Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τέλειωσε ο χρόνος για τη Λευκωσία, οι τράπεζες δεν είναι πλέον βιώσιμες


ΕΕ: «Ο χρόνος για τη Λευκωσία τελειώνει»
Οι Κυπριακές τράπεζες δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμες
Newsroom K
«Οι εναλλακτικές λύσεις εξετάστηκαν και αποφασίστηκε ότι το Κυπριακό χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο χωρίς κάποια παρέμβαση στις καταθέσεις»

--Διαβάζουμε στη  Kathimerini.com.cy/
Του Ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Νίκου Χρυσολωρά  «Ο χρόνος για τη Λευκωσία τελειώνει» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες, εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, επί της συμφωνίας του Eurogroup.Όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «όσο περισσότερο μένουν κλειστές οι τράπεζες, τόσο πιο δύσκολο είναι να επανέλθουν».


Ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι όλες οι εναλλακτικές λύσεις εξετάστηκαν από το Eurogroup και αποφασίστηκε ότι το Κυπριακό χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο χωρίς κάποια παρέμβαση στις καταθέσεις. Σημείωσε τέλος ότι το ύψος της εισφοράς επί των καταθέσεων επαφίεται στην Κυπριακή κυβέρνηση, με τον όρο ότι η τελική συνεισφορά θα φτάνει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μολονότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να αναφερθούν, έστω και υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, σε «υποθετικά σενάρια», σε περίπτωση που το νομοσχέδιο για επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις απορριφθεί, υπενθυμίζουν με νόημα ότι η παροχή ρευστότητας από τον ELA είναι «προσωρινό μέτρο, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες που λαμβάνουν τη στήριξη θεωρούνται βιώσιμες.
Ελλείψει συμφωνίας για την υπαγωγή στο Μηχανισμό Στήριξης, οι Κυπριακές τράπεζες δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμες. 

Άρα ο ΕΛΑ δεν μπορεί να ρίχνει χρήματα σε μία τρύπα ».

Η θέση αυτή διατυπώθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» και στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. «Δεν ήταν απειλή, ήταν περιγραφή του καταστατικού της ΕΚΤ», δηλώνει στην «Κ» στέλεχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σημειώνεται ότι η παροχή ρευστότητας από τον ELA δίνεται αυτομάτως, εκτός αν 2/3 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ διαφωνήσουν. 

Kathimerini.com.cy/

--



Η απόρριψη του νομοσχεδίου θεωρείται βέβαιη



Η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τις απώλειες του «κουρέματος» για τους μικροκαταθέτες. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπός της διαψεύδει τους ισχυρισμούς Σόιμπλε για το ρόλο της Λευκωσίας στις διαπραγματεύσεις.
Με ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει μηδενικό συντελεστή φορολόγησης για καταθέσεις μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ, πήγε το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για καταθέσεις μέχρι 20 χιλιάδες δεν θα πληρωθεί κανένα τέλος, μέχρι 100 χιλιάδες θα ισχύσει η περικοπή του 6,75% και από 100 χιλιάδες και άνω, η περικοπή του 9,9%. Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει τις επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ξένους επενδυτές με αποτέλεσμα να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από την Κύπρο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη τρύπα στην οικονομία.

-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-