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν στελέχη εμπλεκόμενα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων σεναρίων.

Πολιτική θα είναι τελικά η απόφαση, καθώς πέρα από το ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες και αυτή την ώρα υπολογίζεται μεταξύ €12 δισ. και €19,5 δισ. υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν -σε ένα εύλογο διάστημα ενός έτους- να πεισθούν ιδιώτες επενδυτές να τοποθετηθούν στις ΑΜΚ καταβάλλοντας επιπλέον €10 δισ.

Το όλο εγχείρημα φαντάζει κολοσσιαίο δεδομένης της πολιτικής αστάθειας, που έχει φέρει στο ναδίρ την αξιοπιστία της χώρας. Από την άλλη πλευρά, με βάση τις σημερινές τιμές των ακινήτων οι υποθήκες που θα πρέπει να εκχωρηθούν για το χρέος των €100 δισ. καλύπτονται με μόλις €40 δισ., ενώ υπάρχουν και funds που τοποθετούνται στην εναλλακτική αυτή επένδυση και αγοράζουν πακέτα χαρτοφυλακίων με μόλις c20/€1.

Φανταστείτε που μπορεί να φτάσει αυτό το νούμερο αν υπάρξει και αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών...

-Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-