Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Μαύρη Δευτέρα - Τραπεζικό κράχ στο ΧΑ, - 24% !


Δραματική πτώση μετοχών και δεικτών, τράπεζες -24%!

Πιέσεις και υποτιμητική κερδοσκοπία.
Φόβοι για ντόμινο στις διεθνείς αγορές




.
Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια, προκαλώντας πανικό σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, καθώς διαγράφεται πλέον ορατός ο κίνδυνος παγκόσμιου ντόμινο, με πολλαπλές καταστροφικές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οι αιτίες είναι σύνθετες και δύσκολα αντιμετωπίσιμες, ενώ η μετάδοση και η κλιμάκωση της αναταραχής εξαρτώνται κυρίως από το ψυχολογικό κλίμα που θα επικρατήσει στις αγορές.

Στα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που ήταν οι αρχικές αφορμές κλυδωνισμών στα χρηματιστήρια, προστίθενται τώρα δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τραπεζικού τομέα διεθνώς, οι φόβοι για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην Ευρώπη και οι παρενέργειες της σοβούσας εσωτερική κρίσης στην ΕΚΤ, μετά τη δημόσια αμφισβήτηση των επιλογών Ντράγκι από τους επικεφαλής της γερμανικής και της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.

Με αδύναμο κρίκο τις τραπεζικές μετοχές, οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη-Παρίσι χάνουν περίπου 3,3%, ο FT100 του Λονδίνου είναι στο -2,8%, ενώ την πρώτη ώρα των συναλλαγών η Wall Street καταγράφει απώλειες 2,2%.

Στο ΧΑ η πτώση μετοχών και δεικτών προσέλαβε σήμερα διαστάσεις μινι-κραχ, καθώς στην αρνητική διεθνή συγκυρία προστίθενται η αβεβαιότητα και το ρίσκο των εσωτερικών εξελίξεων – διαπραγμάτευση με δανειστές, κοινωνικές αντιδράσεις, διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή κυβερνητικού σχήματος.

Αυξανόμενο ρίσκο

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα βυθίστηκαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες κινούνται πλέον έως και 67% χαμηλότερα των τιμών στις οποίες έγιναν οι πρόσφατες ΑΜΚ. 
 Η ένταση των πιέσεων και το μέγεθος των απωλειών δείχνουν ότι τα διεθνή funds που εισέφεραν τεράστια ποσά στις ανακεφαλαιοποιήσεις, αδυνατώντας να αποκομίσουν κέρδη από άνοδο των μετοχών, παίζουν το παιχνίδι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, συνδυάζοντας κινήσεις στη σποτ αγορά και στα Παράγωγα.

Πιθανότατα προβλέπουν μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η οποία θα προσθέσει προβλήματα στην κυβέρνηση, στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, ενώ η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη θα καθυστερεί.

Προτιμούν λοιπόν να «γυρίζουν» μετοχές μεταξύ συγγενών χαρτοφυλακίων, πιέζοντας τις τιμές όλο και πιό χαμηλά, με προοπτική να τις ξαναπάρουν χαμηλότερα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα χαρτοφυλάκια που μπήκαν στις ΑΜΚ της Πειραιώς και της Attica Bank «γράφουν» ζημία 67%(!) σε δύο μήνες, ενώ στη Eurobank χάνουν περίπου 60%, στην Εθνική 52% και στην Alpha 44%.

Η συνεδρίαση

Ανησυχητική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η μεγάλη πτώση συντελείται με αξιόλογο τζίρο και παρά τις προσπάθειες εγχώριων χαρτοφυλακίων να στηρίξουν επιλεκτικά ορισμένες μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,87% στις 464,23 μονάδες, κινούμενος στα χαμηλά 28ετίας(!). 
 Αναλυτές επισημαίνουν ότι διανύει την τελευταία φάση του μεγάλου πτωτικoύ κύματος που ξεκίνησε στις αρχές του 2014, όταν ήταν στις 1340 μονάδες. Το κύμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ακόμα κάποιο σημάδι αναστροφής του. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια επίπεδα στήριξης, πέραν της ψυχολογικής επίδραση που ασκούν οι στρογγυλοί αριθμοί, όπως είναι οι 450 μονάδες.

Νέα ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν ο FT25, που έκλεισε -10,21% στις 121,52 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης (-24,26% στις 24,26μονάδες).

Στο κόκκινο έκλεισαν όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Eurobank -29,2%, Εθνική -29%, Πειραιώς -27%, Alpha Bank -17,6%, ΔΕΗ -12,5% ΟΛΠ και Βιοχάλκο -9,6%, Lamda -9%, Ελλάκτωρ -8,8%, ΕΛΠΕ -8,4%.-

-
Sofokleusin.gr

———————

Σας είχαμε ενημερώσει για τα παραπάνω σε προηγούμενα άρθρα στο Greek Fund.

Χάθηκαν τα περισσότερα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-