Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Η 30η ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ "ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ




ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Του Θανάση Λουκόπουλου *

Στο σημείο που έχουν βρεθεί οι άκρως προβληματικές όσο και επαμφοτερίζουσες καταστάσεις της τρέχουσας περιόδου, δεν υπάρχει χώρος για νέες διαπραγματευτικές πιρουέτες . Ούτε για ατέρμονες και αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις. Αυτό αφορά και την Κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και την ηγετική ομάδα των δανειστών και εταίρων μας, που κατευθύνει την διαπραγμάτευση.

Από την στιγμή που η Κυβέρνηση θέλει ρευστότητα , σταθερότητα και νέα αναπτυξιακή ώθηση και δεν την εξασφαλίζει καθώς προσκρούει στις αγκυλώσεις του κλειστού συστήματος αποφάσεων της Ευρωζώνης. Και από την στιγμή που η ηγετική ομάδα εταίρων- δανειστών , θέλει να επιβάλει μέτρα, που κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν εμφανίζεται πρόθυμος να εφαρμόσει, τότε μοιραία οδηγούμαστε στο σημείο μηδέν.

Τι σημαίνει πρακτικά το σημείο μηδέν , κανείς δεν μπορεί , σε αυτή τη φάση , να το περιγράψει με ακρίβεια. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να αφορά ένα νέο ουτοπικό σκηνικό , μέσα στο οποίο μπορεί να συνυπάρχουν οι επικίνδυνες ιδεοληψίες των ακραίων κύκλων των εταίρων-δανειστών , με τα πομπώδη ιδεολογήματα των διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , τα οποία με την πρώτη ευκαιρία δεν ξεχνούν να αναδεικνύουν τα πολιτικά τους αδιέξοδα.

Πρέπει να δεχτούμε ότι η παρούσα διαπραγμάτευση , έχει μια ιδιαιτερότητα αλλά και μια μοναδικότητα. Ιδιαιτερότητα γιατί διεξάγεται μεταξύ δύο πλευρών που εμφανίζονται ασύμβατες μεταξύ τους. Μοναδικότητα γιατί γίνεται εν όψει ενός χρονικού ορίου, πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή.

Η 30η Ιουνίου είναι ημερομηνία λήξης για όλα και για όλους και όχι μόνο για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Τσίπρα , όπως θα ήθελαν ορισμένοι στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό . Η άποψη ότι αυτό το σπιράλ αβεβαιότητας και παλινωδιών ,μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση στο τεράστιο ,άμεσο, πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πέραν αυτού του χρονικού σημείου, δεν υπάρχει επανάληψη των γνωστών διαπραγματευτικών ελιγμών. Δεν υπάρχουν διαδικασίες εξαγοράς νέου πολιτικού χρόνου . Δεν υπάρχει πολιτικό κεφάλαιο γύρω από το οποίο μπορούν να επενδυθούν νέες προσδοκίες και διάφορες άλλες πολιτικές και προσωπικές στρατηγικές. Εκ των πραγμάτων τότε θα τεθεί ωμά το ζήτημα των κορυφαίων επιλογών , που πρέπει να κάνει η κάθε πλευρά.

Αν δεν συμφωνηθεί μια βιώσιμη λύση ,που θα συμπεριλαμβάνει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες , την διασφάλιση της ρευστότητας της χώρας ,αλλά και την μακροοικονομική της προοπτική , τότε η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία ,είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός μίλησε ευθέως για δημοψήφισμα . Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την αναγκαστική επιλογή των εκλογών .

Όλα θα εξαρτηθούν από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης συμφωνίας .Αν δίνει όντως απαντήσεις στις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και δημιουργεί ψυχολογικά αβαντάζ σταθερότητας ,ακόμα κι’ αν παραβιάζει ορισμένες έστω κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει λόγο να θέσει την συμφωνία αυτή στην κρίση του λαού. Το πρόβλημά του θα είναι στο εσωτερικό του κόμματός του , το οποίο εκτιμάται ότι θα λύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στην περίπτωση που οι εσωκομματικές αντιδράσεις ξεπεράσουν το αναμενόμενο όριο , μπορεί ο κ. Τσίπρας να παίξει το χαρτί των εκλογών , με ευνοϊκούς για τη προσωπική του στρατηγική, όρους.

Από την άλλη πλευρά , το δημοψήφισμα δεν μπορεί να δώσει σταθερή διέξοδο στο κακό σενάριο μιας εμφανώς ετεροβαρούς συμφωνίας. Γιατί απορριπτικό-και με την σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ – να είναι , δεν θα μπορεί ο Πρωθυπουργός να προσποιείται ότι δεν συνέβη τίποτα και να συνεχίζει την διακυβέρνηση , επί μιάς κρατικής δομής που θα παραπαίει και μιας κοινωνίας που θα είναι εν βρασμώ και διαιρεμένη. Και σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις εκλογικές κάλπες.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν και οι εταίροι –πιστωτές , ότι οι εκλογές της δεύτερης περιπτώσεως , θα είναι το νήμα που θα ξηλώσει το πουλόβερ της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , που εργάζεται στις Βρυξέλλες .
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-