Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ο μηχανικός Φιλάρετος Καλτσίδης, που έγινε «ολιγάρχης»



Ο δισεκατομμυριούχος που αγαπά τη Μεσσηνία

.
Οι μυστικές αγορές ακινήτων στην Κορώνη και τα επιχειρηματικά του πλανά. 
Πως εκτοξεύτηκε στους κορυφαίους της λίστας του «Forbes» .




Του Ηλία Μπέλλου

Ελάχιστοι στην Ελλάδα, με την εξαίρεση ίσως κάποιων κατοίκων της Μεσσηνίας, βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν ότι ένας από τους ισχυρότερους Ρώσους επιχειρηματίες, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 6,7 δισ. δολάρια, διαθέτει ελληνική υπηκοότητα και διαβατήριο.

Πρόκειται για τον Φιλάρετο Καλτσίδη ή Filaret Galchev, όπως είναι γνωστός στη Ρωσία, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου ομίλου τσιμεντοβιομηχανιών στην απέραντη ρωσική επικράτεια, ο οποίος τα τελευταία λίγα χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις στην Κορώνη της Μεσσηνίας, έχοντας, μάλιστα, οικοδομήσει μια υπερπολυτελή έπαυλη.

Άνθρωποι από τον στενό κύκλο του επιχειρηματία λένε πως δεν πρόκειται για ακόμα μία παραθεριστική κατοικία, αλλά ουσιαστικά για το δεύτερο σπίτι του Καλτσίδη, αναδεικνύοντας τους δεσμούς που προσπαθεί ο ίδιος να οικοδομήσει με τη μητέρα πατρίδα. Η κατοικία του βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία στον Ρωμανό του Δήμου Πύλου, πολύ κοντά στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Costa Navarino του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως την έπαυλη έχει επισκεφθεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούιιν, ο οποίος φέρεται να διαθέτει, άλλωστε, και δικό του σπίτι στο Πόρτο Χέλι.

Εξάλλου, το εύρος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Καλτσίδη αφήνει λίγες αμφιβολίες για το εάν η σχέση του με το Κρεμλίνο είναι καλή.

Ο ποντιακής καταγωγής επιχειρηματίας με τη σύζυγό του, την κόρη του και τον γιο του επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα και ξοδεύουν αρκετό χρόνο το καλοκαίρι, και όχι μόνο, στο σπίτι τους στη Μεσσηνία. Στην περιοχή ελλιμενίζουν, άλλωστε, και το ιδιόκτητο 75μετρο mega yacht «Sapphire», με το οποίο ο Καλτσίδης έχει θεαθεί σε πολλά σημεία του Αιγαίου και του Ιονίου, συχνότερα, δε, στη Σαντορίνη.

Φιλοξενεί συχνά καλεσμένους, μεταξύ των οποίων διακεκριμένους Ρώσους επιχειρηματίες. Οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων της Καλαμάτας και της Σαντορίνης έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν για τα σμήνη των learjets που κατά καιρούς γεμίζουν τις πίστες τους. Τα τελευταία χρόνια γιορτάζει τα γενέθλιά του, στα τέλη Μαΐου, στην Ελλάδα, και μάλιστα όχι με ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ. Στις εορταστικές του εκδηλώσεις έχουν πρωταγωνιστήσει καλλιτέχνες όπως ο Αντώνης Ρέμος.

Real estate και τουρισμός
Εκτός από διακοπές, όμως, τι άλλο αναζητά στην Ελλάδα; «Σκοπός του είναι να επεκτείνει περισσότερο την παρουσία του εδώ, διαφορετικά δεν θα τοποθετούσε τόσα χρήματα ήδη και δεν θα ερχόταν ολοένα και συχνότερα», υπογραμμίζουν μιλώντας ανοιχτά στο «Κ» ρωσικές πηγές.

Ο Καλτσίδης έχει και έναν αδελφό που μένει πολύ περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κορώνη. Στο πρόσφατο παρελθόν οι δύο άνδρες εξέτασαν πλάνα επενδύσεων στο real estate και στον τουρισμό, αλλά κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν μιλούν για χείριστη εντύπωση που αποκόμισαν από την ελληνική γραφειοκρατία. Πάντως, το τελευταίο διάστημα ο ομογενής δισεκατομμυριούχος επιχειρεί να συσφίγξει τους δεσμούς με την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας, ιδιαίτερης πατρίδας του Αντώνη Σαμαρά.

Προ μηνών δώρισε στον Δήμο Καλαμάτας 55.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του κτιρίου Θεάτρου (ΔΗΠΕ-ΘΕΚ), το οποίο είχε υποστεί ζημιές από πυρκαγιά. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε ορισμένους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Δήμου να εναντιωθούν στη προσφορά του.

Κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις κινήσεις του Καλτσίδη αναφέρουν στο «Κ» πως, αυτονόητα ίσως, «η υπόθεση δεν βοηθά στην ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού».
.

Ο μηχανικός που έγινε «ολιγάρχης»
Ποιος, όμως, είναι ο Φιλάρετος Καλτσίδης, αλλιώς Filaret Galchev, που αποτελεί τον πλουσιότερο Έλληνα του κόσμου, με περιουσία που εκτιμάται στα 6,7 δισ. δολάρια; 


Ο 50χρονος Καλτσίδης κατέχει την 175η θέση στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο του περιοδικού «Forbes» και την 22η θέση μεταξύ των Ρώσων εκατομμυριούχων.

Γεννήθηκε στις 26 Μαΐου του 1963 στο χωριό Tarson της Γεωργίας και είναι αδιαμφισβήτητα, σύμφωνα με το περιοδικό «Finans», ένας από τους ισχυρότερους Ρώσους «ολιγάρχες».

Ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1991, οπότε και αποφοίτησε ως μηχανικός εξόρυξης και οικονομολόγος από το Moscow Mining Institute και άρχισε να εργάζεται λίγο μετά στην αχανή ρωσική ανθρακοβιομηχανία. Το διδακτορικό του είχε αντικείμενο την οικονομία της αγοράς του άνθρακα στη Ρωσία και θεωρήθηκε από νωρίς ένας από τους masters σε αυτόν τον τομέα.

Συνδυασμός, δηλαδή, δεξιοτήτων επί της πραγματικής οικονομίας, των αγορών, της ενέργειας και του κλάδου των εξορύξεων, σε μια χώρα που ξεχωρίζει για τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.

Από εκεί σύντομα και με μεθοδικές κινήσεις, αλλά συχνά και με συγκρούσεις, έφτασε το 2011 να είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο του τσιμέντου στη Ρωσία και όχι μόνο.

Διαθέτει διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και τη ρωσική, είναι μέλος της Mining Science Academy και της Διεθνούς Ακαδημίας Ενέργειας, αφού, μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει και είκοσι δύο εργασίες για τον κλάδο και την αγορά του.

Από το 2004, άλλωστε, έχει αποκτήσει και τον τίτλο του καθηγητή στο τμήμα Οικονομικών και Σχεδιασμού Εξόρυξης στο Moscow State Mining University. Από το 2000 είναι πρόεδρος της JSC Rosuglesbyt και της Krasnoyarsk Coal.

Ναυαρχίδα
Η ναυαρχίδα του, όμως, είναι η τσιμεντοβιομηχανία Eurocement, όπου από το 2002 κατέχει τη θέση του πρόεδρου. Η Eurocement είναι η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στη Ρωσία, διαθέτει 16 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στη Ρωσία αλλά και στο Ουζμεπκιστάν και στην Ουκρανία και πολύ περισσότερες μονάδες ανάμιξης και παραγωγής σκυροδέματος ανά την ήπειρο.


Οι πωλήσεις αυτής της επιχείρησης προσεγγίζουν τα 1,9 δισ. ευρώ ετησίως και απολαμβάνει εύρωστη καθαρή κερδοφορία. Ο όμιλος έχει παραγωγική δυναμικότητα 40 εκατ. μετρικούς τόνους τσιμέντου, ενώ μέχρι το 2015 στοχεύει να πιάσει τους 50 εκατομμύρια τόνους.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 22ας Μαρτίου

Πηγή: capital.gr

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ξένα περιουσιακά στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους


Ξένα περιουσιακά στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους (σε ποσοστά) – κυριότεροι καταθέτες τους δε δις $
 
Φορολογικός παράδεισος
Ποσοστό
Κυριότεροι    Καταθέτες
Ποσά
 
 
 
 
Μ. Βρετανία (συμπ. JerseyGuernsey)
12%
Κίνα
1.189
Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ
13%
Ρωσία
798
Καραϊβική και Παναμάς
13%
Ν. Κορέα
779
Ιρλανδία και νησιά του καναλιού
13%
Βραζιλία
520
Ελβετία
27%
Κουβέιτ
496
Η.Π.Α.
8%
Μεξικό
417
Λουξεμβούργο
6%
Βενεζουέλα
406
Λοιπά
8%
Αργεντινή
399
 
 
Ινδονησία
331
 
 
Σαουδική Αραβία
308
.
Σημείωση:  Η Τουρκία, στην οποία δημιουργείται ήδη μία τεράστια φούσκα, δεν διαθέτει μεγάλους καταθέτες, παρά το ότι δραστηριοποιήθηκε το ΔΝΤ, λόγω του ότι είναι πολύ φτωχή – αφού το σύνολο των καταθέσεων υπολογίζεται στα 230 δις €, είναι χαμηλότερες δηλαδή από τις ελληνικές, με το 45% όμως να ανήκει μόλις στο 0,4% των πολιτών της.     

Κύπρος : γιατί αρνήθηκε ο Πούτιν να τη σώσει


FT: Γιατί η Ρωσία αρνήθηκε να σώσει την Κύπρο

FT: Γιατί η Ρωσία αρνήθηκε να σώσει την Κύπρο
Τις αιτίες της απροθυμίας της ρωσικής κυβέρνησης να ηγηθεί της προσπάθειας διάσωσης της Κύπρου εξετάζουν σε σημερινό άρθρο τους οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι ο «φορολογικός παράδεισος» των Ρώσων ολιγαρχών μπορούσε να περιμένει: μια επιθετική στάση της Ρωσίας απέναντι στην ΕΕ θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τον Πούτιν και την προσπάθεια «απο-υπερακτιοποίησης» της ρωσικής οικονομίας.
Το άρθρο των Financial Times έχει ως εξής  :

Για το θέμα της Κύπρου ακούσαμε όλων των ειδών τις υστερίες.

Πρώτα, ήταν η πιθανή έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη και το ντόμινο που θα προκαλούσε. Μετά ήταν η προοπτική της διάσωσης από τη Μόσχα που θα μεταμόρφωνε την Κύπρο σε ρωσική «παραλία». Μετά ακούσαμε συζητήσεις για εκδίκηση, με ένα πρώην σύμβουλο του Κρεμλίνου, τον Αλεξάντερ Νεκράσοφ να προειδοποιεί ότι αν επιβληθεί μεγάλο κούρεμα στους εύπορους Ρώσους καταθέτες «τότε, βεβαίως, η Μόσχα θα αναζητήσει τρόπους να τιμωρήσει την ΕΕ».

Το κούρεμα τελικά έγινε. Μετά από μια δραματική διαπραγμάτευση και τελικά συμφωνία, η Γερμανία άφησε τη Ρωσία στο περιθώριο - και οι εύποροι Ρώσοι καταθέτες των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου υπέστησαν μεγάλη ζημία.

Με το να μην καθοδηγεί τη διάσωση, η Ρωσία θα χάσει πολλά : καθώς οι περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις προέρχονται στη Ρωσία από την Κύπρο παρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα, το νησί είναι ο σημαντικότερος φορολογικός παράδεισος της Ρωσίας. Η κυπριακή διάσωση λήγει στην ουσία τη θέση της Κύπρου ως κόμβου για το ρωσικό χρήμα - και αφήνει πολύ από αυτό το χρήμα παγωμένο μέσω των ελέγχων κεφαλαίων.
Αν έβγαινε μπροστά, θα μπορούσε να κερδίσει πολλά: Σε αντάλλαγμα για τη ρωσική βοήθεια, η Κύπρος πρόσφερε πρόσβαση σε υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου ή μια ναυτική βάση (Το κύριο σημείο πρόσβασης της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι μέσω των λιμανιών της Συρίας –μια επένδυση που γίνεται όλο και πιο επισφαλής).

Όλα αυτά υπογραμμίζουν το πόσο απρόθυμη ήταν η Μόσχα να βγει μπροστά. Πράγματι, θα εξακολουθήσει να είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμπλακεί η Ρωσία απ' όσο εκτιμάται γενικώς.

Η οικονομία εξηγεί μέρος αυτής της απροθυμίας. Η Μόσχα υφίσταται πραγματικές πιέσεις, με έναν προϋπολογισμό που γίνεται όλο και πιο δύσβατος και την ανεργία να αυξάνεται. Η σκέψη μιας κυπριακής συμφωνίας δεν ήταν ποτέ ελκυστική για το Κρεμλίνο, καθώς θεωρείται ως επί το πλείστον ως πέταμα χρημάτων. Αντίθετα, οι Ρώσοι - όπως και οι Κινέζοι με την Ελλάδα- περιμένουν για επιλεγμένη ακίνητη περιουσία σε φθηνές τιμές. Πρόκειται για μια προσέγγιση των «αγορών στα χαμηλά» και είναι μια ασφαλής εκτίμηση ότι τα κυπριακά ακίνητα θα γίνουν φθηνότερα.
Υπήρχαν επίσης πολιτικά κίνητρα που συγκράτησαν το χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος τον Δεκέμβριο, ο κ. Πούτιν μίλησε με έμφαση για το πρόγραμμα «απο-υπερακτιοποίησης» της οικονομίας, δηλώνοντας: «Η υπεράκτια φύση της ρωσικής οικονομίας έχει γίνει πλέον κοινός τόπος. Οι ειδικοί την αποκαλούν υπεκφυγή της νομιμότητας. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σύστημα μέτρων για την «απο-υπερακτιοποίηση» της οικονομίας μας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η διάσωση των υπεράκτιων καταθέσεων θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. Οι εύποροι Ρώσοι τους οποίους θα διέσωζε, είναι από τους πιο πιστούς ψηφοφόρους: Είναι πέρα ως πέρα «Πουτινιστές» και το τρέχον πολιτικό τοπίο δεν αφήνει κανένα άλλο αποδέκτη της αφοσίωσής τους. Όσον αφορά την ευρύτερη κοινή γνώμη, όποιος άλλος Ρώσος έδωσε σημασία στην όλη υπόθεση, πιθανότατα ενέκρινε τις κινήσεις του κ. Πούτιν. Διαμαρτυρήθηκε έντονα για οποιοδήποτε σχέδιο θα έπληττε τους Ρώσους καταθέτες, αλλά όταν ήρθε η ώρα, αποχώρησε από το τραπέζι.

Τι θα γίνει λοιπόν με τα κυπριακά περιουσιακά στοιχεία; Αυτά συνοδεύονται από ασαφείς συνθήκες. Οι όγκοι των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι ανεπιβεβαίωτοι και ενέχουν εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, ένας πονοκέφαλος που δεν χρειάζεται ο κ. Πούτιν. Μια βάση στην Μεσόγειο θα δημιουργούσε πολιτική διαμάχη με την ΕΕ, την οποία έχει κάθε λόγο να αποφεύγει.

Και είναι αυτή ακριβώς η επιθυμία να αποφύγει μια βαθύτερη αντιπαράθεση με την ΕΕ, που κάνει πολύ αμφίβολη οποιαδήποτε συζήτηση για ανταπόδοση εις βάρος της ΕΕ. Η σχέση τους πράγματι θα πληγεί – η ρωσική ελίτ κατηγορεί την ΕΕ ότι καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την κρίση και ότι τροποποίησε τα συμφέροντά της- αλλά η ζημιά θα είναι μικρή. Απ' όσα μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο, το αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο για την Ρωσία αν στοχεύονταν όλες οι κυπριακές τράπεζες, και όχι μόνο δύο. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας παραμένει η ΕΕ.

Η Μόσχα εξαρτάται από τα έσοδα από τις πωλήσεις αερίου στην Ευρώπη. 
Η ουσία; 
Η Μόσχα θα έχανε παρά πολύ περισσότερα αν αντιδρούσε επιθετικά στην κρίση. Ο κ. Πούτιν δείχνει να το γνωρίζει, γι' αυτό και παρήγγειλε στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναδιοργάνωση του δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο».
 .
Πηγη: imerisia.gr
.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Κύπρου και Λαική, πήγαν στο Σάλλα.



O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, δήλωσε πως το σύνολο των καταθέσεων διασφαλίζονται απόλυτα, προσφέροντας ανακούφιση σε χιλιάδες Έλληνες καταθέτες.
Το Θρίλερ της τραγωδίας της Κύπρου είναι τεράστιο και ίσως χειρότερο της καταστροφής του '74.
Η ζημιά έχει γίνει στη Κυπριακή οικονομία και στην Ελλάδα, ευτυχώς σώθηκαν οι κυπριακές τράπεζες.
Τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαικής (πρώην Μαρφίν) κατέληξαν στο Μιχάλη Σάλλα, με τις ευχές του Στουρνάρα και του ΤΧΣ.
Πάντως δεν καταλαβαίνουμε το ΤΧΣ πως συνδρίασε δίχως Πρόεδρο (έχει παραιτηθεί ο Ολλανδός Πρόεδρος κ.Κόνστερ εδώ και 10 μέρες.Στην Ελλάδα όλα γίνονται έστω και μόνο με την Ελληνίδα Δ/νουσα Σύμβουλο  !) .
Ευτυχώς που υπάρχει ο Μιχάλης που  τα μαζεύει όλα.Να δούμε στο τέλος τι θα κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση.
Η  ελλην κρατική βοήθεια θα είναι 1 δις και η Κυπριακή 500 εκατ.
Πάντως ο Μιχ Σάλλας διαβεβαίωσε τους πάντες ότι θα σωθούν όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα.
Καλό ακούγεται.Ευτυχώς η Πειραιώς θα αποπληρώσει τα υψηλά επιτόκια (5,75%) που έδιδε η Λαική στις προθεσμιακές 18μηνες καταθέσεις.
.




Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Kάναν το λάθος να αγγίξουν το "Αγιο Δισκοπότηρο" στη Κύπρο


Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος της Μέρκελ και της Ελβετίας.Αγγίξαν το "Αγιο Δισκοπότηρο¨ των καταθέσεων,που κανείς δεν τις άγγιξε ποτέ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

"Οι Κυπριακές τράπεζες δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμες", δήλωσε ο Σόιμπλε.

Δεν κατάλαβαν το τερατούργημα που διέπραξαν, τους το τόνισε μέχρι και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. 


Μέχρι και ο νέος Πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης διάβασε το Ευαγγέλιο στα Ελληνικά και οι Ελληνες πολιτικοί συνεχίζουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται δίπλα τους.
Ελεος !

Αξιοι συγχαρητηρίων για την ενότητά τους όλοι οι βουλευτές του Κυπριακού Κοινοβουλίου.
Απλά δεν  ψήφισαν τα μέτρα (σε αντίθετη με τους 300 Αθηναίους !)
Σε αντίθεση με την Ελλάδα των 3 Μνημονίων και 2 Μεσοπρόθεσμων μέτρων.
Κάπως έτσι ήλθε το τέλος του Eurogroup, γιατί απλά η Κύπρος δεν είναι Ελλάδα.Kάποιος επιτέλους έπρεπε να το σταματήσει και να του βάλει φρένο.
Η Ρωσία έχει 35 δις € καταθέσεις στη Κύπρο, οπότε με το κούρεμα των καταθέσεων, πρέπει να πληρώσει 3,5 δις € στη Μέρκελ.
Κάπως έτσι πιστέψαν, γιατί περάσαν τους Κύπριους για "Ελληνες εξ Ελλάδος".
Η Βρετανία έστειλε στη Κύπρο ένα εκατομ € με ειδική πτήση για τους Βρετανούς φαντάρους, ένα αεροπλάνο ήρθε με Ροδίτες επενδυτές, οι γνωστές καλλίγραμμες Ρωσίδες έφυγαν και  από τη Κυριακή προσγειώθηκαν τρία Ρώσικα πολιτκά αεροπλάνα με Ρώσους "επενδυτές" που δεν αστειεύονται (πολλοί από αυτούς ...αναμένουν την επόμενη κίνηση μέσα στ΄αεροπλάνα).
Η Τρόικα αυτή τη φορά  "απλά" έχασε !
Ο Πούτιν παίζει το χαρτί του και Τετάρτη - Πέμπτη μαζεύει τους  Ευρωπαίους αρχηγούς στη Μόσχα για σύσκεψη. Σύσκεψη Κορυφής. Εκεί θα τους ξεδιπλώσει το "plan B".
H ομάδα του Eurogroup, δε μπορεί  ακόμα να  πιστέψει  στο ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής.
Ο κ.Στουρνάρας γνωρίζει ότι στη Κύπρο υπάρχουν θυγατρικές Ελληνικών τραπεζών που και αυτές όπως είναι φυσικό έχουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα με τις δύο βασικές μεγάλες Κυπριακές τράπεζες , οπότε θα κουρευτούν μαζί και εκείνες οι καταθέσεις και την άλλη ώρα θα έχουν πρόβλημα  οι μητρικές τράπεζες στην Ελλάδα. Στοιχειώδη πράγματα που τα γνωρίζουν πρωτοετείς των ΤΕΙ.Και συνεχίζει να κάνει πως δε καταλαβαίνει, λέγοντας διάφορα σενάρια φαντασίας.
Βασικά από το Σάββατο που ήρθε στο φώς αυτή η ιστορία του κουρέματος των καταθέσεων στη Κύπρο ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει να δηλώνει "αμήχανος" , ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα και τελικά αρνείται τα πάντα".
Θα τρελαθούμε ! 
Οι Κύπριοι κατάλαβαν πως μετά το αρχικό κούρεμα , έπειτα  από 3 μήνες θα ακολουθήσει και δεύτερο κούρεμα και μετά 3 μήνες και τρίτο κλπ. 
Βλέπε αυτά που  τραβάει η Ελλάδα τα τελευταία  4 χρόνια της μόνιμης λιτότητας.
Δηλαδή ένας φαύλος κύκλος που όταν μπείς, δε βγαίνεις.
Σκάει η Κυπριακή βόμβα και ο Σαμαράς ματαιώνει τα ταξίδια του στο εξωτερικό, γιατί τα θραύσματα της βόμβας ξέρει ότι θα καταστρέψουν πρώτα την Ελλάδα και μετά το  Eurogroup.
Η Ευρωζώνη καταστρέφεται.
Ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ήδη στη Μόσχα.
Το "plan B" είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναδιπλώνεται.
Τις επόμενες μέρες θα δούμε την Ανάπτυξη ολόκληρου του σχεδίου (αγορά των Κυπριακών τραπεζών από το Πούτιν, με πιθανά αντίποινα στη Γερμανία με το φυσικό αέριο κλπ).
Η Γερμανία θα φάει επιτέλους "πόρτα".
Το σίγουρο όμως της όλης υπόθεσης είναι ότι η Κύπρος την επόμενη Τρίτη   (  μετά το ερχόμενο εορταστικό 3ήμερο της αργίας της 25ης Μαρτίου) θα βρίσκεται σε καλλίτερη θέση από την Ελλάδα των τριών Μνημονίων και η Ευρωζώνη επιτέλους θα αντιληφθεί ότι "κανείς δε αγγίζει το Αγιο Δισκοπότηρο".-
Ενα "ιστορικό σφάλμα της Ευρωζώνης" θα πάρει τέλος !
Δεν κατάλαβα ακόμη τι έχει σκοπό να πράξει η Ελλάδα  των Μνημονίων για να πάρει το δόση του Απριλίου.
Ν.Χ.






.


Τέλειωσε ο χρόνος για τη Λευκωσία, οι τράπεζες δεν είναι πλέον βιώσιμες


ΕΕ: «Ο χρόνος για τη Λευκωσία τελειώνει»
Οι Κυπριακές τράπεζες δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμες
Newsroom K
«Οι εναλλακτικές λύσεις εξετάστηκαν και αποφασίστηκε ότι το Κυπριακό χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο χωρίς κάποια παρέμβαση στις καταθέσεις»

--Διαβάζουμε στη  Kathimerini.com.cy/
Του Ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Νίκου Χρυσολωρά  «Ο χρόνος για τη Λευκωσία τελειώνει» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες, εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, επί της συμφωνίας του Eurogroup.Όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «όσο περισσότερο μένουν κλειστές οι τράπεζες, τόσο πιο δύσκολο είναι να επανέλθουν».


Ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις εξετάστηκαν από το Eurogroup και αποφασίστηκε ότι το Κυπριακό χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο χωρίς κάποια παρέμβαση στις καταθέσεις. Σημείωσε τέλος ότι το ύψος της εισφοράς επί των καταθέσεων επαφίεται στην Κυπριακή κυβέρνηση, με τον όρο ότι η τελική συνεισφορά θα φτάνει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μολονότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να αναφερθούν, έστω και υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, σε «υποθετικά σενάρια», σε περίπτωση που το νομοσχέδιο για επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις απορριφθεί, υπενθυμίζουν με νόημα ότι η παροχή ρευστότητας από τον ELA είναι «προσωρινό μέτρο, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες που λαμβάνουν τη στήριξη θεωρούνται βιώσιμες.
Ελλείψει συμφωνίας για την υπαγωγή στο Μηχανισμό Στήριξης, οι Κυπριακές τράπεζες δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμες. 

Άρα ο ΕΛΑ δεν μπορεί να ρίχνει χρήματα σε μία τρύπα ».

Η θέση αυτή διατυπώθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» και στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. «Δεν ήταν απειλή, ήταν περιγραφή του καταστατικού της ΕΚΤ», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σημειώνεται ότι η παροχή ρευστότητας από τον ELA δίνεται αυτομάτως, εκτός αν 2/3 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διαφωνήσουν. 

Kathimerini.com.cy/

--



Η απόρριψη του νομοσχεδίου θεωρείται βέβαιη



Η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τις απώλειες του «κουρέματος» για τους μικροκαταθέτες. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπός της διαψεύδει τους ισχυρισμούς Σόιμπλε για το ρόλο της Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις.
Με ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει μηδενικό συντελεστή φορολόγησης για καταθέσεις μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ, πήγε το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για καταθέσεις μέχρι 20 χιλιάδες δεν θα πληρωθεί κανένα τέλος, μέχρι 100 χιλιάδες θα ισχύσει η περικοπή του 6,75% και από 100 χιλιάδες και άνω, η περικοπή του 9,9%. Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ξένους επενδυτές με αποτέλεσμα να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από την Κύπρο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη τρύπα στην οικονομία.

-

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η Τρόικα δεν άντεξε την ανάδειξη της Κύπρου σε μεγάλο Οικονομικό Κέντρο






με Αραβικά, Ρωσικά, Κινέζικα Κεφάλαια και φυσικό αέριο και έτσι αποφάσισε αυτό το εορταστικό 3ήμερο να τη καταστρέψει.



Το 1974 υπήρξε μιά εισβολή στη Κύπρο, το 2013 θέλουν να την αποτελειώσουν
-Οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να χαλάσουν τη "σούπα".
Το City of London εδώ και 5 χρόνια έχει μεγάλες απώλειες χρημάτων. 
Οποιος θέλει να "ξεπλένει" χρήμα, πρέπει να πηγαίνει πάντα στα παραδοσιακά ελεγχόμενα οικονομικά κέντρα (Ελβετία-Λονδίνο-Λουξεμβούργο-νησιά Κέιμαν). 
Δεν άντεξαν να βλέπουν τη Κύπρο με δικό της πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δική της ΑΟΖ, συνεργασία με το Ισραήλ  και με δισεκατομ Ρωσικών κεφαλαίων.
Ετσι "έπεσε το μοιραίο κούρεμα" στις καταθέσεις.Επί "δικαίων και αδίκων".
Μόνο οι Ρώσοι είχαν 35 δις € καταθέσεις, που σημαίνει ότι κουρεύοντας το 10%, κλέβουν 3,5 δις € μέσα σε μία νύχτα.
Που βρίσκεται στην Ευρωπ Ενωση ο θεσμός της "εγγύησης των καταθέσεων" ?
Πρό της οικονομικής   κρίσης το Κυπριακό δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ δεν υπερέβαινε κάν το 60%, τη στιγμή που η Ελλάδα μετά τα 3 μνημόνια (και τις συμβουλές της Τρόικας) έχει βάλει σα στόχο το το 120% (περίμενε...)
Η μεγάλη διαφορά των δύο χωρών βρίσκεται στο  γεγονός ότι στη Κύπρο το μέγεθος του Τραπεζικού τομέα τον Ιούλιο 2011 είχε φτάσει στο 895% του ΑΕΠ (με μέσο όρο Ευρωζώνης στο 333%).
Μιλάμε δηλαδή ότι τους ενοχλούσε αφάνταστα ο Υπερτροφικός Κυπριακός Τραπεζικός τομέας που έπρεπε με κάθε μέσο  να  τον κουρέψουν.
Αυτό το γεγονός δε μπόρεσε ποτέ να "κάτσει" στα χρηματοπιστωτικά κέντρα Βερολίνου-Ελβετίας-Λονδίνου.  


Είναι αδιανόητο όμως να καταλάβουμε πως οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης έλαβαν αυτή τη πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση ελαφρά τη καρδία, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα του ίδιου του Ευρωσυστήματος.Όταν πέφτουν τέτοιοι θεσμοί όπως αυτό της ασφάλειας των καταθέσεων τι θα σκεφθούν οι αποταμιευτές στην Ελλάδα,στη Ισπανία,στην Ιταλία,στην Εσθονία, στη Σλοβενία και αλλού όπου εμφανίζονται ανάλογα οικονομικά προβλήματα ?

Ο Ν. Αναστασιάδης μίλησε στη TV για μία επώδυνη για εκείνον επιλογή και δήλωσε:
Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974 - Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Κύπρου, κ. Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι  τον βάλαν στο τοίχο και του ετέθη το δίλημμα μίας άτακτης χρεοκοπίας ή μίας οδυνηρής, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης. 
Γνωρίζοντας τις συνέπειες της λύσης που του επέβαλε με το πιστόλι στο κρόταφο η Τρόικα ο Αναστασιάδης καταβάλλει προσπάθειες, έτσι ώστε να υπάρξουν ευνοϊκότεροι όροι για τους Κύπριους καταθέτες.
Οι Γερμανοί πρέπει  κάποια στιγμή να τα πληρώσουν αυτά που κάνουν στον Ευρωπαικό Νότο..Αλλά πότε?
Η Μέρκελ και ο Σοιμπλε πρέπει επιτέλους να λυντσαριστούν από τους ίδιους τους Γερμανούς.
Οι Κύπριοι να είναι ενωμένοι και σα πατριώτες να φανούν αντάξιοι των ιστορικών περιστάσεων και υποχρεώσεων τους στις επόμενες γενεές.
Η Κύπρος πρέπει να αντισταθεί με τη βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του κ.Σαμαρά.

Η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει δίνοντας τα τερματικά του φυσικού αερίου στους Ρώσους και αυτοί με τη σειρά τους να βάλουν πλάτη σε ολόκληρο το κούρεμα της Τρόικας.

Δίδοντας η Ελλάδα τη ΔΕΦΑ και η Κύπρος τα τερματικά φυσικού αερίου στη GASprom (στους Ρώσους),  βάζουμε μαχαίρι στα επεκτατικά σχέδια των  Τροικανών , στη Μέρκελ και  στη μόνιμη λιτότητα και μιζέρια.
Δεν βλέπουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε  Ανάπτυξη στην Ελλάδα ?
Δες τε το πείραμα με τους Κινέζους στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο κ.Σαμαράς , ο κ.Στουρνάρας και ο Δ/νων του ΤΑΙΠΕΔ κ. Εμίρης πρέπει να συσκεφθούν σήμερα κιόλας  και να δώσουν άμεση και μόνιμη  λύση σε Ελλάδα και Κύπρο.Ολοι τους έχουν ιστορική ευθύνη.Δεν πρέπει να φερθούμε ως Ανάδελφοι.
Μόνο  έτσι η Τρόικα θα καταλάβει τι δύναμη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε έδαφος της Ευρωπαικής Ενωσης.
Ελλάδα και Κύπρος μαζί, να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τα σχέδια της Μέρκελ και Σόιμπλε.
Αν δε κάνουμε τη θαρραλέα αυτή κίνηση, είμαστε άξιοι της τύχης μας και θα παραμείνουμε  " Εθνος Ανάδελφον".-
Νάσος Χαραλάμπους
.

.

Εκτάκτως αύριο η Βουλή των Αντιπροσώπων Κύπρου το Νομοσχέδιο για το κούρεμα καταθέσεων

Το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων διαβιβάστηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα 
.
Το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, που καλείται να ψηφίσει σε νόμο εκτάκτως αύριο η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει διαβιβαστεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013».
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τέλος επί των καταθέσεων που κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία, που ανέρχεται για κάθε ευρώ καταθέσεως μέχρι 100.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία την 17ην Μαρτίου 2013, στο 6,75%, και για κάθε ευρώ πάνω από εκατόν χιλιάδες στο 9.99%.
Το τέλος θα μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό στο κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επ’ ονόματι της Δημοκρατίας και θα διατίθεται μετά από Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών για σκοπούς διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Εξελίξεις στις Ελληνικές και Κυπριaκές τράπεζες


(γράφει η Reporter Κατερίνα)

Ελλάδα : Ανοιχτό το ενδεχόµενο ανατροπών στις διαδικασίες συγχώνευσης που έχουν

ξεκινήσει από το 2012 αφήνει η τρόικα.

∆ικαίωµα πρωθύστερης παρέµβασης για νέους µεγαλοµετόχους, εφόσον πάρουν θέση στις ΑΜΚ

των επικείµενων ανακεφαλαιοποιήσεων.

Η ειδική πρόβλεψη της ΤτΕ για Εθνική-Eurobank.

Πρώτο «όχι» κυβέρνησης-τρόικας σε «σύνθετη» επενδυτική  πρόταση παρέµβασης στην ανακεφαλαιοποίηση. ∆ιακριτική, αλλά ασφυκτική η πίεση από την ΕΚΤ για ταχεία εκκαθάριση
των τραπεζών που δεν θα βρουν «αγοραστές» µέχρι το καλοκαίρι. ∆ιεργασίες για να αλλάξουν status οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, ώστε να ενταχθούν στο ελληνικό πακέτο στήριξης, παρά την αντίθεση της Αθήνας.
-Το Κefaleo.gr
- Αραγε, γιατί δε δέχτηκε η ΤτΕ τον Μπάφετ στην άυξηση του μετοχικού κεφαλάιου της ΕΤΕ.?
Ο μεγαλοεπενδυτής έδινε 1,5 δις €. Μας περισσεύουν ?


-ΚΥΠΡΟΣ : Στους καταθέτες που θα υποστούν απώλειες θα δώσουν μετοχές Τραπεζικών οργανισμών ύψους ανάλογου των απωλειών ώστε να αποτραπούν εκροές κεφαλαίων.
Πέραν του «κουρέματος», αποφασίστηκε επίσης οι τόκοι επί των καταθέσεων να φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.
Αγωνία για το άνοιγμα των Κυπρικών  τραπεζών την Τρίτη
Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να καταστούν αδύνατες μεγάλες εκταμιεύσεις ποσών με ηλεκτρονικό τρόπο πριν από το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη.

- Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θα πάνε οι Κυπριακές τράπεζες (Κύπρου - Ελληνική και Λαική) που βρίσκονται στην Ελλάδα.Διαβουλεύσεις  το Σαβ/κύριακο στη ΤτΕ και στο Ταμ Χρηματοπ Σταθερότητας.(η Λαική σήμερα ονομάζεται CP Bank , πριν 1 μήνα ήταν ΜΑΡΦΙΝ - Λαική).



.

Πανικός στη Κύπρο με τη φορολόγηση των καταθέσεων- «τέλος αλληλεγγύης 10%»

Μετά την απόφαση του Eurogroup, για δέσμευση και φορολόγηση των καταθέσεων (έως 10% )σε όλες τις Κυπριακές τράπεζες, μεγάλη ανησυχία στη Κύπρο.
Εγινε επιβολή έκτακτου τέλους στις καταθέσεις και οι αναλήψεις μετρητών έχουν όριο 700€.
Οπως είναι λογικό οι Κύπριοι σήκωσαν (όσοι πρόλαβαν) χρήματα από τα ΑΤΜ .
Από Κυπριακής πλευράς ο υπουργός οικονομίας, Μιχάλης Σαρρής, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οδυνηρές λύσεις και ότι τελικά συμφώνησε σε μία λύση που διασφαλίζει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.
Τα μέτρα αυτά ΔΕΝ ισχύουν στις θυγατρικές των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα, οπότε δεν υπάρχει κανένας φόβος στην Ελλάδα για τις Κυπριακές τράπεζες, όπως CPB κλπ.
Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πάνε οι Κυπριακές Τράπεζες που βρίσκονται στην Αθήνα.Συσκέψεις στη ΤτΕ και ΤΧΣ.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Παρελθόν ο Τάκης Αθανασόπουλος από το ΤΑΙΠΕΔ και ο Μέργος από το ΥΠΟΙΚ

Αμεσα έγιναν δεκτές από το Στουρνάρα, οι παραιτήσεις των κκ Τάκη Αθανασόπουλου και Γιώργου Μέργου


Ο Τάκης Αθανασόπουλος – πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ – είναι παρελθόν.
( O κ. Αθανασόπουλος παλαιά ήταν Πρόεδρος της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς-Ευρώπης και στη συνέχεια Διοκητής της ΔΕΗ).
Επίσημη αιτία πααίιτησης, η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, επί προεδρίας του. Όπως αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος του παρέχεται έτσι η ευκαιρία να αποδείξει ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.
Ανεπίσημα δεν “προχωρούσαν” οι αποκρατικοποιήσεις και κερασάκι στη τούρτα για τη παραίτηση ήλθε η δίωξη εναντίον προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση της ΔΕΗ το 2007 και του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ, του Ομίλου Μυτιληναίου (για τη μονάδα του Αλιβερίου).



Για το ίδιο θέμα υπέβαλε την παραίτησή του από γενικός γραμματέας Υπ Οικονομικών και ο Γιώργος Μέργος.Από την πλευρά του ο κ. Μέργος χαρακτηρίζει την ποινική δίωξη εναντίον του, νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη, τονίζοντας οτι δεν συμμετείχε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης
Κύκλοι της Πλατ Συντάγματος ανέμεναν τις εξελίξεις αυτές εδώ και καιρό, διότι δημιουργούσαν αμφότεροι σοβαρά προβλήματα στη κυβέρνηση (πολύ πριν το ταξίδι της … Κίνας,, λόγω άλλωστε και των γνωστών δηλώσεων του Μέργου για το κατώτατο μισθό ).Και οι 2 παραιτήσεις -όπως ήταν αναμενόμενο – γίναν αμέσως αποδεκτές, από το κ. Στουρνάρα.
Μέχρι τη Δευτέρα θα προταθεί ο νέος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (μπας και προχωρήσει καμμιά αποκρατικοποίηση, διότι έχουμε ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, Ελληνικό κλπ).
Κύκλοι αναμένουν άμεσες εξελίξεις στο ΤΑΙΠΕΔ, σε επίπεδο συμβούλων -αξιολογητών επενδύσεων - εκτιμητών Real Estate κλπ.(καιρός ήταν ! )
Τη θέση του Γεν Γραμ ΥΠΟΙΚ ανέλαβε ήδη η στενή συνεργάτης του κ Στουρνάρα, Κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
Π.Λ.
----------------------------.-
ΣHM. δε προλάβαμε να γράψουμε δυό καλά λόγια για το Διευθύνοντα Γιάννη Εμίρη και ... όλως τυχαίως φαγώθηκε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τάκης Αθανασό ( λέγεμε ΤΟΥΟΤΑ, μόνο που τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι YARIS...Τάσο).Tυχαία...δε νομίζω !
Καιρός να μπεί το ΤΑΙΠΕΔ σε μιά σειρά διότι ....

.

To QATAR επενδύει 500 εκατομ στο Σαρκοζί

To QATAR πρότεινε να επενδύσει 500 εκατομ σε Fund που θα ηγηθεί υπό τον ex president  NICOLA  SARKOZY . Ο τελευταίος φαίνεται να προβληματίζεται διότι επιθυμεί ακόμη να επανέλθει στη πολιτική σκηνή της Γαλλίας στις εκλογές του Μαρτίου 2014.Πάτως του δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία με αυτή την επένδυση του Κατάρ, διότι θα έχει και άνα άλλο λόγο στις εκλογές ότι έφερε μεγαλο επενδυτές στη Γαλλία.Οσον αφορά τη σύζυγό του CARLA BRUNI  τον υποστηρίζει να ηγηθεί αυτής της μεγάλης επένδυσης, βλέπεις 500 εκατομ είναι αυτά.-

Εμίρης : είμαι αισιόδοξος για τον ΟΠΑΠ

Βρισκόμαστε μπροστά στα αδιέξοδα και όλα κλιμακώνονται.Πολλά πρέπει να γίνουν πριν τον Ιούλιο.
Η Ελλάδα διανύει το πέμπτο χρόνο της κρίσης, η εσωτερική υποτίμιση έχει προχωρήσει και αναμένουμε τις επενδύσεις μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
Το ΤΑΙΠΕΔ με το Διεθύνοντα Σύμβουλο κ. Γιάννη  Εμίρη ( στέλεχος της ALPHA BANK) βρήκε το βηματισμό του και άρχισε κάτι να διαφαίνεται στον ορίζοντα των αποκρατικοποιήσεων.
Πρώτος στη λίστα ο ΟΠΑΠ και όπως δήλωσε ο κ.Εμίρης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, γεγονός που σημαίνει ότι αναμένονται και υψηλές προσφροές για το πακέτο του 33%.Κάποιοι μιλούν για 630-700 εκατ €, ίσως και περισσότερα. Να σημειωθεί ότι παρά τη κρίση τα κέρδη του ΟΠΑΠ το 2012, ανήλθαν σε 505 εκατομ €.
Πολλοί οι υποψήφιοι μεταξύ των οποίων ο Μελσσανίδης (fund Emma Delta  στο οποίο συμμετέχουν Μελισσανιδης και ο τσέχος Jiri Smeic.Ο τσέχος μεγαλοεπενδυτής θυμίζουμε συμμετέχει εδώ και 2 χρόνια στη τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό 5,7%).
Εταιρος ενδιαφερόμενος είναι ο Ομιλος Κοπελούζου , ενώ οι Αμερικάνοι μάλλον δείχνουν να τραβιούνται πίσω.
Τέλος η  Κίνα με τους Αγγλους ήδη προχώρησαν σε συμφωνία κορυφής, έχουν πάρει ζεστά την επένδυση και κατεβαίνουν μαζί αποφασιμένοι να αποκτήσουν τον ΟΠΑΠ.
Η Κίνα με τον όμιλο Fosun   και η Αγγλία με το fund  BC Partners .
Η Κίνα όπως γνωρίζουμε έχει ήδη προχωρήσει τη μεγάλη επένδυση με τη Cosco και τη σύμβαση με τη Τραινοσέ (βλέπε αποκλειστικότητα της  HP κλπ).Φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι μεγαλοστέλεχος στη  BC Partners είναι ο Νίκος Σταθόπουλος, βέρος Παγκρατιώτης (7ο Γυμνάσιο Παγκρατίου) που ζεί χρόνια στο Λονδίνο και έχει πολλές επιτυχείς εξαγορές στο ενεργητικό του.
Επενδυτικοί κύκλοι του City στο Λονδίνο δε κρύβουν το θαυμασμό τους για το Νίκο και πιστεύουν ότι τελικά θα εξαγοράσουν τον ΟΠΑΠ.
Το ΤΑΙΠΕΔ από τη πλευρά του (μετά τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό) ελπίζει σε μιά σοβαρή πρόταση - προσφορά για τον ΟΠΑΠ λαμβάνοντας υπόψη τη σίγουρη κερδοφορία του.
Πηγαδάκια στο Λονδίνο, θεωρούν σίγουρη την απόκτηση του ΟΠΑΠ, κάτω από τις κινήσεις του Παγκρατιώτη Νίκου Σταθόπουλου.-
Γρηγόρης Ανα-
.

 

Οικονομία

Διαδικτυακή συνεργασία ελλήνων και γερμανών επιχειρηματιών

Η διαδικτυακή πλατφόρμα pro-greece.com φιλοξενεί ελληνικές επιχειρήσεις που θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση αντίστοιχων γερμανικών, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση των πελατών τους.
Από τη στιγμή που η σελίδα «ανέβηκε» στο ίντερνετ την προηγούμενη εβδομάδα, μέτρησε εντός 24ώρου περισσότερα από 5000 κλικ, σύμφωνα με τους υπευθύνους της. Περίπου 50 επιχειρήσεις έχουν καταχωρίσει το προφίλ τους στη νέα πλατφόρμα, περιγράφοντας τις παραγωγικές τους δυνατότητες, τον τεχνικό εξοπλισμό, το προσωπικό τους και τις γνώσεις ξένων γλωσσών που διαθέτει αυτό. Τη σελίδα δημιούργησε ο επικεφαλής της εταιρίας εφαρμογών πληροφορικής Mediascape Δημήτρης Βογιατζής, ο οποίος περιέγραψε το νέο εγχείρημα:

«Το ίντερνετ είναι μία ανοιχτή κοινωνία, άρα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής από διάφορες χώρες. Από τη μεριά του produce -που μας ενδιαφέρει- θα είναι κλειστό για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Δηλαδή τις δυνατότητες παραγωγής θα τις έχουν μόνο οι ελληνικές επιχειρήσεις, γιατί αυτό θέλουμε αυτή τη στιγμή. Από τη μεριά της ζήτησης, μακάρι να έρθουν κι από άλλες χώρες. Θα είναι καλό για την πρωτοβουλία».

Παραγωγή προσανατολισμένη στη ζήτηση

 O Μανώλης Βλαχογιάννης, αντιπρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Η διαδραστική επιχειρηματική πλατφόρμα δημιουργήθηκε έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα σε επιχειρηματικούς συνδέσμους της βόρειας Ελλάδας, του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου και του δραστήριου γερμανού γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χόλσερ-Ομπερμάιερ. Η σελίδα απευθύνεται κυρίως σε γερμανικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν τις παραγγελίες τους. Η πλατφόρμα ProGreece τους δίνει τη δυνατότητα να αναρτήσουν σχετική αγγελία ή να δουν αν μπορεί να αναλάβει κάποια ελληνική επιχείρηση το κομμάτι της παραγωγής που αδυνατούν να καλύψουν οι ίδιες.

Ο Μανώλης Βλαχογιάννης, αντιπρόεδρος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, είναι πεπεισμένος για την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων: «Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πάρα πολύ μεγάλη ανταγωνιστικότητα με εξαιρετική ποιότητα εργασίας και δεν μιλάω μόνο για τις παραγωγικές, αλλά και για τις εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες. Μόνο που αυτές δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές».

Το φάσμα των προϊόντων που μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκινά από πόμολα πόρτας και φτάνει μέχρι προϊόντας ψηφιακής τεχνολογίας. Ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, γερμανός υφυπουργός Εργασίας και εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, διακρίνει στη νέα πλατφόρμα μία ακόμη πτυχή:

«Εκτός από όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες που προσφέρει μία τέτοια διαδικτυακή πλατφόρμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να διαπιστώσουν επίσης που υπάρχει ανάγκη, ενδιαφέρον και ζήτηση. Προσανατολίζοντας την παραγωγή στις ανάγκες μπορούν να προχωρήσουν σε νέες συμφωνίες».

Ελπίδα ότι θα σταματήσει η «έξοδος»

O Γρηγόρης Τέκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μεταναστών στη ΓερμανίαO Γρηγόρης Τέκος, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μεταναστών στη Γερμανία
Το Γερμανοελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο έχει την εποπτεία των επιχειρήσεων που καταχωρίζονται στο ProGreece. Μέσω των 900 μελών του και των επιχειρηματικών συνδέσμων στην Ελλάδα μπορεί να λάβει έγκυρη ενημέρωση για την υπευθυνότητα των εταιριών που θέλουν να εγγραφούν στη νέα πλατφόρμα. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τέκο, ιδιοκτήτη της εταιρίας κατασκευής κουφωμάτων Synco και προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Μεταναστών στη Γερμανία, η νέα σελίδα δίνει ελπίδες ότι θα έρθουν παραγγελίες στην Ελλάδα και θα σταματήσει η φυγή ικανών εργαζομένων στο εξωτερικό.

Όπως λέει, «πάρα πολλοί φίλοι μου και πάρα πολλά μέλη του συλλόγου μας τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν φύγει πάλι πίσω στη Γερμανία. Όταν γυρίσαμε το 1989, το ’90, το ’91, ήρθαμε με το σκεπτικό ότι εδώ είναι η πατρίδα μας και θέλουμε να μείνουμε εδώ για πάντα. Τώρα μας είναι αφάνταστα δύσκολο να πούμε ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Το βλέπουμε σαν αποτυχία δυστυχώς».

Παναγιώτης Κουπαράνης / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

-πηγή, www.dw.de/
.Ελληνογερμανική συνεργασία