Με τη συμπλήρωση ενός μήνα διακυβέρνησης, ήρθε και η πρώτη …προαναγγελία νέου φόρου. O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ναι μεν εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος» ωστόσο δεν το απέκλεισε αναφέροντας «αν χρειαστεί να μπει, θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν».
.
Έτσι, ανοίγει πλέον και επίσημα η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς. Η έννοια δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να γεμίσουν τα άδεια ταμεία. Και πάντοτε, το επιχείρημα ήταν ότι θα επιβάλουν φόρους στους «έχοντες και κατέχοντες».
Η τελευταία έκτακτη εισφορά, ήταν αυτή που επιβλήθηκε το 2011. Τότε, χρησιμοποιήθηκε ως «βάση» η κατοχή πολυτελών περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα:
α)Γιαεπιβατικά αυτοκίνηταάνω των χιλίων εννιακοσίων είκοσι εννέα (1.929) κυβικών εκατοστών, η έκτακτη εισφορά ήταν ίση με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%). Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρέθηκαν τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
β)Για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, η έκτακτη εισφορά ήταν ίση με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%). Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρέθηκαν τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους μέχρι έξι (6) μέτρα.
γ)Γιααεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, η έκτακτη εισφορά ήταν ίση με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).
δ)Γιαδεξαμενές κολύμβησης, εσωτερικές και εξωτερικές, η έκτακτη εισφορά ήταν ίση με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%).
Πριν από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς με βάση τα περιουσιακά στοιχεία (ΙΧ μεγάλου κυβισμού, πισίνες, σκάφη αναψυχής κλπ) είχαν δοκιμαστεί και άλλοι έκτακτοι φόροι. Παλαιότερα, είχε χρησιμοποιηθεί ως «βάση» η αντικειμενική αξία των ακινήτων. Για το διάστημα από το 2010 έως το 2012, είχε επιβληθεί φόρος με συντελεστή 2% επί της αξίας των ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 5.000.000 ευρώ.
Στο εισόδημα, η έκτακτη εισφορά έχει δοκιμαστεί με διάφορους τρόπους. Η χειρότερη και ποιο γενικευμένη, είναι αυτή που εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα. Από το 2011, πληρώνουμε πρόσθετο φόρο 1-4% (ο συντελεστής 4% ίσχυε μέχρι πέρυσι για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ). Πλέον οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς έχουν μειωθεί από 01/01/2015 κατά 30%. Και πάλι, στα υψηλά εισοδήματα επιβάλλεται συντελεστής 45%. Πέραν αυτού, έχουν λιγοστέψει και αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα (τουλάχιστον αυτοί που φαίνονται ότι έχουν υψηλά εισοδήματα). Βάσει των τελευταίων στοιχείων, προκύπτει ότι πάνω από 100.000 ευρώ, δηλώνουν μόλις 39.000 άτομα. -
-Fpress.gr
.
Σ