Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Κορνήλιοs Καστοριάδηs, οικονομολόγος & ψυχαναλυτής


Ο Καστοριάδης, ένας Αμερικανός υπουργός και άλλες ιστορίες συναισθηματικής χρηματοοικονομικής φόρτισης

.



-

Θάνος Βερούσης - Huffingtonpost.gr -Επίκουρος Καθηγητής στη Χρηματοοικονομική στο Πανεπιστήμιο του Newcastle

-


"How do you know I am mad?" said Alice.

"You must be," said the Cat, or "you wouldn't have come here".

(Η Αλίκη στην Χωρα των Θαυμάτων)






Το μήνυμα του προηγούμενου άρθρου ήταν να καταδείξει οτι η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι προβλέψιμα μη-ορθολογική, μια αρχή στην οποία επίσης βασίζεται η συναισθηματική χρηματοοικονομική (emotional finance). Το παρόν άρθρο παρουσιάζει την συναισθηματική χρηματοοικονομική και τις βασικές προτάσεις της.

Οι δύο ζωές του Κορνήλιου Καστοριάδη: το 1970, ο Καστοριάδης πήρε την απόφαση να αφιερωθεί αποκλειστικά στην ψυχανάλυση αφήνοντας πίσω του μια επιτυχημένη καριέρα στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σαν οικονομολόγος ο Καστοριάδης εφήρμοσε εναν απόλυτα ορθολογικό και αιτιοκρατικό τρόπο σκέψης.

Σαν ψυχαναλυτής όμως, αφιερώθηκε στην έρευνα του ανθρώπινου νου, στις συνειδητές και κυρίως στις υποσυνείδητες διεργασίες του. Από αυτήν την άποψη, ο Καστοριάδης ήταν προάγγελος του κλάδου της χρηματοοικονομικής που τώρα ονομάζουμε συναισθηματική χρηματοοικονομική.

Η συναισθηματική χρηματοοικονομική, εξετάζει πώς τα συναισθήματα, συνειδητά και υποσυνείδητα, επηρεάζουν τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Μια πρόταση της συναισθηματικής χρηματοοικονομικής ειναι ότι η γνωση των συμπεριφορικών μειονεκτημάτων των επενδυτών οδηγεί σε πιο ορθολογικές αποφάσεις. Ωστόσο, όπως ο πρώην Αμερικανός υπουργός αμύνης, Ντ. Ράμσφελντ, είχε πει, η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στα πράγματα που δεν γνωρίζουμε ότι δε γνωρίζουμε (τα unknown unknowns). Σε αυτήν την περίπτωση είμαστε απροστάτευτοι αφού είναι αδύνατον να αναπτύξουμε οποιεσδήποτε άμυνες . Ένα από αυτά τα πράγματα είναι τα υποσυνείδητα συναισθήματα που εξετάζει ο κλάδος της ψυχανάλυσης και ήταν μέχρι πρόσφατα ανεξερεύνητα στον κλάδο της χρηματοοικονομικής.

Η βασική αρχή της συναισθηματικής χρηματοοικονομικής είναι ότι η εγγενής αβεβαιότητα στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων απελευθερώνει αισθήματα ενθουσιασμού και ανησυχίας και η χρηματιστηριακή αγορά είναι το πεδίο που εκφράζει την αλληλεπίδραση των συναισθημάτων των επενδυτών που συμμετέχουν σε αυτήν. Από αυτήν την άποψη, η συναισθηματική χρηματοοικονομική προτείνει ότι το οικονομικο μοντέλο ενός ατόμου που συμπεριφέρεται ορθολογικά, ο "homo oeconomicus", είναι αδύνατον να εξηγήσει πλήρως την οικονομική συμπεριφορά αναφορικά με επενδυτικές αποφάσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την απόφαση να επενδύσουμε σε χρηματιστηριακές μετοχές. Αυτή η απόφαση, εκτος από το αίσθημα κυριαρχίας, μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ενθουσιασμού (η χαρά ενός πιθανού μελλοντικού κέρδους) αλλα και συναισθήματα ανησυχίας (σε περίπτωση απώλειας περιουσίας). Ο επενδυτής επομένως με τη συγκεκριμένη επένδυση εισέρχεται σε ενα περιβάλλον συναισθηματικής σύνδεσης με την επένδυση, ανεξαρτήτως αν το γνωρίζει η όχι. Στη διάρκεια αυτής της σχέσης ο επενδυτής μπορει να βιώσει μια σειρά από υποσυνείδητες διεργασίες: διαχωρισμός (κλείνοντας τα αυτιά μας στα άσχημα νέα και επικεντρώνοντας μονο στα καλά νεα), ιδεαλισμός (η πίστη σε υπερβολικές αποδόσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα) και άρνηση (αδυναμία να αποδεχτεί ότι η επένδυση δεν αποδίδει).

Είναι προφανές ότι η συναισθηματική χρηματοοικονομική επιχειρεί να κατανοήσει τις χρηματοοικονομικές κρίσεις, έναν τομέα όπου η ορθολογική χρηματοοικονομική αποτυγχάνει. Η Ελληνική χρηματιστηριακή κρίση, που συνέβαλε στην μεγαλύτερη ανακατανομή εισοδήματος από ίδρυσης του Ελληνικού κράτους, είναι ενα προφανές παράδειγμα. Για αυτούς που έζησαν τα διάφορα στάδια της ανόδου και πτώσης του χρηματιστηρίου, θα θυμούνται πως οι επενδυτές αγνόησαν παντελώς το ενδεχόμενο οι μετοχές να μην αποδώσουν (διαχωρισμός), πίστεψαν σε εξωπραγματικές αποδόσεις (ιδεαλισμός) και αδιαφόρησαν για την πραγματική απόδοση των επενδύσεων (άρνηση).

Η συμπεριφορική χρηματοοικονομική προβλέπει ότι στο τέλος κάθε χρηματιστηριακής κρίσης οι επενδυτές νιώθουν ντροπή: είναι δύσκολο να βρεις κάποιον σήμερα που θα πει «ήμουν και εγώ εκεί». Μιλώντας για την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση του 2008, ο Allan Greenspan, ανέφερε ότι μόνο όταν φύγει η παλίρροια ξέρουμε ποιος κολυμπάει γυμνός.
Κατά τη διαρκεια της ελληνικής χρηματιστηριακής κρίσης, η Ελλάδα έγινε μια απέραντη παραλια γυμνιστών!

Η συναισθηματική χρηματοοικονομική προτείνει ότι δεν πρέπει να αγνοούμε πως τα συναισθήματα μας μάς επηρεάζουν στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Μήπως αυτό αποδεικνύει ότι ίσως θα πρέπει να αφήσουμε τις επενδυτικές αποφάσεις σε μηχανές, οι οποιες είναι στο κάτω κατω προγραμματισμένες να λειτουργούν ορθολογικά; Η απάντηση στο επόμενο άρθρο αυτής της τριλογίας.

"It's been emotional!"

-

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΔΝΤ : «δεν φταίω εγώ» για την Ελλάδα. Αυτή είναι μια θεμελιώδης παραβίαση του ιδρυτικού σκοπού του


Peter Doyle - Διεθνής μακροοικονομολόγος, πρώην senior manager του ΔΝΤ







Η αλήθεια ανάποδα
.


.


Το ΔΝΤ λέει πως βλέπει θετικά έναν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα από το 2018 και μετά. Οι ισχυρισμοί για το αντίθετο παρουσιάζουν την αλήθεια ανάποδα.

Αλλά το ΔΝΤ επίσης θέλει μέτρα για την επίτευξη στόχων του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μετά που θα είναι αξιόπιστα και θα ψηφιστούν άμεσα.

Λοιπόν, τι γίνεται;

Το ΔΝΤ λέει ότι εξαναγκάστηκε σε αυτή την αντίφαση εξαιτίας της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων το 2015. Ωστόσο, αυτή η δικαιολογία δεν βγάζει νόημα στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας.

Επειδή το ΔΝΤ δεν δημιουργήθηκε απλά για να αντιτίθεται σε μακροοικονομικές πολιτικές που είναι πολύ «χαλαρές», αλλά επίσης για να αντιτίθεται σε πολιτικές που είναι πολύ «σφιχτές». Γενικά μιλώντας, έχει πολλά εργαλεία για να επιτύχει το πρώτο, αλλά σχεδόν κανένα – πέρα από τις εκκλήσεις- για το δεύτερο. Αυτό είναι το γνωστό ζήτημα της ασυμμετρίας στην πολιτική του ΔΝΤ και τη προκατάληψη περί παγκοσμίου αποπληθωρισμού.

Αλλά στη μοναδική περίπτωση της Ελλάδας, τώρα, το ΔΝΤ έχει ένα ισχυρό εργαλείο για να αντισταθεί στις υπερβολικά «σφιχτές» πολιτικές. Οι Ευρωπαίοι δανειστές θέλουν επίσημη και πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπότε αν το ΔΝΤ βλέπει τις πολιτικές τους ως πολύ «σφιχτές», μπορεί απλά να πει «όχι» στο αίτημά τους. Αυτό θα προκαλούσε, τουλάχιστον, επανεξέταση αυτών των πολιτικών.

Και, σε διεθνές πλαίσιο, το ΔΝΤ καλείται να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Η άνοδος των λαϊκιστικών δυνάμεων σε πολλά μέρη της Ευρώπης και αλλού αντικατοπτρίζει, εν μέρει, τις πολύ «σφιχτές» πολιτικές. Αυτές οι τάσεις προαναγγέλλουν κρίση, κάτι που το ΔΝΤ δημιουργήθηκε για να αποτρέψει.

Οπότε θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί πως το ΔΝΤ θα έσπευδε να εκμεταλλευτεί αυτή τη σπάνια ευκαιρία να είναι τόσο σκληρό απέναντι στις πολύ «σφιχτές» πολιτικές όσο απέναντι στις πολύ «χαλαρές». Αυτό θα ενίσχυε τον ισχυρισμό του περί ίσης αντιμετώπισης και θα προέβαλλε εντόνως τους ευρύτερους προβληματισμούς σχετικά με τις συνέπειες τέτοιων λαθών πολιτικής.

Αλλά όχι. Αντ’αυτού, έχει υιοθετήσει αυτή τη γραμμή, τύπου «δεν φταίω εγώ» για την Ελλάδα. Αυτή είναι μια θεμελιώδης παραβίαση του ιδρυτικού σκοπού του. 

Και το ευρύτερο λαϊκιστικό κίνημα είναι μια προειδοποίηση για τις δραματικές συνέπειες που επέρχονται όταν τέτοιο θεσμοί παραβιάσουν τους ιδρυτικούς σκοπούς τους.

Η αποτυχία του ΔΝΤ δεν σταματά εδώ. Οι κύριοι Τόμσεν και Όμπστφελντ λένε πως οι συντάξεις, η έλλειψη στοχευμένων παροχών ανεργίας και η ασύμμετρη επιβάρυνση της ατομικής φορολογίας εμποδίζουν τις ελληνικές δυνατότητες ανάπτυξης και πρέπει να αλλάξουν («εκσυγχρονιστούν»). Αλλά ούτε αυτοί, ούτε άλλα στελέχη του ΔΝΤ, ούτε κανείς άλλος το έχει δείξει αυτό. Οι δαπάνες για τις συντάξεις μπορεί να απέχουν από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, αλλά για τις συνολικές κυβερνητικές δαπάνες δεν ισχύει αυτό. Οπότε αν οι Έλληνες επιλέξουν να διοχετεύσουν τα κοινωνικά τους προγράμματα μέσω των ηλικιωμένων- από αυτούς, μέσω «ενδο-οικιακών» μεταφορών– είναι εμπειρικό ζήτημα το εάν αυτό θα παράγει περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική «στόχευση» στην περίπτωση της Ελλάδας από το αν αυτές οι παροχές διοχετεύονταν άμεσα από την κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν παρέχονται στοιχεία. Αντίστοιχα και για τους ισχυρισμούς για τις επιπτώσεις του βάρους της ατομικής φορολογίας.

Τέτοιες τεχνικά ασταθείς προϋποθέσεις από το ΔΝΤ αντικατοπτρίζουν δύναμη χωρίς υπευθυνότητα.

Ο μόνος φορέας με τη δυνατότητα να διορθώσει αυτά τα μακροχρόνια λάθη στη δουλειά του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό εξαιτίας του ρόλου της στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, όπου, μετά το ευρωπαϊκό μπλοκ με το 40% περίπου, είναι ο δεύτερος μέτοχος, με περίπου 18%.

Η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ μέχρι τώρα δεν έχει δείξει να επικεντρώνεται σε τέτοια ζητήματα που προκύπτουν σε διεθνείς οργανισμούς. Αλλά η Ελλάδα έχει καλό σκορ στο ΝΑΤΟ όσον αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες, ο κ. Τραμπ φαίνεται να περιφρονεί τους διεθνείς οργανισμούς και ο κ. Μνούτσιν, που προορίζεται για υπουργός Οικονομικών, μαθαίνει γρήγορα.
Οπότε η Ελλάδα έχει χαρτιά να παίξει στην Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση θα έπρεπε τώρα να προσέχει πόσο καλύτερα θα παρουσιάσει τη θέση της σε αυτό το κοινό.-



Περισσότερα στο Twitter: Peter Doyle: www.twitter.com/retepelyod
-http://www.huffingtonpost.gr/

.

Radio.garden

Ακουσε ιντερνετικά το Radio garden- Ράδιο από όλο το κόσμο.


http://radio.garden/live/

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

H δήμευση των συντάξεων


Ετσι έγινε η δήμευση των συντάξεων


.


Γράφει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, Πρώην Υπουργός Εργασίας


.


Κάθε άλλο παρά ανταποδοτική μπορεί να θεωρηθεί μια σύνταξη, όταν η εισφορά την υπερβαίνει. Αυτό αποτελεί απλά δήμευση της περιουσίας ενός ασφαλισμένου που πλήρωσε πολλά για να πάρει ψίχουλα


Τις επόμενες ημέρες, στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένονται οι περικοπές και σε άλλες επικουρικές συντάξεις, περίπου 30. 000, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος εφαρμογής του μέτρου μειώσεων για όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1. 300 ευρώ. Πρόκειται για ακόμη μια μεγάλη μείωση, η οποία στο συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας, μεταφράζεται ποσοστιαία σε ένα 7% κατά μέσο όρο.


Πέρα όμως από τη μείωση του εισοδήματος, πέρα από το γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πώς έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων αυτών για να καταλήξει σε μειώσεις που φθάνουν το 50%, υπάρχει ένα στοιχείο που καθιστά το συγκεκριμένο μέτρο, αν μη τι άλλο, πρωτόγνωρο και οπωσδήποτε προβληματικό.


Περικοπές στις συντάξεις έχουν γίνει πολλές τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Περικοπές είχαμε και στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων με τον νόμο 4093/2012. Όμως, σε όλες τις προηγούμενες περικοπές υπήρχε το στοιχείο της αναλογικής μείωσης των συντάξεων πάνω από ένα ποσό. Για παράδειγμα μείωση στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 5%, όταν αυτό το άθροισμα ήταν από 1. 000 έως 1. 500 ευρώ σήμαινε για συνταξιούχο με 1. 400 ευρώ σύνταξη, μια μείωση στο εισόδημά του 70 ευρώ τον μήνα.


Τώρα με τις νέες μειώσεις ο ίδιος συνταξιούχος είχε μείωση 95 ευρώ στην επικουρική του σύνταξη και βέβαια έχασε περισσότερα από το εισόδημά του. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό μόνο. Το θέμα είναι ότι τα 225 ευρώ επικουρική σύνταξη που έπαιρνε έγιναν 130, όταν ο συγκεκριμένος συνταξιούχος του ΙΚΑ είχε 30 έτη ασφάλισης, στην ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία δηλαδή με 2. 400 ευρώ τον μήνα αποδοχές και εισφορά 144 ευρώ τον μήνα ή 168 ευρώ τον μήνα που πληρώνει σήμερα ο αντίστοιχος εργαζόμενος με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει, με το 7% εισφορά από 1/6/2016.


Αλήθεια, σε ποια λογική μπορεί να υπακούει ένα τέτοιο μέτρο, όταν διαμορφώνεται σύνταξη χαμηλότερη από τις εισφορές που πληρώνονται; Ποια ασφαλιστική αρχή μπορεί να υπηρετεί μια τέτοια επιλογή όταν ένας ασφαλισμένος με τα μισά χρόνια ασφάλισης δηλαδή 15 και το 1/3 των αποδοχών, δηλαδή με 800 ευρώ λαμβάνει επικουρική σύνταξη 158 ευρώ, έχοντας καταβάλει εισφορές σε μηνιαία βάση 48 ευρώ;


Και μιλάμε για επικουρικό ταμείο, όπου οι συντάξεις θα πρέπει να είναι καθαρά ανταποδοτικές. Κάθε άλλο όμως παρά ανταποδοτική μπορεί να θεωρηθεί μια σύνταξη όταν η εισφορά την υπερβαίνει . Αυτό αποτελεί απλά δήμευση της περιουσίας ενός ασφαλισμένου που πλήρωσε πολλά για να πάρει ψίχουλα. Σε ποιο Δικαστήριο, άραγε, μπορούν αυτές οι περικοπές να κριθούν νόμιμες και ως καλώς γενόμενες;


Μιλάμε για τα επικουρικά ταμεία τα οποία έχουν – υποτίθεται- διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν εφήρμοσε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όταν εξοντώνει με μειώσεις μέχρι 50% όσους δούλεψαν πολλά χρόνια και πλήρωσαν πολλά στα ταμεία τους. Είναι προφανές, ότι με όλα αυτά οι συνέπειες είναι μεγάλες για τουλάχιστον 250. 000 συνταξιούχους. Ακόμη όμως μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες για το μέλλον των ταμείων και επομένως για το μελλοντικό επίπεδο των συντάξεων. Σε ένα ασφαλιστικό σύστημα όταν παραβιάζονται βασικές αρχές πολύ δύσκολα υπάρχει μέλλον.


Όταν δεν υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και μια στοιχειώδης αναλογικότητα στις παροχές, δεν μπορεί να διασφαλιστεί βιώσιμη προοπτική, μόνο και μόνο μέσα από τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Δεν μπορούν να βελτιωθούν τα έσοδα των Ταμείων, ακόμη και με καλύτερες οικονομικές συνθήκες, όταν δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα ασφάλισης. Και δεν είναι μόνο στα επικουρικά ταμεία. Ο νέος νόμος 4387/2016 ο οποίος εφαρμόζεται ως προς τον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων από 13/5/2016 και για τις νέες εισφορές από 1/1/2017, όπως πολλές φορές έχουμε αναλύσει, αποτελεί μια παρέμβαση, η οποία, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε εξίσωση προς τα κάτω των συντάξεων.


Την ίδια στιγμή «ανοίγει» με ακραίο τρόπο την ψαλίδα στις εισφορές, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη, σχετική έστω, ανταποδοτικότητα. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα, αλλά και τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας είναι εντελώς ανεδαφική -δυστυχώς- η πρόβλεψη ότι τελειώσαμε με τις περικοπές στις συντάξεις.-


-imerisia.gr

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Φόβος για 8 λουκέτα στην αγορά - ντόμινο πτωχεύσεων.





Tα 8 λουκέτα στην αγορά που φοβούνται οι ελληνικές τράπεζες
.

Στα όρια της κατάρρευσης έχουν οδηγηθεί αρκετές μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις στη χώρα μας οι οποίες έχουν πέσει θύματα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
.

Η πραγματική διάσταση ωστόσο αυτής της δραματικής κατάστασης θα φανεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και κυρίως κατά το 2017, με βασικό στοιχείο την περαιτέρω συγκέντρωση κεφαλαίων και το «ξεσκαρτάρισμα» της αγοράς από «παίκτες» που πλέον έχουν εξαντληθεί στον μαραθώνιο της κρίσης.



Σύμφωνα με το newmoney.gr, κρίσιμος παράγοντες των εξελίξεων είναι οι τράπεζες οι οποίες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να βρεθούν λύσεις στα επιχειρηματικά αδιέξοδα και να αποφευχθεί ένα ντόμινο πτωχεύσεων.

Το δυσκολότερο πρόβλημα που έχουν μπροστά τους είναι το αυτό του ομίλου Μαρινόπουλου. Η ανησυχία δεν επικεντρώνεται στις χρηματοδοτήσεις της επιχείρησης, αλλά κυρίως στην αλυσίδα των πτωχεύσεων που μπορεί να προκαλέσει στους προμηθευτές της.


Μαρινόπουλος


Οι υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος προς τους Έλληνες προμηθευτές είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετές από τις εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες που προμήθευαν τον Μαρινόπουλο δεν θα αντέξουν την απώλεια των χρημάτων τους και ο κίνδυνος αλυσιδωτών πτωχεύσεων είναι περισσότερο από ορατός. «Σοκ και δέος» προκαλεί και μόνο η πιθανότητα επανάληψης ενός «Alter» στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Για όσους δε θυμούνται, η κατάρρευση του τηλεοπτικού σταθμού του Περιστερίου, προκάλεσε την πτώχευση διαφημιστικών εταιρειών. Υπάρχει κίνδυνος, όμως, τώρα η χρεοκοπία της Μαρινόπουλος να πλήξει όχι μόνο εταιρείες παροχής υπηρεσιών, αλλά και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.


MEGA


Στις τράπεζες υπάρχει έντονος προβληματισμός και για τις εξελίξεις στο ΜEGA. Ο πιθανός αποκλεισμός του καναλιού από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σηματοδοτεί και το τέλος της λειτουργίας -μετά από 27 χρόνια- του καναλιού. Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης του άλλοτε «μεγάλου καναλιού» και οι πιέσεις που θα προκαλέσει στην αγορά είναι άγνωστες.


Euromedica


Ένας άλλος «πονοκέφαλος» των τραπεζών αυτήν την περίοδο είναι o ιδιωτικός πάροχος υγείας Euromedica. Οι τράπεζες έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση της εταιρείας και μεταξύ άλλων προτείνουν και μερική κεφαλαιοποίηση των δανείων. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης φτάνει τα 388 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 207 εκατ. Οι τραπεζίτες αναζητούν λύση για τη διάσωση της εταιρείας, η οποία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς με εξαίρεση ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, η διάρθρωσή της βασίζεται σε πληθώρα θυγατρικών, όπου η Euromedica ελέγχει ένα ποσοστό, με το υπόλοιπο να είναι στον έλεγχο γιατρών, εταιρειών, ιδιωτών μετόχων κ.λπ. Η παραπάνω διάρθρωση ουσιαστικά δεν καθιστά δυνατή την πώληση της εταιρείας ή τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.


Εκδοτική επιχείρηση


Τις τράπεζες απασχολεί σημαντικά και η περίπτωση μιας εκδοτικής επιχείρησης, η δανειακή έκθεση της οποίας προκαλεί ανησυχία. Μάλιστα, μια τράπεζα φέρεται να έχει ήδη καταγγείλει τα δάνειά της, ενώ δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων για σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων.


Εταιρεία υποδημάτων


Ένας άλλος πονοκέφαλος για τους τραπεζίτες προέρχεται από εταιρεία εμπορίας υποδημάτων, η οποία έχει δάνεια της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, όμως, έχει συνθλιβεί από την κρίση και αναζητείται λύση ώστε να αποφευχθούν ένα ακόμη λουκέτο και η συνεπακόλουθη απώλεια μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας.


Εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων


Σοβαρές ανησυχίες έχουν επίσης τραπεζικά στελέχη και για τις εξελίξεις στον κλάδο εμπορίας Ι.Χ. Τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται σε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η πρώτη έχει κυρίως εκτεταμένο δίκτυο και η δεύτερη αντιπροσωπίες. Δεν πρόκειται για ίδιες περιπτώσεις, καθώς η μεν πρώτη εξυπηρετεί τα δάνειά της αλλά πρέπει να βρεθεί μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση, ενώ η δεύτερη έχει κόκκινα δάνεια και είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τις τράπεζες.


Άλλο μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο κλάδο αντιμετωπίζεται με τη συγχώνευση της Π&Ρ Δάβαρης (Hyundai και Kia) με τον όμιλο Βασιλάκη, η οποία έχει δρομολογηθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Κατά πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι το 70% της εταιρείας θα περάσει στον έλεγχο του ομίλου Βασιλάκη, ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκηση, ενώ στην οικογένεια Δάβαρη θα παραμείνει ο έλεγχος του 30%. Οι υποχρεώσεις της Π&Ρ Δάβαρης είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.-

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Στη Βουλή ο νέος Aναπτυξιακός Nόμος - σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας


Οι κατηγορίες των ενισχύσεων ανά μέγεθος επιχείρησης






.


HuffPost Greece |

Στην πραγματοποίηση πολλών νέων επενδύσεων στοχεύει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Βουλής με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις».

«Η δημιουργία καθεστώτων ενίσχυσης, τα οποία χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα απλές διαδικασίες (π.χ. ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού), καθώς και καθεστώτων για νέες επιχειρήσεις, με τον περιορισμό του ανώτατου ύψους ενισχύσεων θα επιτρέψουν, αφενός την πραγματοποίηση πολλών νέων επενδύσεων, ιδιαίτερα απαραίτητων στην κρίσιμη τρέχουσα οικονομική συγκυρία, και αφετέρου τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των πόρων εξαλείφοντας τον κίνδυνο προνομιακής μεταχείρισης λίγων επιχειρήσεων ή ομίλων, όπως συχνά συνέβαινε σε παλαιότερους νόμους» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Ο νόμος είναι «κωδικοποιημένος», ώστε να μην χρειάζεται να ανατρέχει ο κάθε ενδιαφερόμενος σε άλλο κανονιστικό πλαίσιο. Η δομή του νόμου διακρίνεται σε δύο μέρη, στο Γενικό και στο Ειδικό:

Στο Γενικό μέρος περιέχονται οι Βασικές ρυθμίσεις, καθώς και οι Βασικοί περιορισμοί του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού που αφορούν σε όλα τα καθεστώτα.

Στο Ειδικό μέρος περιγράφονται τα καθεστώτα, τα οποία διέπονται από τις διατάξεις του Γενικού μέρους και άρα από τις προϋποθέσεις που τίθενται για τις κρατικές ενισχύσεις. Το ειδικό μέρος διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια, τα οποία περιλαμβάνουν 8 επί μέρους καθεστώτα ενισχύσεων.

Πιο αναλυτικά ο νόμος προβλέπει:

Την καθιέρωση σταθερού φορολογικού συντελεστή 12 ετών για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, επιχορηγήσεις έως 70% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή της επένδυσης, επιδότηση του κόστους απασχόλησης αλλά και χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Συμμετοχών για αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση, με την προϋπόθεση ότι το 25% του συνολικού επενδυτικού κόστους δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, στήριξη ή παροχή. Εφόσον στο χρηματοδοτικό σχήμα του επενδυτικού σχεδίου προβλέπεται χρήση ιδίων κεφαλαίων, το ποσοστό αυτών που εγκρίνεται με την απόφαση υπαγωγής, δεν μπορεί να μειωθεί κατά την υλοποίησή του.

Η συμμετοχή του φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να καλύπτεται με τους ακόλουθους τρόπους:

α. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου από νέες εισφορές σε μετρητά,

β. με αύξηση του μετοχικού ή εταιρικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και με την προϋπόθεση της επαρκούς ρευστότητας της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του ποσού των διαθεσίμων της, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της συμμετοχής του φορέα,

γ. με την ανάλωση υφιστάμενων αποθεματικών, τα οποία δεσμεύονται σε ειδικό λογαριασμό και δεν μπορούν να διανεμηθούν πριν από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης

δ. με τραπεζικό δάνειο ή δάνειο από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς ή ομολογιακό δάνειο εκδιδόμενο με δημόσια ή μη εγγραφή, τριετούς τουλάχιστον διάρκειας, αποκλεισμένης της μορφής του αλληλόχρεου λογαριασμού, εφόσον στη σχετική δανειακή σύμβαση ρητά προβλέπεται ότι το δάνειο συνάπτεται αποκλειστικά για την πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Τα είδη ενισχύσεων είναι τα εξής:

-Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αποθεματικό,

-Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών,

- επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη,

-Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση,

-Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό σύστημα),

-Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών με τα εξής είδη: ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια, ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις και δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις.

Όλα τα είδη ενισχύσεων παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά και συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του συνολικού ποσού ενίσχυσης του κάθε επενδυτικού σχεδίου ενώ επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία διαχειριστική χρήση από τις τελευταίες επτά πριν την χρήση της αίτησης υπαγωγής, δεν δικαιούνται να λάβουν τις ενισχύσεις.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν θα μπορεί να υπερβεί το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις, δεν μπορούν να υπερβούν σωρευτικά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων ορίζεται με Βάση το μέγεθος του φορέα, δηλαδή:

α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ, β. για μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και για επιχειρηματικές συστάδες (cluster), στο ποσό των 250.000 ευρώ, γ. για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,

δ. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις ομάδες παραγωγών (ΟΠ) και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Στρατηγικές επενδύσεις

Επιπλέον εκτός των φορολογικών κινήτρων που συνιστούν και την «αιχμή» του νέου επενδυτικού θεσμικού πλαισίου, επαναπροσδιορίζονται -σε χαμηλότερα επίπεδα- τα όρια των χαρακτηριζόμενων «στρατηγικών επενδύσεων», και δίνεται έμφαση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Business Centers για την διευκόλυνση Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Για τις Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους στόχος του καθεστώτος είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος, το οποίο θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, τόσο από Ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας. Μέσω του καθεστώτος ενισχύονται επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20.000.000 ευρώ και δημιουργούν δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας ανά ένα εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης.

Όσον αφορά στα είδη ενίσχυσης, δίνεται έμφαση σε ενισχύσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση όπως: α) επιλογή μεταξύ παγιοποίησης οικείου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για 12 έτη μέχρι την εξάντληση της ενίσχυσης που δικαιούται ο φορέας βάσει του επενδυτικού του σχεδίου και φορολογική απαλλαγή με ποσοστό ενίσχυσης 10% και έως του ποσού των 10.000.000 ευρώ και β) διαδικασία επιτάχυνσης αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αν και δίνεται έμφαση στις φοροαπαλλαγές δεν εξαλείφονται οι άμεσες επιχορηγήσεις οι οποίες θα προορίζονται για την κάλυψη συγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών ενός επενδυτικού σχεδίου, ενώ το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται με βάση τα ποσοστά που προβλέπει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων Τα ποσοστά είναι διαφορετικά ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης, με τα μεγαλύτερα κίνητρα να δίδονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα στο πλαίσιο των επιδοτήσεων, προβλέπεται και η επιδότηση του επιτοκίου δανείων επενδυτικού σκοπού, αλλά και η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Επιπλέον θα υπάρχει κάλυψη μέρος του κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της κυβέρνησης σε θέματα ανταγωνιστικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Παρατάσεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης παρατάσεις για τα υπάρχοντα επενδυτικά σχέδια και συγκεκριμένα νέα προθεσμία ολοκλήρωσης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3299/2004 και η ημερομηνία ολοκλήρωσής τους έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Στην περίπτωση που μέχρι την ημερομηνία αυτή υλοποιηθεί, αποδεδειγμένα, το 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, η προθεσμία ολοκλήρωσης παρατείνεται για 18 επιπλέον μήνες, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3299/2004 και η προθεσμία ολοκλήρωσής τους λήγει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 με την προϋπόθεση της υλοποίησης, μέχρι την ημερομηνία αυτή, ήτοι τις 31-12-2016, της υλοποίησης του 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Για τη διαπίστωση της υλοποίησης του 50% του εγκεκριμένου κόστους του επενδυτικού σχεδίου απαιτείται η υποβολή, έως τις 31 Μαρτίου 2017, από το φορέα του επενδυτικού σχεδίου υπεύθυνης δήλωσης συνοδευόμενης από συγκεντρωτική κατάσταση παραστατικών δαπανών και πληρωμών για το έργο. Η δήλωση αυτή δεν υποκαθιστά την υποχρέωση υποβολής αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% της επένδυσης στην περίπτωση αιτήματος καταβολής του 50% της επιχορήγησης ή επιστροφής κατατεθείσας στην αρμόδια Υπηρεσία εγγυητικής επιστολής.

Επίσης η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011 παρατείνεται:

-μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 για τα επενδυτικά σχέδια των οποίων η απόφαση υπαγωγής έχει εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012,

- μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 για τα επενδυτικά σχέδια των οποίων η απόφαση υπαγωγής έχει εκδοθεί εντός των ετών 2013 και 2014.

Τέλος για τα επενδυτικά σχέδια του ν. 3299/2004 και του ν. 3908/2011 το ποσό της επιχορήγησης καταβάλλεται σε επτά ετήσιες δόσεις ως εξής:

- Η πρώτη δόση που ισούται με το 1/7 της προβλεπόμενης επιχορήγησης καταβάλλεται με την υποβολή του αιτήματος ελέγχου για την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου. Για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011 και έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος προκαταβολής της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, η καταβολή της προκαταβολής νοείται ως η πρώτη δόση.

-Η δεύτερη και τρίτη δόση, ισόποσες με την πρώτη, καταβάλλονται μετά την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του επενδυτικού σχεδίου.

Διαβάστε αναλυτικά τον νέο αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
..

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Eταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων δανείων»

ΤτΕ 

Στο ΦΕΚ η απόφαση για τις εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων δανείων»






Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δημοσιεύτηκε η πράξη της Τράπεζας της Ελλάδας, για το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.



Η πράξη της ΤτΕ προβλέπει τα εξής:
τη διαδικασία για την παροχή άδειας λειτουργίας,
τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας,
τις βασικές αρχές οργάνωσης και εσωτερικής διακυβέρνησης των εταιρειών αυτών



Η ΤτΕ διευκρινίζει ότι, ως προς τη σχέση των εταιρειών διαχείρισης με τους οφειλέτες, ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του ν.4224/2013, ενώ παράλληλα ισχύουν και όλες οι διατάξεις της ΠΔ/ΤΕ 2501/2002 για την ενημέρωση των συναλλασσομένων που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα.





Επιπλέον, με την πράξη τίθενται κριτήρια εποπτικής αξιολόγησης των υπευθύνων προσώπων κατ’ αναλογία των ισχυόντων για τα πιστωτικά ιδρύματα.



Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, εταιρείες ή ιδρύματα που έχουν αποκτήσει άδεια και εποπτεύονται από την ΤτΕ με βάση άλλο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και έχουν την πρόθεση να ασκήσουν επιπρόσθετα τη δραστηριότητα της διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων, μπορούν να ζητήσουν επέκταση των δραστηριοτήτων τους χωρίς να αδειοδοτηθούν εκ νέου.




Κέρδος online

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Το ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να σπεύσει να υπερασπιστεί την Τουρκία




Ώρα η Τουρκία του Ερντογάν να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ




-Stanley Weiss

Πρόεδρος - Ιδρυτής Business Executives for National Security
-
Αποτελούσε πάντα ιστορικό παράδοξο το ότι ένας από τους Αμερικανούς διπλωμάτες που ενεπλάκησαν στην δημιουργία του ΝΑΤΟ ονομαζόταν Achilles (Αχιλλέας). Ως επικεφαλής του του Γραφείου Θεμάτων Δυτικής Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, ο Theodore Achilles έπαιξε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνθήκης που σχεδιάστηκε για να αποτρέψει μια επεκτατική Σοβιετική Ένωση από το να προβεί σε μια ένοπλη επίθεση εναντίον της Δυτικής Ευρώπης. Με 11 ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν τις ΗΠΑ ως ιδρυτικά μέλη το 1949, η συμμαχία σύντομα διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει άλλα δύο μέλη - την Ελλάδα και την Τουρκία- το 1952 και σήμερα περιλαμβάνει 28 μέλη.

Το ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει επίσημο μηχανισμό για την απομάκρυνση ενός μέλους για ανάρμοστη στάση, ή ακόμα και καθορισμό του τι σημαίνει «ανάρμοστη στάση» δείχνει το πόσο δύσκολο ήταν να φανταστεί κανείς ότι οποιοδήποτε μέλος του οργανισμού θα πρόδιδε τη Συμμαχία. Ωστόσο, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, τα μέλη του ΝΑΤΟ προβαίνουν στην ίδια δέσμευση, γνωστή ως Άρθρο 5, στην οποία προέβησαν και το 1949: Ότι μια επίθεση εναντίον οποιασδήποτε χώρας μέλους θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των χωρών μελών, και θα προκαλέσει μια άμεση και αμοιβαία αντίδραση. Για περίπου 70 χρόνια, αυτός ο συνδυασμός παραγόντων ήταν η πιθανή Αχίλλειος Πτέρνα του ΝΑΤΟ: Το ότι μια ημέρα, τα μέλη του θα καλούνταν να υπερασπιστούν τις ενέργειες ενός αναξιόπιστου μέλους, που δεν μοιράζεται τις αξίες της Συμμαχίας και που η συμπεριφορά του θέτει τους «συμμάχους» του σε κίνδυνο, ενώ δημιουργεί ένα εφιαλτικό σενάριο για τον παγκόσμια τάξη.

Μετά από 67 χρόνια, αυτή η ημέρα έχει φτάσει: Η Τουρκία, που για μισό αιώνα ήταν σταθερός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι μια χώρα με μουσουλμανική πλειονότητα μπορεί να είναι επίσης κοσμική και δημοκρατική, έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, που αναγνωρίζεται ευρέως ότι υποστηρίζει με θράσος το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία στον πόλεμό του εναντίον της Δύσης. Από τότε που ο ισλαμιστής ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία το 2003, η Τουρκία πραγματοποιεί μια απότομη απολυταρχική στροφή, υποστηρίζοντας ισλαμιστές τρομοκράτες κάθε είδους και αρχίζοντας συγκρούσεις τις οποίες δεν μπορεί να τελειώσει στην περιοχή - περιλαμβανομένου ενός κλιμακούμενου πολέμου με 25 εκατ. Κούρδους που αντιτίθενται στο ISIS, και έναν ψυχρό πόλεμο που γίνεται θερμός με τη Ρωσία, αεροσκάφος της οποίας κατέρριψε τον Νοέμβριο. Με αυτές τις συγκρούσεις να φτάνουν στο εσωτερικό της χώρας- καθώς βόμβες εκρήγνυνται στις πόλεις της, και με εχθρούς στα σύνορά της- οι ηγέτες της Τουρκίας ζητούν υποστήριξη άνευ όρων από το ΝΑΤΟ, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, να δηλώνει το Σάββατο ότι αναμένει «τους συμμάχους μας στις ΗΠΑ να στηρίξουν την Τουρκία χωρίς "αν" και "αλλά"».

Πολύ λίγο, πολύ αργά. Το ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να σπεύσει να υπερασπιστεί την Τουρκία- αντ'αυτού, θα έπρεπε να κινήσει άμεσα διαδικασίες για να διαπιστωθεί εάν η μακρά (και όλο και πιο μεγάλη) λίστα τουρκικών παραβάσεων σε βάρος της Δύσης, περιλαμβανομένης της στήριξης στους ισλαμιστές τρομοκράτες, έχουν βάση. Εάν έχουν - και σίγουρα έχουν- το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων της Συμμαχίας, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, θα έπρεπε να βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, πριν η φιλοπόλεμη στάση της και η συνεχιζόμενη επιθετικότητά της σύρει τη διεθνή κοινότητα στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για μια ενέργεια που έχει καθυστερήσει πολύ. Όπως υποστήριζα πριν από πέντε χρόνια, «ο Ερντογάν, ο οποίος είναι σκληροπυρηνικός ισλαμιστής, ο οποίος κάποτε είπε ότι "τα τεμένη είναι οι στρατώνες μας, οι θόλοι τα κράνη μας, οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας και οι πιστοί οι στρατιώτες μας"- φαίνεται να βλέπει τον εαυτό του ως τον ισλαμιστή ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου μετά την Αραβική Άνοιξη». Πέρασε τα τελευταία 13 χρόνια διαλύοντας κάθε μέρος της τουρκικής κοινωνίας που την καθιστούσε κοσμική και δημοκρατική, αλλάζοντας τη χώρα, όπως η Καρολάιν Γκλικ του Center for Security Policy έγραψε κάποια στιγμή, «σε ένα υβρίδιο απολυταρχίας τύπου Πούτιν και ιρανικής θεοκρατίας». Το περασμένο φθινόπωρο, έφτασε στο σημείο να επικροτήσει τις εκτελεστικές εξουσίες που είχαν δοθεί κάποτε στον Αδόλφο Χίτλερ.

Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ έχει συλλάβει περισσότερους δημοσιογράφους από την Κίνα, φυλακίσει χιλιάδες φοιτητές για το έγκλημα της ελευθερίας του λόγου, και αντικαταστήσει κοσμικά σχολεία με μεντρεσέδες που επικεντρώνονται στο Ισλάμ. Έχει δημόσια εκφράσει τη στήριξή του στη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, κατηγορώντας παράλληλα το για χρόνια συμμαχικό κράτος του Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»,έχει παραβιάσει απαγόρευση εφοδιασμού της Γάζας με όπλα, αγοράσει σύστημα αεράμυνας (και σχεδόν και πυραύλους) από τους Κινέζους, κατά παράβαση των κανόνων του ΝΑΤΟ, και αρνηθεί στην Αμερική τη χρήση αεροπορικής βάσης του για αεροπορικά πλήγματα κατά τον Πόλεμο στο Ιράκ και μετά εναντίον ισλαμιστών τρομοκρατών στη Συρία. Καθώς οι σύμμαχοι της Δύσης πολεμούσαν εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι στη δυτική Συρία πριν από δύο χρόνια, τα τουρκικά άρματα μάχης κάθονταν σιωπηλά απέναντι στα σύνορα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία (που έχει συλλέξει το Columbia University) ότι η Τουρκία «σιωπηρά ανεφοδιάζει με καύσιμα την πολεμική μηχανή του ISIS». Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν, όπως το έθεσε πρόσφατα το Near East Οutlook, ότι η Τουρκία επιτρέπει σε «τζιχαντιστές από όλο τον κόσμο να φτάσουν στη Συρία περνώντας από την επικράτειά της», ότι η Τουρκία, όπως γράφει ο δημοσιογράφος Τεντ Γκέιλεν Κάρπεντερ, «έχει επιτρέψει στο ISIS να περνά πετρέλαιο από τη βόρεια Συρία στην Τουρκία για πώληση στη διεθνή αγορά», ότι ο γιος του Ερντογάν έχει συνεργαστεί με το ISIS για την πώληση αυτού του πετρελαίου, το οποίο είναι το «αίμα στις φλέβες του Ισλαμικού Κράτους» και ότιεπιτρέπεται σε βυτιοφόρα να περνούν ελεύθερα από την Τουρκία για να φτάσουν στους μαχητές του ISIS. Υπάρχουν επίσης «στοιχεία για πιο άμεση στήριξη», όπως το θέτει το Forbes, «παρέχοντας εξοπλισμό, διαβατήρια, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, και ίσως και παραπάνω, σε ισλαμιστές εξτρεμιστές» και ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν, σύμφωνα με Αμερικανό πρώην πρέσβη, συνεργάστηκαν ευθέως με το παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο αλ Νόσρα.

Όσο η Άγκυρα προσποιείται ότι προβαίνει σε στρατιωτική δράση κατά του ISIS, με την εμμονική στάση της απέναντι στους Κούρδους, έχει προβεί σε ανηλεείς βομβαρδισμούς πυροβολικού εναντίον του YPG (τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού) που τρέπουν σε φυγή τις δυνάμεις του ISIS στη βόρεια Συρία. Οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στον κόσμο χωρίς πατρίδα- 25 εκατ. σουνίτες μουσουλμάνοι που ζουν εκεί όπου συνορεύουν η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία. Η Τουρκία διεξάγει έναν αιματηρό, τριακονταετή εμφύλιο πόλεμο εναντίον των 14 εκατ. Κούρδων της - γνωστών ως το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, ΡΚΚ- που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους. Η τελευταία ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε όταν η Τουρκία στοχοποίησε εκ νέου το ΡΚΚ βυθίζοντας το νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας ξανά σε πόλεμο, προβληματίζοντας όλο και περισσότερο τον Ερντογάν ότι οι Κούρδοι της Συρίας και της Τουρκίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, απέναντι από τα τουρκικά σύνορα.

Οι Κούρδοι, όπως και οι Τούρκοι, συχνά εξετάζονται μέσα από το πρίσμα του ποιοι ήταν κάποτε και όχι του ποιοι είναι τώρα. Το 1997, η Τουρκία έπεισε τις ΗΠΑ να βάλουν το ΡΚΚ στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, και ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι κατ'επέκταση και αυτοί ένοχοι. Αλλά στην πραγματικότητα, το YPG έχει συνεργαστεί τόσο στενά με τις ΗΠΑ εναντίον των ισλαμιστών τρομοκρατών, που η Washington Post αναφέρθηκε πρόσφατα σε αυτούς ως «δυνάμεις που εκπροσωπούν τις ΗΠΑ». Οι Κούρδοι- είτε βρίσκονται στη Συρία, το Ιράκ ή την Τουρκία- είναι, από κάθε άποψη, οι πιο σκληροτράχηλοι και θαρραλέοι μαχητές επί του πεδίου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Επίσης, αποτελούν μια δυνατή εναλλακτική απέναντι στο, Αποκαλυπτικών χαρακτηριστικών, όραμα των ισλαμιστών τζιχαντιστών, ενσαρκώνοντας αυτό που έχει περιγραφεί ως «ένα επίπεδο ισότητας φύλων, έναν σεβασμό προς την κοσμικότητα και τις μειονότητες, και μια μοντέρνα, μετριοπαθή και οικουμενική αντίληψη για το Ισλάμ, που είναι, το λιγότερο, σπάνια στην περιοχή».

Η τουρκική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αποδώσει την ευθύνη για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα στο YPG, σε μια προσπάθεια να φέρει τις ΗΠΑ «απέναντι» στους Κούρδους. Ένας έξαλλος Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δημιουργούν μια «θάλασσα αίματος» στην περιοχή στηρίζοντας τους Κούρδους, και έδωσε τελεσίγραφο, λέγοντας ότι έχει έρθει η ώρα η Αμερική να επιλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους.

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο: Έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να επιλέξουν τους Κούρδους αντί για την Τουρκία του Ερντογάν.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι δεν θέλουν να πολεμήσουν το ISIS πέρα από τα σύνορά τους, αλλά πρακτικά αυτό δίνει μια ευκαιρία στις ΗΠΑ. Με αντάλλαγμα τον πόλεμο κατά του ISIS σε όλη την περιοχή, ο διεθνής συνασπισμός μπορεί να προσφέρει στους Κούρδους το δικό τους κράτος. Ένα κουρδικό κράτος θα εξελισσόταν σε έναν σημαντικό τοπικό σύμμαχο για τις ΗΠΑ και θα έπαιζε έναν ανεκτίμητο ρόλο στην κάλυψη του κενού ισχύος που έχει προκύψει στη Μέση Ανατολή. Με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ένα κουρδικό κράτος θα βοηθούσε επίσης στη διαχείριση των Σύριων προσφύγων που έχουν κατακλύσει τα συστήματα μετανάστευσης σε Τουρκία και Ευρώπη. Μακροπρόθεσμα, θα αποτελούσε έναν πολύτιμο περιφερειακό εταίρο για τη σταθεροποίηση της περιοχής, και ένα ισχυρό παράδειγμα επιτυχημένης δημοκρατίας. Με άλλα λόγια, το Κουρδιστάν θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο που έπαιζε κάποτε η Τουρκία.

Έχει ειπωθεί πως η διαφορά μεταξύ του να είσαι ο Αχιλλέας και να είσαι σχεδόν ο Αχιλλέας είναι η διαφορά μεταξύ του να ζεις και να πεθαίνεις. Το ΝΑΤΟ μπορεί να συνεχίσει και χωρίς Αχίλλειο πτέρνα. Είναι ώρα να πετάξουμε την Τουρκία έξω για τα καλά.

Μετάφραση/ αναδημοσίευση από την αμερικανική έκδοση της HuffPost: It's Time to Kick Erdogan's Turkey Out of NATO -

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Martin Armstrong, Ξεκινά η Μεγάλη Παγκόσμια κατάρρευση…απάτη χρεών που «χτιζόταν» εδώ και δεκαετίες



Martin Armstrong,


Από OnNews | 21 Ιουλίου 2015
https://princetoneconomicsintl.com/what-we-do/

Δύο γνωστοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα χτυπηθούν από μια γιγαντιαία οικονομική κρίση τον Οκτώβριο 2015.

Ο Martin Armstrong είναι ένας αμφιλεγόμενος αναλυτής ο οποίος προέβλεψε σωστά το κραχ του 1987, στην κορυφή της ιαπωνικής αγοράς και πολλά άλλα γεγονότα της αγοράς … λίγο, πολύ ως και προς την ημέρα. Πολλοί παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι ο Armstrong είναι ένας από τους καλύτερους.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν επισημάνει ότι ο Armstrong δεν προβλέπει ότι η κρίση θα γίνει αισθητή την 1η Οκτωβρίου, 2015. Αντίθετα, προβλέπει ότι η 1η του Οκτώβρη είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής, αλλά ότι η κυβερνητική οικονομική κρίση ίσως δεν γίνει αισθητή μέχρι μερικούς μήνες αργότερα.

Ο Armstrong έχει προβλέψει εδώ και χρόνια ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα λιώσουν κάτω από μια κρίση αφερεγγυότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης που αρχίζει τον Οκτώβριο 2015.

Συγκεκριμένα, ο Armstrong προβλέπει ότι ένας σημαντικός κύκλος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο εου 2015, μετατοπίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών από τον δημόσιο τομέα και τις κυβερνήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αντίθεση με άλλες «αρκούδες» που προβλέπουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι έτοιμη να καταρρεύσει, ο Armstrong προβλέπει ότι τεράστια ποσά κεφαλαίων θα προκύψουν από ομόλογα και το ευρώ σε αμερικανικά αποθέματα. Έτσι, ο ίδιος προβλέπει μια τεράστια θετική τάση στις αμερικανικές μετοχές.

Ο Edelson είναι ένας άλλος μαθητής της θεωρίας του κύκλου. Ο Edelson – μεγάλος οπαδός του Armstrong – έχει επίσης σπουδάσει δεκαετίες δεδομένων από το Ίδρυμα για τη Μελέτη των Κύκλων.

Ο Edelson προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην παγκόσμια ιστορία – συμπεριλαμβανομένης μια κατάρρευσης της κυβερνητικής φερεγγυότητας – θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη 2015 – την ίδια εβδομάδα με την πρόβλεψη του Άρμστρονγκ – όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί.

Ο Edelson πιστεύει επίσης ότι τεράστια ποσά επενδύσεων θα ρεύσουν από την Ευρωζώνη στην Αμερική, οδηγώντας τις αμερικανικές μετοχές σε άνοδο (σε αντίθεση με τον Armstrong, ο Edelson πιστεύει ότι τα ομόλογα των ΗΠΑ θα επωφεληθούν επίσης). Πιστεύει ότι η Ιαπωνία θα είναι το επόμενο ντόμινο για να πέσει … και ότι η χρεοκοπία της Ιαπωνίας θα οδηγήσει επίσης τις επενδύσεις στις ΗΠΑ ως ασφαλές καταφύγιο.

Με άλλα λόγια, τόσο ο Armstrong και ο Edelson πιστεύουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα εκτοξευθεί στα ύψη καθώς οι άλλοι θα καταρρέουν.

Αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι και οι δύο πιστεύουν ότι η κατάρρευση του ντόμινο θα χτυπήσει τελικά τις ΗΠΑ και η Αμερική θα καταλήξει να αθετεί τα χρέη της – και θα πέσει στην οικονομική κρίση επίσης.

Είναι οι Armstrong και Edelson σωστοί, ή λάθος;

Δεν θα περάσει καιρός μέχρι να τεσταριστούν οι δημόσιες προβλέψεις τους…

————————–
Martin Armstrong, Οικονομικός σύμβουλος – προφήτης

.H απάτη χρεών που «χτιζόταν» εδώ και δεκαετίες

Με μια ειδική προβολή στο κλίμα των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων μηνών ανοίγει νωρίτερα φέτος την αυλαία του το CineDoc. Tο Γερμανικό ντοκιμαντέρ «The Forecaster»του Mάρκους Βέτερ ασχολείται με την περίπτωση του Μάρτιν Αρμστρονγκ, πρώην οικονομικού σύμβουλου επενδύσεων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις ΗΠΑ, ο οποίος ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό π και άλλες κυκλικές θεωρίες.

Με ανατριχιαστική ακρίβεια το μοντέλο του Αρμστρονγκ επέτρεψε την πρόβλεψη οικονομικών κρίσεων, όπως η «Μαύρη Δευτέρα« του 1987 ή η οικονομική κατάρρευση τηςΡωσίας το 1998. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Αρμστρονγκ ίδρυσε την εταιρία οικονομικών προβλέψεων και συμβουλών Princeton Economics International.

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τις προβλέψεις του αλλά όταν εξέχοντες τραπεζίτες της Νέας Υόρκης τον κάλεσαν να τους βοηθήσει στη χειραγώγηση των αγορών, ο Aρμστρονγκ αρνήθηκε επανειλημμένα.

Αποτέλεσμα; Το 1999, το FBI εισέβαλε στα γραφεία της εταιρίας του, κατάσχεσε το υπολογιστικό του μοντέλο και τον κατηγόρησε για απάτη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν αρνήθηκε να παραδώσει στην κυβέρνηση τον πρωτογενή κωδικό για το μοντέλο του, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου και κρατήθηκε για 7 χρόνια, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

Ήταν μια προσπάθεια να τον αποτρέψουν να ανοίξει δημόσια συζήτηση για την πραγματική απάτη χρεών που «χτιζόταν» εδώ και δεκαετίες;

Σήμερα, ο Aρμστρονγκ προβλέπει ότι μια κρίση δημοσίου χρέους θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο μετά την 1η Οκτωβρίου 2015 – ένα σημαντικό σημείο καμπής του αριθμού π που το υπολογιστικό του μοντέλο προέβλεψε πριν από πολλά χρόνια.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe ενώ την ταινία θα παρουσιάσουν ο Αρμστρονγκ και ο Βέτερ. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά σε αίθουσες που θα προβάλουν ταυτόχρονα την ταινία σε Γαλλία, Γερμανία, Σκωτία, Δανία, Ιταλία, Πολωνία και Κύπρο.

Στην Ελλάδα, η ταινία και συζήτηση θα μεταδοθούν ζωντανά από το Φεστιβάλ Aegean Docs στη Μυτιλήνη, τον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη και τον κινηματογράφο Cineland Παντελής στο Ρέθυμνο.-



Πηγή : http://www.tovima.gr/ -xrimaonline.gr

Real Estate in Real Terms, by Martin Armstrong






 https://www.armstrongeconomics.com/qa/real-estate-in-real-terms/
Real Estate in Real Terms


Posted Feb 10, 2016   by Martin Armstrong




QUESTION:

Dear Marty,

When talking about negative interest rates and a shift of cash from banks to the stock market from 2017, would that not mean that cash may also shift to property and other assets? Yet I thought that we have seen the high in the property market already?

Thanks for your useful insights as ever

.




ANSWER: Real estate has peaked in REAL TERMS. The sub-prime market that made the high in 2007 was not exceeded. The secondary rally into 2015 was the high-end, so we now have the IRS targeting NYC and Miami in their hunt for money.

The high-end will now decline. The average home will make the transition, but will not be making new highs. In real terms, the high is in. Real estate varies tremendously based upon location. This is due to capital inflows that drive certain markets like Vancouver and Toronto in Canada or New York and Miami in the States. Washington, D.C., held up in 2007-2009 because politicians did not want to lose their jobs. Taxes will also prevent real estate from reaching new highs in “real terms.”

In nominal terms, some areas will make the transition to new currencies; the movable assets will appreciate the most. Those are the assets that you do not have make annual payments on to hold them annually.

We also have a collapse in long-term interest rates to the point that banks do not want to write 30-year mortgages anymore. As that long-term view collapses, so does the leverage. That will cause housing to decline in “real terms.”

https://www.armstrongeconomics.com/qa/real-estate-in-real-terms/

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Χαράσσεται η Μεγαλύτερη Ενεργειακή Θαλάσσια Λεωφόρος…


Euroasian Interconnector: 
Χαράσσεται η Μεγαλύτερη Ενεργειακή Θαλάσσια Λεωφόρος… Μεταξύ Ισραήλ Κύπρου Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.





ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…
Σαλπάρει από το λιμάνι Λεμεσού το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Odin Finder», με σκοπό μέσα στο επόμενο δίμηνο, να βυθομετρήσει και να καταγράψει τα δεδομένα του βυθού κατά μήκος της πορείας που σχεδιάζεται να ποντιστεί το ηλεκτρικό καλώδιο Euroasian Interconnector μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στόχος είναι να χαραχθεί η ακριβής τελική όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου, ανάλογα με τη διαμόρφωση του βυθού. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ποντισμένα και σε λειτουργία στην ευρύτερη περιοχή από όπου σχεδιάζεται να περάσει το ηλεκτρικό καλώδιο, περίπου 35 τηλεπικοινωνιακά υποθαλάσσια καλώδια, γεγονός που δίνει κάποια τεχνική εμπειρία ως προς την πόντιση, ωστόσο διαφέρουν σημαντικά οι τεχνικές απαιτήσεις λόγω της φύσης του ηλεκτρικού καλωδίου.
Να σημειωθεί ότι με βάση τη μέχρι τώρα διεθνή πρακτική, παρόμοια καλώδια έχουν ποντιστεί -σε βάθη μέχρι και 1.600 μέτρα- με δυναμικότητα 1.000 MW (δηλαδή τη μισή του EuroAsia Interconnector) και με μήκος πολύ μικρότερο (περίπου 400 χιλιόμετρα) μεταξύ Ιταλίας και Σαρδηνίας, όπως και μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, με μήκος επίσης περίπου 400 χιλιομέτρων και με δυναμικότητα ανάλογη του EuroAsia Interconnector, της τάξης των 2.200 MW.
Ταυτόχρονα ξεκινά και η απαραίτητη περιβαλλοντική μελέτη όπως και η λεπτομερής τεχνική μελέτη, με έμφαση στα στάδια του καλωδίου που περνούν από πολύ μεγάλα βάθη -μεγαλύτερα των 2.000 σε ορισμένες περιοχές- όπου πρέπει να καθοριστούν και οι τεχνικές πόντισης.-

http://hellasforce.com/ planetnews-r.blogspot.gr

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Μαύρη Δευτέρα - Τραπεζικό κράχ στο ΧΑ, - 24% !


Δραματική πτώση μετοχών και δεικτών, τράπεζες -24%!

Πιέσεις και υποτιμητική κερδοσκοπία.
Φόβοι για ντόμινο στις διεθνείς αγορές




.
Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια, προκαλώντας πανικό σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, καθώς διαγράφεται πλέον ορατός ο κίνδυνος παγκόσμιου ντόμινο, με πολλαπλές καταστροφικές παρενέργειες στην πραγματική οικονομία, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οι αιτίες είναι σύνθετες και δύσκολα αντιμετωπίσιμες, ενώ η μετάδοση και η κλιμάκωση της αναταραχής εξαρτώνται κυρίως από το ψυχολογικό κλίμα που θα επικρατήσει στις αγορές.

Στα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και στη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που ήταν οι αρχικές αφορμές κλυδωνισμών στα χρηματιστήρια, προστίθενται τώρα δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τραπεζικού τομέα διεθνώς, οι φόβοι για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην Ευρώπη και οι παρενέργειες της σοβούσας εσωτερική κρίσης στην ΕΚΤ, μετά τη δημόσια αμφισβήτηση των επιλογών Ντράγκι από τους επικεφαλής της γερμανικής και της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.

Με αδύναμο κρίκο τις τραπεζικές μετοχές, οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη-Παρίσι χάνουν περίπου 3,3%, ο FT100 του Λονδίνου είναι στο -2,8%, ενώ την πρώτη ώρα των συναλλαγών η Wall Street καταγράφει απώλειες 2,2%.

Στο ΧΑ η πτώση μετοχών και δεικτών προσέλαβε σήμερα διαστάσεις μινι-κραχ, καθώς στην αρνητική διεθνή συγκυρία προστίθενται η αβεβαιότητα και το ρίσκο των εσωτερικών εξελίξεων – διαπραγμάτευση με δανειστές, κοινωνικές αντιδράσεις, διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή κυβερνητικού σχήματος.

Αυξανόμενο ρίσκο

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα βυθίστηκαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες κινούνται πλέον έως και 67% χαμηλότερα των τιμών στις οποίες έγιναν οι πρόσφατες ΑΜΚ. 
 Η ένταση των πιέσεων και το μέγεθος των απωλειών δείχνουν ότι τα διεθνή funds που εισέφεραν τεράστια ποσά στις ανακεφαλαιοποιήσεις, αδυνατώντας να αποκομίσουν κέρδη από άνοδο των μετοχών, παίζουν το παιχνίδι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας, συνδυάζοντας κινήσεις στη σποτ αγορά και στα Παράγωγα.

Πιθανότατα προβλέπουν μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η οποία θα προσθέσει προβλήματα στην κυβέρνηση, στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, ενώ η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη θα καθυστερεί.

Προτιμούν λοιπόν να «γυρίζουν» μετοχές μεταξύ συγγενών χαρτοφυλακίων, πιέζοντας τις τιμές όλο και πιό χαμηλά, με προοπτική να τις ξαναπάρουν χαμηλότερα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα χαρτοφυλάκια που μπήκαν στις ΑΜΚ της Πειραιώς και της Attica Bank «γράφουν» ζημία 67%(!) σε δύο μήνες, ενώ στη Eurobank χάνουν περίπου 60%, στην Εθνική 52% και στην Alpha 44%.

Η συνεδρίαση

Ανησυχητική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η μεγάλη πτώση συντελείται με αξιόλογο τζίρο και παρά τις προσπάθειες εγχώριων χαρτοφυλακίων να στηρίξουν επιλεκτικά ορισμένες μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,87% στις 464,23 μονάδες, κινούμενος στα χαμηλά 28ετίας(!). 
 Αναλυτές επισημαίνουν ότι διανύει την τελευταία φάση του μεγάλου πτωτικoύ κύματος που ξεκίνησε στις αρχές του 2014, όταν ήταν στις 1340 μονάδες. Το κύμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ακόμα κάποιο σημάδι αναστροφής του. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια επίπεδα στήριξης, πέραν της ψυχολογικής επίδραση που ασκούν οι στρογγυλοί αριθμοί, όπως είναι οι 450 μονάδες.

Νέα ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν ο FT25, που έκλεισε -10,21% στις 121,52 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης (-24,26% στις 24,26μονάδες).

Στο κόκκινο έκλεισαν όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Eurobank -29,2%, Εθνική -29%, Πειραιώς -27%, Alpha Bank -17,6%, ΔΕΗ -12,5% ΟΛΠ και Βιοχάλκο -9,6%, Lamda -9%, Ελλάκτωρ -8,8%, ΕΛΠΕ -8,4%.-

-
Sofokleusin.gr

———————

Σας είχαμε ενημερώσει για τα παραπάνω σε προηγούμενα άρθρα στο Greek Fund.

Χάθηκαν τα περισσότερα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ελλάδα η χώρα «φυλάκισης των μεταναστών» και των «κλεισμένων τραπεζών»



Ελλάδα: "ένας άλλος κόσμος",  έτσι καταντήσαμε


Bulletin
(050216)

Οικτρά αποτυχία της Ευρωπαικής ηγεσίας στη διαχείριση των μεγάλων προσφυγικών ροών λόγω του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου στη Συρία (άραγε ποιές ξένες δυνάμεις επιμένουν ακόμα στη συνέχιση αυτού του εμφύλιου και δεν βρίσκεται ένας στην Ευρώπη να ζητήσει από αυτές και μόνο να πληρώσουν για το μεταναστευτικό? Πάντως η Ελλάδα σίγουρα δεν έχει ρωτηθεί και ουδέποτε συνυπέγραψε για τη καταστροφή στη Συρία, αλλά αντίθετα όλοι οι ευρωπαίοι τώρα ζητούν τη τιμωρία της χώρας μας).
«Φυλακή προσφύγων & μεταναστών» θέλει η ΕΕ να μετατρέψει την Ελλάδα.
Αντίθετα η Τουρκία κέρδισε το φακελάκι από την ΕΕ και τώρα η Ελλάδα οφείλει να συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ευρωπαική βοήθεια με ολόκληρα 25 εκατ. Ευρώ, ώστε να περνούν οι μετανάστες στα νησιά μας.Γιατί δεν τα δίνουν απευθείας στους νησιώτες μας?
Παρά ταύτα η συνθήκη Σένγκεν τώρα απειλεί τη χώρα.Μιλάμε για εξοργιστικά πράγματα, δηλαδή η Κομισιόν θα κρίνει εάν η Ελλάδα δεν κάνει το καθήκον της για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών, και θα ισχύει προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν για τα επόμενα 2 χρόνια.
Αυτό απλά σημαίνει πως θα σφραγισθούν τα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Χιλιάδες πρόσφυγες μετανάστες θα παγιδευτούν στη χώρα μας και από την άνοιξη και μετά (τότε που θα ανοίξει πάλι ο καιρός για τους μετανάστες) θα έχουμε άσχημες εξελίξεις, πέραν από τα άλλα προβλήματα που εδώ και 6 χρόνια ταλανίζουν τη κοινωνία μας.
Ελλάδα η χώρα «φυλάκισης των μεταναστών».
Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (30% έχασαν οι ελλην.τράπεζες από την αρχή του έτους) ενώ το Διεθνές περιβάλλον παραμένει δυσμενές .
Ολες οι αγορές βρίσκονται σε τροχιά πτώσης και αναμένεται επανάληψη της κρίσης του 2008 όπως ισχυρίζεται και ο Τζόρτζ Σόρος.

Οι Ελληνες περιμένουν την απόρριψη του Ασφαλιστικού από τους πιστωτές μας που συνεχίζουν να έχουν πάντα το πάνω χέρι .
Αν δε βρεθεί λύση το Φεβρουάριο, έρχεται νέο κύμα κρίσης (ανθωπιστικής & οικονομικής) και δημιουργείται πλέον ζήτημα επιβίωσης αρκετών εκατομμυρίων Ελλήνων.
Ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν έχουν άλλη ελπίδα, παρά το γεγονός ότι ακόμα προσπαθούν να αποφύγουν το γκόλ για τις κύριες συντάξεις, αλλά όπως πάντα τα τελευταία 6 χρόνια δεν υπάρχει χρόνος, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και καταληκτική ημερομηνία των αποφάσεων θεωρείται το Πάσχα των καθολικών (27/3).
Το «βασικό αρχικό» σχέδιο Κατρούγκαλου πρακτικά έχει απορριφθεί από τους ξένους τεχνοκράτες και το ΔΝΤ.Δυστυχώς θα μειωθούν και οι υπάρχουσες συντάξεις που πρακτικά αποτελούν τη «μοναδική πηγή εισοδήματος για ολόκληρες οικογένειες και νοικοκυριά».
Με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν απαιτούνται πρόσθετα φορολογικά μέτρα για το 2016, μετά τη συμπλήρωση του γνωστού πλέον «περιουσιολόγιου».
Το ΔΝΤ κρίνει απαραίτητο το ευρωπαικό κούρεμα του χρέους και χρειάζεται μία τολμηρή λύση.
Αν δεν γίνει το κούρεμα του χρέους, το συσσωρευμένο υπέρογκο ελληνικό χρέος θα κρέμεται πάντα σα «δαμόκλεια σπάθη» πάνω από την ελληνική οικονομία η οποία επηρεάζεται άμεσα και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές διαταραχές των αγορών.
Το ΔΝΤ επιζητεί το κούρεμα , αλλά η ΕΕ το έχει αρνηθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Οσον αφορά τις αναμενόμενες επενδύσεις στη χώρα μας – με ορίζοντα 10ετίας- τα πράγματα σαφώς και είναι δύσκολα στη παρούσα μεταβατική φάση.
Με όλα αυτά δυστυχώς εντοπίζονται «κακοί οιωνοί» στην ελλην οικονομία για το 2016, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών να τονώσουν τη κοινωνία με τα διάφορα πληρωμένα άρθρα τους στα ΜΜΕ, μη έχοντας βρεί ακόμη και σήμερα λύση για τα κόκκινα δάνεια που μοίρασαν χωρίς μελέτες και προδιαγραφές παλαιότερα δεξιά και αριστερά.
Θυμίζουμε πως οι τράπεζες σήμερα δεν έχουν αντικείμενο χρηματοδότησης ή δανειοδότησης, συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη έχοντας πλέον μοναδική απασχόληση τη καταγραφή των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους,  (ενημέρωση φακέλου το λέμε τώρα), με τα λεφτά των φορολογούμενων Ελλήνων (αυτών δηλαδή που τις χρηματοδότησαν) και όχι των Ευρωπαίων. Συνεχίζουν να αμείβονται με τρελά λεφτά τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, με παροχές όπως αυτοκίνητα, δωρεάν κάρτες, δωρεάν παροχές υγείας κλπ.Ενώ έφυγαν με εθελουσίες εξόδους τα στελέχη τους (μιλάμε για 250.000-550.000 πρόσθετες αμοιβές εθελουσίας) στη συνέχεια την επόμενη μέρα τα ξαναπροσλαμβάνουν στις θυγατρικές τους με υψηλές αμοιβές. Ομερτά…!.και μιλάμε για στελέχη ηλικίας 62 ετών και άνω.
Και οι νέοι 25-30 ετών με μεταπτυχιακές σπουδές συνεχίζουν να ψάχνουν για «απλή απασχόληση" των 500 ευρώ/μήνα, ζητούν χατζιλίκι από τo παππού, ή φεύγουν για το εξωτερικό.Αυτοί είναι οι δικοί μας μετανάστες, θύματα της παρατεταμένης κρίσης.
Δικαίως λοιπόν σύντομα θα αλλάξουν οι διοικήσεις των, γιατί απλά δεν παρουσιάζουν μελέτες, δεν αλλάζουν νοοτροπία και δεν χρειάζεται να μελετήσουν τίποτα γιατί πολύ απλά «γνωρίζουν» από «μέσα» για το μεγάλο φαγοπότι που έγινε προ του 2009-2010.Εχουν τεράστιες ευθύνες και δεν πλήρωσαν για τα τεράστια λάθη τους.Βλέπεις όμως οι δανειστές δεν ψάχνουν για εισαγγελείς, απλά αναλαμβάνουν τις διοικήσεις,άλλωστε οι φορολογούμενοι , τα ταμεία και οι μέτοχοι βάλαν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίσης.
Τέλος για να προσδιορίσουμε καλύτερα τη κατάσταση θα αναφερθώ για τις ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) που μέσα στο χειμώνα παραμένουν κλειστές στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Ηδη μετράμε τους πρώτους νεκρούς που κατέληξαν γιατί δε βρήκαν κρεββάτι στις ΜΕΘ, πέθαναν περιμένοντας απεγνωσμένα μήπως πεθάνει ο συνάνθρωπός τους και ελευθερωθεί κάποιο κρεββάτι στις λίγες λειτουργούσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Αραγε πόσοι πατριώτες μας έχουν σήμερα την οικονομική άνεση να πάνε στις ιδιωτικές κλινικές?Πόσοι διαθέτουν 10.000€ για την υγεία τους?
Στο σημείο αυτό τίθεται το εύλογο ερώτημα «γιατί δεν αναλαμβάνουν οι Τράπεζες» τα έξοδα νοσηλείας ώστε να σωθεί ο κόσμος που πεθαίνει μέσα στο χειμώνα? Τα χρήματα των τραπεζών είναι των Ελλήνων φορολογούμενων.
Μέχρι τώρα έστω και με τις συνεχείς παρεμβάσεις των δανειστών μας υπήρχε έστω τυπικά ελληνική εκλεγμένη κυβέρνηση, τώρα πλέον υπάρχει έντονος φόβος κατάργησης αυτής.
Ο Γιάνης επιβεβαιώνεται και ο Κυριάκος φοβάται μη κάψει το μοναδικό χαρτί του στη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Οι ξένοι πλέον όπως πάμε θα αναλάβουν και επίσημα τη διακυβέρνηση της χώρας. Οσοι τελικά επιβιώσουν της κρίσης να θυμηθούν μόνο να κάνουν ένα άγαλμα του Σόιμπλε με το καροτσάκι, για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Για την εξαφάνιση των Ελλήνων που παρέμειναν στη χώρα τους ή έγιναν μετανάστες στο εξωτερικό, δεν άκουσα ακόμη τίποτα.

Ελλάδα: "ένας άλλος κόσμος",  έτσι καταντήσαμε


.

Greek Fund

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΤΡΑΚΤΕΡ ΜΟΝΟ ΨΑΧΝΕΙ, αλλά υπάρχει και η υπόλοιπη Κοινωνία που πληρώνει




Ολοι γνωρίζουν πως είναι δύσκολη η αγροτιά και το μεροκάματο βγαίνει κάτω από δύσκολες συνθήκες.Ομως παρά τη κρίση «βγαίνει» το μεροκάματο σε πλήρη αντίθεση με τους χιλιάδες άνεργους έλληνες που συνεχίζουν να απεγνωσμένα να ψάχνουν για την ολιγόωρη απασχόληση.Τα πράγματα αλλάζουν και ζούμε δύσκολες καταστάσεις.Ολοι γνωρίζουν ότι αυτή η κρίση, αν δε γίνουν γενναία και αποφασιστικά βήματα, δε πρόκειται να γλυτώσουμε.


Η Τρόικα ήρθε για να μείνει για πολλά ακόμη χρόνια.

Τρακτέρ, με διάλογο από μηδενική βάση λένε οι αγρότες.

Δεν καταλαβαίνω αυτό το διάλογο, δίχως τα σωματεία των αγροτών να υποβάλουν τις προτάσεις τους, να μας δώσουν να καταλάβουμε τη δική τους λύση στο Ασφαλιστικό.

Επιτέλους τα κόμματα πρέπει να σταματήσουν να τους χρησιμοποιούν σαν καθυστερημένα παιδιά.Δεν ισχύει αυτό που λέγαμε πριν 30 χρόνια «άστους αγρότες είναι, δεν γνωρίζουν γράμματα, βασανίζονται όλη μέρα στον ήλιο και στη βροχή».Αυτό ίσχυε πριν κάποια χρόνια όταν εργάζονταν με το γάιδαρο, τώρα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, υπάρχουν και μορφωμένοι αγρότες, έχουν στη διάθεσή τους συνεταιρισμούς, καταρτισμένους επιστημονικούς συνεργάτες, γεωπόνους-κτηνίατρους-λογιστές-δικηγόρους-μηχανικούς, ενημερώνονται δορυφορικά για τα πάντα.

Γνωρίζουν πολύ καλά να συντάσσουν αιτήσεις και καταστάσεις για κρατικές επιχορηγήσεις, για κονδύλια της ΕΕ, φτηνό πετρέλαιο-επιδοτήσεις-επιχορηγήσεις- ψεύτικες δηλώσεις ιδιοκτησιών – παραγωγής προιόντων κλπ.Μόνο που οι «κουτόφραγκοι» από τις Βρυξέλλες μας κατάλαβαν και δεν κάνουν πίσω με τίποτα.

Μήπως τώρα με τα 3 μνημόνια και τη κρίση που μαστίζει εδώ και 6 χρόνια τη πατρίδα μας ήρθε ο καιρός να μάθουν να κρατούν και να ενημερώνουν "σωστά" τα λογιστικά τους βιβλία?

Δε γίνεται φίλε αγρότη να δηλώνεις 420€/μήνα εισόδημα και να συντηρείς σπίτι-τρακτέρ-μηχανήματα-διπλοκάμπινα κλπ.Δε γίνεται στην επαρχία και στα χωριά – ενώ ο άλλος είναι εργαζόμενος με εξηρτημένη εργασία-να δηλώνει «αγρότης» για να μη πληρώνει τις ψηλές εισφορές στο ΙΚΑ και ΤΕΒΕ.

Ας μας δηλώσουν επιτέλους τι πρέπει ακριβώς να γίνει, κοιτάζοντας όμως στα μάτια ολόκληρη την ελληνική εξαθλιωμένη κοινωνία.Γιατί όπως ήρθαν τα πράγματα δεν έχουν με το μέρος τους τη κοινωνία, γιατί απλά η κοινωνία ολόκληρη ζεί το δικό της δράμα.Ολη η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, αλλά περισσότερο εκείνοι που πλήρωναν μιά ζωή τα αντίστοιχα ταμεία τους και έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες σε συντάξεις, κούρεμα ομολόγων, χρηματιστήριο κλπ.

Λένε πως θέλουν να συζητήσουν από μηδενική βάση.Δεν είμαστε καλά.Εδώ πάει το «Αγρότης μόνος ψάχνει».

Αν κάτι πρέπει να ξεκινήσει από «μηδενική βάση» αυτό είναι η πολιτική ζωή της χώρας, δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν χρειάζονται γιορτές για τον ένα χρόνο της Αριστεράς, διότι πάμε για το 4ο Μνημόνιο, που σίγουρα θα γίνει το «Μνημόσυνο» του Ελληνα.-

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΡΤΩΝ


ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

Απαντήσεις σε 15 ερωτήσεις από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

.
Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ενημερώνει το κοινό και τις επιχειρήσεις για την χρήση των καρτών πληρωμών, τις κατηγορίες τους, τις δυνατότητές της χρήσης τους και για τις προμήθειες. Η ενημέρωση γίνεται με την μορφή ερωτήσεων -απαντήσεων.

1. Τι είναι και ποιες κατηγορίες καρτών πληρωμών υπάρχουν;
Όλες οι κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση αγορών αγαθών και υπηρεσιών ή για την πληρωμή λογαριασμών/ οφειλών (π.χ. ρεύματος, ύδρευσης, εφορίας, κ.λπ.) χωρίς τη χρήση μετρητών, ονομάζονται κάρτες πληρωμών. Ανάλογα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους πρόκειται για:

· χρεωστικές (debit),
· πιστωτικές (credit), ή
· προπληρωμένες (prepaid) κάρτες πληρωμών.

Ανάλογα με το διεθνές σχήμα, μπορεί να είναι κάρτα πληρωμών VISA, MasterCard, American Express, Diners, κ.λπ. και γίνεται, αποδεκτή από την επιχείρηση που δέχεται κάρτες πληρωμών με το συγκεκριμένο σήμα. Οι κάρτες πληρωμών εκδίδονται από τράπεζες ή άλλους αδειοδοτημένους προς τον σκοπό αυτό φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως τα ιδρύματα πληρωμών και τα ιδρύματα έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος.

2. Πόσες κάρτες πληρωμών είναι σήμερα ενεργές στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος του 2015, σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και ήταν ενεργές, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο (έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

3. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών από τις κάρτες πληρωμών;
Η ανάληψη μετρητών από κάρτες πληρωμών συνήθως επιτρέπεται, με διαφορετικά κάθε φορά χαρακτηριστικά και χρεώσεις του κατόχου, ανάλογα με:

· τον τύπο της κάρτας (χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη),
· τους όρους της σύμβασης που διέπουν τη χρήση της, και
· τη χρήση ΑΤΜ ίδιας ή διαφορετικής τράπεζας από την τράπεζα έκδοσης της κάρτας.

Ωστόσο, μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, από τις 28 Ιουνίου 2015, αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, επιτρέπονται μόνο με χρήση χρεωστικών καρτών έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ την εβδομάδα κατ’ ανώτατο όριο.
Αντίθετα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύονται αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών ή/και προπληρωμένων καρτών.

4. Ως επιχείρηση αποδέχομαι ήδη κάρτες πληρωμών από τους πελάτες μου. Μπορώ να επιλέξω να πληρώνομαι αποκλειστικά με μετρητά και να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
ΟΧΙ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:

των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα
του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),
του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και
του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν5. Είμαι επιχείρηση. Εάν αποφασίσω να αποδέχομαι κάρτες πληρωμών από τους πελάτες μου υπάρχει υποχρέωση να συμβληθώ με ελληνική τράπεζα ή μπορώ να συμβληθώ και με τράπεζα του εξωτερικού;
Μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού της επιχείρησης, ο οποίος τηρείται σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών εκτός Ελλάδος.

6. Είμαι κάτοχος κάρτας πληρωμών που έχει εκδώσει τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Μπορώ να τη χρησιμοποιώ για να κάνω αγορές και πληρωμές στην Ελλάδα;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές και πληρωμές υποχρεώσεων εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, εφόσον οι επιχειρήσεις από τις οποίες γίνεται η αγορά των αγαθών ή υπηρεσιών εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Αντίθετα, μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται και γι’ αυτόν τον λόγο δεν γίνονται αποδεκτές οι συγκεκριμένες συναλλαγές.

7. Μπορώ να χρησιμοποιώ την κάρτα πληρωμών μου για να κάνω αγορές στο εξωτερικό ή από το internet;
ΝΑΙ, μετά την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών από το εξωτερικό ή από το internet[1] στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Α. Για αγορές που πραγματοποιείτε σε φυσικά τερματικά (POS) όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό:
χωρίς περιορισμούς.
Β. Για αγορές που πραγματοποιείτε μέσω ιnternet από ηλεκτρονικά καταστήματα που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα:
χωρίς περιορισμούς.
Γ. Για αγορές που πραγματοποιείτε μέσω internet από ηλεκτρονικά καταστήματα που εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:
εξακολουθούν να μην επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες συναλλαγών:

Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.
Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού, τυχερά παιχνίδια και video games
Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.
Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.
Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).
Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης.
Αγορές οικιακού εξοπλισμού.
Αγορές ηλεκτρονικών ειδών/εξοπλισμού.
Αγορές καλλυντικών.
Αγορές υπηρεσιών εστίασης.Oι συναλλαγές με κάρτες πληρωμών στις υπόλοιπες κατηγορίες επιτρέπονται κανονικά.

[1] Πάντα μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και εντός του ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

8.Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με κάρτες πληρωμών. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;
Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβαση. Συνήθως, η πίστωση του λογαριασμού σας γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία αποστολής της συναλλαγής προς επεξεργασία στην τράπεζα συνεργασίας σας.

9.Οι κάρτες πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές, χρεωστικές ή/και προπληρωμένες κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασης του κατόχου τους με την εκδότρια τράπεζα του εξωτερικού.

10.Οι προμήθειες(*) που πληρώνω για να αποδέχομαι συναλλαγές καρτών τι αφορούν;
Οι προμήθειες που καταβάλλει η επιχείρηση στο πλαίσιο των υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών διαμορφώνονται ενσωματώνοντας διάφορες παραμέτρους κόστους. Ενδεικτικά αναφέρεται:

το κόστος διατραπεζικής προμήθειας που αποδίδει η τράπεζα του εμπόρου στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα (interchange fee - IRF) (βλέπε και ερώτηση 11),
το κόστος προμηθειών που αποδίδουν οι τράπεζες στα διεθνή σχήματα καρτών (π.χ. Visa, MasterCard, American Express, Diners, China Unionpay, κ.λπ.),
το κόστος διόδευσης συναλλαγών μέσω τρίτων εταιρειών (Network Service Providers),
το λειτουργικό κόστος για την ανάπτυξη, αναβάθμιση και συντήρηση των συστημάτων αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών,
οι προβλέψεις της τράπεζας για ζημιές που προκύπτουν από απατηλές συναλλαγές καρτών (card fraud),
τυχόν κόστος από συμμετοχή σε «προγράμματα πιστότητας», το οποίο επιστρέφεται από την τράπεζα στους χρήστες καρτών πληρωμών ως επιβράβευση,
το κόστος πρόσθετων υπηρεσιών που τυχόν παρέχονται, όπως υπηρεσίες πρόληψης απατηλών συναλλαγών, υπηρεσίες ασφαλείας 3D Secure για συναλλαγές μέσω internet, κ.λπ., και
το περιθώριο κέρδους της τράπεζας.(*) Ως γενική παρατήρηση επισημαίνεται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή οποιαδήποτε ανάμειξη σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής και κοστολόγησης των τραπεζών μελών της. Η τιμολογιακή πολιτική κάθε τράπεζας διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και του ελεύθερου ανταγωνισμού από κάθε τράπεζα ξεχωριστά και αποτελεί στοιχείο της επιχειρηματικής πολιτικής της.

11.Διάβασα ότι προμήθειες που πληρώνω για να αποδέχομαι συναλλαγές καρτών απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 0,2% και το 0,3% του ποσού της συναλλαγής. Ισχύει κάτι τέτοιο;
ΟΧΙ, τα ανωτέρω ποσοστά αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο κόστος διατραπεζικής προμήθειας που αποδίδει η τράπεζα του εμπόρου στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα (interchange fee - IRF).

Τα ανωτέρω ποσοστά αφορούν μάλιστα συγκεκριμένους τύπους καρτών (χρεωστικών, προπληρωμένων και πιστωτικών, εξαιρουμένων των εταιρικών, που εκδίδονται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ για τις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 751/2015 εξακολουθούν να ισχύουν υψηλότερες διατραπεζικές προμήθειες που ξεπερνούν ακόμα και το 1%.

Τα εν λόγω ποσοστά (0,2% και 0,3%) αναφέρονται στα άρθρα 3 και 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 751/2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ισχύουν από 9 Δεκεμβρίου 2015, ρυθμίζουν την προμήθεια μεταξύ διαφορετικών τραπεζών (έκδοσης και αποδοχής της κάρτας πληρωμών) και δεν αφορούν την τιμολόγηση της κάθε τράπεζας προς τους πελάτες της (κατόχους ή/και αποδέκτες καρτών), η οποία και διαμορφώνεται με βάση τις αρχές της ελεύθερης αγοράς.

12.Τι ισχύει για τις προμήθειες που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες στις επιχειρήσεις;
Οι προμήθειες εμπόρου που χρεώνουν οι ελληνικές τράπεζες για την αποδοχή συναλλαγών καρτών είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές συγκρινόμενες με αυτές λοιπών τραπεζών που λειτουργούν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεσοσταθμικά διαμορφώνονται σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις μεσοσταθμικές προμήθειες που εφαρμόζονται στην ΕΕ και ακόμα περισσότερο στις ΗΠΑ.

Η ανταγωνιστικότητα των τιμολογήσεων των ελληνικών τραπεζών έναντι των επιχειρήσεων που αποδέχονται συναλλαγές καρτών αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο εάν συνυπολογιστεί και ο εξαιρετικά χαμηλός βαθμός διείσδυσης της χρήσης των καρτών πληρωμών στη χώρα μας, παρά το γεγονός πως τα σημεία πώλησης (POS) ανά κάτοικο, δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά έναντι του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1.800 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα έναντι 1.970 POS ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

το 2014, σε κάθε έλληνα αντιστοιχούσαν οκτώ (8) συναλλαγές με κάρτες πληρωμών (εξαιρουμένων των αναλήψεων μετρητών), έναντι μέσου όρου 93 συναλλαγών ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
το 2014, ο συνολικός κύκλος εργασιών (τζίρος), με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε στα 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2015 ακόμη και μετά την αναμενόμενη σημαντική αύξηση, λόγω των περιοριστικών μέτρων, των συναλλαγών και του κύκλου εργασιών με κάρτες πληρωμών, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι στο 20% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχοντας μια από τις τελευταίες θέσεις στη χρήση καρτών πληρωμών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

13.Ποιος επιβαρύνεται με το κόστος του τερματικού αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών;
Το τερματικό αποδοχής συναλλαγών καρτών (POS) συνιστά αναπόσπαστο μέρος του συγκεκριμένου τρόπου εισπράξεων μιας επιχείρησης.

Συνεπώς, αντιμετωπίζεται ως πάγιο στοιχείο της επιχείρησης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζεται και η αγορά ενός μηχανήματος αναγνώρισης των κατάλληλων προς κυκλοφορία τραπεζογραμματίων (χαρτονομισμάτων) ευρώ για τις εισπράξεις της επιχείρησης με μετρητά.

Σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές αγορές, το κόστος εφάπαξ αγοράς ή ενοικίασης του τερματικού αποδοχής καρτών (POS), καθώς και το τυχόν κόστος συντήρησης τυπικά επιβαρύνουν την επιχείρηση που αξιοποιεί τις υπηρεσίες αποδοχής και εκκαθάρισης καρτών πληρωμών.

Σήμερα, παρέχονται τερματικά τόσο από τις τράπεζες όσο και από φορείς παροχής υπηρεσιών πληρωμών γενικότερα, ενώ στην Ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται και τρίτες εμπορικές επιχειρήσεις που παρέχουν διαφόρων τύπων τερματικά αποδοχής καρτών, καλύπτοντας και πιο εξειδικευμένες ανάγκες (π.χ. σταθερά ενσύρματα τερματικά, ασύρματα τερματικά GPRS ή WiFi, mobile POS, κ.λπ.). Όλα τα τερματικά για να λειτουργήσουν απαιτούν τη σύναψη συνεργασίας με μια τράπεζα ή άλλο αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες έχουν συμβληθεί με κατασκευάστριες στο εξωτερικό εταιρείες ή τους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη έκπτωση για λογαριασμό των επιχειρήσεων/πελατών τους με τους οποίους συμβάλλονται προκειμένου να αποδέχονται συναλλαγές καρτών.

Το κόστος αγοράς ενός τερματικού POS κυμαίνεται από 129 έως 450 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του, ενώ στην περίπτωση μίσθωσής του το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 65 έως 192 ευρώ. Αντίστοιχα, το ετήσιο κόστος συντήρησης κυμαίνεται μεταξύ 24 και 96 ευρώ.

14.Στην εταιρεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ τηρείται κάποιο αρχείο σχετικό με την αποδοχή καρτών ως μέσου πληρωμής;
Στην εταιρεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ λειτουργεί το Αρχείο Καταγγελθεισών Συμβάσεων Επιχειρήσεων (ΣΚΣΕ) το οποίο περιλαμβάνει δεδομένα για επιχειρήσεις, των οποίων οι συμβάσεις για την αποδοχή καρτών, ως μέσου πληρωμής, έχουν καταγγελθεί. Οι καταγγελίες σχετίζονται με λόγους που αφορούν την αθέτηση των όρων των συμβάσεων των συναλλαγών (π.χ. αποδοχή καρτών που έχουν δηλωθεί ως απολεσθείσες, εικονικές συναλλαγές, αυτό-χρηματοδότηση, κ.λπ.). Το εν λόγω αρχείο άρχισε να λειτουργεί το 2006, σε συνέχεια και της Απόφασης αρ. 06/14.02.2006 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο χρόνος παραμονής των στοιχείων των επιχειρήσεων στο αρχείο αυτό ορίζεται σε πέντε (5) έτη από την ημερομηνία της καταγγελίας. Μετά την πάροδο των 5 ετών τα δεδομένα του αρχείου διαγράφονται αυτόματα.

15.Ποιο είναι το όφελος για την επιχείρησή μου από την αποδοχή καρτών πληρωμών σε σχέση με τις συναλλαγές με μετρητά;
Η αποδοχή καρτών θεωρείται πλέον απαραίτητο εργαλείο για την εξυπηρέτηση της πελατείας και των εισπράξεων οποιασδήποτε επιχείρησης.
Επιπλέον, η αύξηση χρήσης των καρτών πληρωμών συνεπάγεται για τους εμπόρους σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών (π.χ. διαχείριση κερμάτων, κόστος χρηματαποστολών, απώλειες από ληστείες, διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων, χρόνος εξυπηρέτησης πελατών, κ.λπ.) που με βάση τη διεθνή εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών καρτών πληρωμών. Το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, ανέρχεται από 0,7% έως 2,5% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ειδικότερα δε στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 2,3% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ήτοι 4 δισ. ευρώ περίπου.
-

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Τράπεζα Πειραιώς:Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας "Εξέλιξη"


Τράπεζα Πειραιώς: Τρία χρόνια συμβολαιακής γεωργίας




Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει, από 28 - 31 Ιανουαρίου, στην 26η AGROTICA, τη μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Μαζί με την Τράπεζα, παρουσία θα έχει και το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας "Εξέλιξη", μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που σχεδιάζει και προσφέρει σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αγροτών, για την προώθηση της βιώσιμης αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Στον εκθεσιακό χώρο της Τράπεζας Πειραιώς (Περίπτερο No 2, stand 31, 1oς όροφος, κτήριο Helexpo) θα βρίσκονται ειδικευμένα στελέχη για να παρέχουν πληροφορίες στους παρευρισκόμενους αναφορικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του Ομίλου, τα οποία απευθύνονται σε αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και σε συνδεδεμένες, με τον αγροτικό τομέα, επιχειρήσεις.

Βασική προτεραιότητα της Τράπεζας Πειραιώς είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για τις επενδυτικές ανάγκες των αγροτών. Ειδικότερα, με στοχευμένες και ορθολογικές χρηματοδοτήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις μείωσης του κόστους παραγωγής που αποτελεί καίριο ζήτημα σήμερα για την ελληνική γεωργία. Επιπρόσθετα, με τη νέα φιλοσοφία της για τις χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών σχεδίων στοχεύει στη δημιουργία και ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δημιουργεί τις συνθήκες για την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εγκατάσταση της αναδυόμενης γενιάς νέων αγροτών, οι οποίοι αποτελούν και τον βασικό φορέα εισαγωγής νέας τεχνολογίας και καινοτομιών στο γεωργικό τομέα. Σε αυτό συμβάλλει με το αξιόλογο έργο του και το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας "Εξέλιξη", το οποίο με την παρουσία του στην Έκθεση θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τα εξειδικευμένα προγράμματα και τις υπηρεσίες που προσφέρει, άμεσα σχετιζόμενα με την πράσινη επιχειρηματικότητα και τη σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη.

Στρατηγική επιλογή η στήριξη της αγροτικής ανασυγκρότησης

Για την Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί στρατηγική επιλογή η στήριξη της αγροτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και η αύξηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, εστιάζοντας στον εξορθολογισμό της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας, στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Ως εκ τούτου χρηματοδοτεί τον αγροτικό τομέα σε παραγωγικά πεδία, αποσκοπώντας μεταξύ άλλων και στη διευκόλυνση της καθετοποίησης της παραγωγής, της μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων και της αύξησης της αναγνωρισιμότητάς τους στην εθνική και στις διεθνείς αγορές. Τελικός στόχος είναι η διάθεση προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία και η δημιουργία βιώσιμων σε βάθος χρόνου γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προσεγγίσει με νέο ολιστικό τρόπο τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα. Την τελευταία τριετία 2013 -2016, στηρίζει τον πρωτογενή τομέα μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Τρία χρόνια μετά, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, προς όφελος των 17.000 παραγωγών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, των περισσότερων από 170 μεταποιητικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, αφού οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πραγματοποιούν εξαγωγές αξίας που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Η Τράπεζα, επίσης, συμπληρώνει την ολοκληρωμένη προσφορά της για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα με μια πλήρη γκάμα προϊόντων που καλύπτουν κάθε εξειδικευμένη ανάγκη, όπως το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, την αγορά γης και εξοπλισμού και την ενεργητική προστασία της εκμετάλλευσης.

Σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει με συνέπεια χρηματοδότηση σε περισσότερους από 60.000 επαγγελματίες αγρότες μέσω των χρηματοδοτικών της προγραμμάτων και στηρίζει έμπρακτα την παραγωγική διαδικασία και τα επενδυτικά τους σχέδια.

Παράλληλα, έχει σχεδιάσει τις απαραίτητες υποδομές και πολιτικές για την υποστήριξη της αξιοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) και δη τη στοχευμένη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων.

Η σημασία του αγροτοδιατροφικού τομέα στην Οικονομία

Σημειώνεται ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να υποστηρίξει, υπό προϋποθέσεις, την προσπάθεια για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την επιστροφή της σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία είναι υψηλή, αγγίζοντας σχεδόν το 3% του ελληνικού ΑΕΠ – ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% του ΑΕΠ στην ΕΕ – 27. Υψηλή είναι ωστόσο και η συμμετοχή του αγροτικού κλάδου στην απασχόληση με ποσοστό πάνω από 12% έναντι μόλις 5% στην ΕΕ27.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εν μέσω κρίσης, τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη καλύπτουν πάνω από το 17% των εξαγωγών της χώρας συμβάλλοντας στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει 100 περίπου προϊόντα με πιστοποίηση Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Σε σύνολο 1.300 προϊόντων ονομασίας προέλευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα 101 είναι επώνυμα ελληνικά προϊόντα, που φέρουν τις ενδείξεις "Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)" ή "Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)". Περισσότεροι από 160.000 τόνοι από τα ΠΟΠ και ΠΓΕ ελληνικά προϊόντα φθάνουν στις αγορές όλων των χωρών της υφηλίου. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 5η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνοντας το 8,4% του συνολικού αριθμού αυτών των επώνυμων "κατοχυρωμένων" προϊόντων.

capital.gr