Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Κίνα Νέα Επενδυτική Τράπεζα-οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το ρόλο τους ως ανάδοχος του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος




του Mark Fleming-Ουίλιαμς

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Summers, έγραψε στις 5 Απριλίου ότι αυτό το μήνα μπορεί να μείνει στην ιστορία ως τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το ρόλο της ως ανάδοχος του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Τα σχόλιά του αναφερθώ στις συνθήκες γύρω από την έναρξη της Κίνας για μια νέα επιχείρηση, την Ασιατική  Τράπεζα Επενδύσεων-Υποδομών(AIIB). Επιφυλακτικοί των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Κίνας και την επιρροή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερωθεί οι σύμμαχοί της να μην ενταχθούν στο θεσμό, αλλά πολλοί υπογράψει ούτως ή άλλως. Η καταστροφή ήταν αναμφίβολα ενοχλητικό για την Ουάσιγκτον, αλλά ακόμα κι έτσι, η προφητεία Summers »είναι λίγο πρόωρο σε αυτό το στάδιο.

Για να καταλάβουμε γιατί, πρέπει πρώτα να κατανοήσει τη βάση της δεσπόζουσας οικονομικής θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο. Στο ύψος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η υπερχρεωμένων Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε το Lend-Lease συμφωνία, η οποία παρέδωσε Βρετανών ναυτικών βάσεων για την αμερικανική ξαδέλφια του σε αντάλλαγμα για οικονομική υποστήριξη. Αυτή η πράξη ήταν σαν να περνά τη στρατιωτική υπερδύναμη σκυτάλη, αφού μεταβιβάσει τον έλεγχο των ωκεανών του κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια, τρία χρόνια αργότερα, σε μια ελαφρά υποβαθμισμένη ξενοδοχείο στο New Hampshire, εκπρόσωποι από κάθε μία από τις μεγάλες Allied έθνη πέρασε τρεις εβδομάδες στο Bretton Woods Διάσκεψη, όπου διαμορφώνεται η μεταπολεμική οικονομική τάξη. Αυτό που προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής ήταν ένα νομισματικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο και δύο νέα θεσμικά όργανα: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα παρακολουθεί τις εμπορικές ροές, και τη Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα συμβάλλει στην παροχή χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Και οι δύο ήταν να εδρεύει στην Ουάσιγκτον, και οι Ηνωμένες Πολιτείες κληρονόμησε αποτελεσματικά την παγκόσμια οικονομία.

Το σύστημα των ΗΠΑ-centric λειτούργησε καλά για τα επόμενα 25 χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προκύψει από τον πόλεμο με την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου και, στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ, αντλούνται τα χρήματα στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης . Αλλά το 1971, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε έναν δαπανηρό πόλεμο στο Βιετνάμ, ο τότε πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακάλυψε ότι στο πλαίσιο του συστήματος του Bretton Woods, που θα μπορούσε να πληρώσει για τον πόλεμο με την εκτύπωση περισσότερου χρήματος και εξαγωγή του τελικού του πληθωρισμού στο υπόλοιπο του κόσμο. Γαλλία έσπρωξε πίσω, και ένα νέο σύστημα νόμισμα fiat που κυκλοφόρησε το δολάριο από σαφή ρόλο αγκύρωσης του γεννήθηκε, αν και παρ 'όλα αυτά διατήρησε τη θέση του ως το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη θέση της ως η αράχνη στο κέντρο του ιστού έχει αποδειχθεί ότι είναι μια μικτή ευλογία. Ως κληρονόμος σε ποιο πρώην γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ 'Εστέν ονομάζεται «εξωφρενικές προνόμιο" για τον έλεγχο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει γίνει το νούμερο ένα των καταναλωτών, τρέχει σταθερά ελλείμματα και συσσωρεύοντας όλο και μεγαλύτερο χρέος από τη θέση της ως η παγκόσμιος προμηθευτής δολάρια.





Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπόλοιπος κόσμος έχουν εμπλακεί σε μια συμβιωτική αγκαλιά για αρκετές δεκαετίες, ακόμη και ως υποκείμενη δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ συνεχίζει να επιδεινώνεται. Αλλά κοιτάζοντας δημοσιονομική θέση της και μόνο χάνει την ευρύτερη εικόνα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατηρήσει τη θέση του στην κορυφή της διεθνείς νομισματικούς οργανισμούς στον κόσμο. Το 1966, μια αμερικανική και ιαπωνική περιφερειακό έκδοση της Παγκόσμιας Τράπεζας - η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης - ιδρύθηκε και εδρεύει στη Μανίλα. Την ίδια χρονιά, ο Μάο Τσε Τουνγκ ξεκίνησε την Πολιτιστική Επανάσταση, ένα πολιτικό κίνημα που παρέλυσε την Κίνα και το άφησε ακόμη λιγότερο επικεντρωμένη στις διεθνείς σχέσεις από ό, τι πριν. Παρά τις αλλαγές στην παγκόσμια θέση της Κίνας που έχουν λάβει από το μέρος, η παρουσία του στα θεσμικά όργανα, όπως η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης δεν έχει αυξηθεί.(Κίνα κατέχει μόνο το ένα πέμπτο της συνδυασμένης ΗΠΑ-Ιαπωνίας μετά ψήφου μετοχή, και καθένα από τα εννέα προέδρους της τράπεζας ήταν Ιάπωνες.) Όπως ήταν αναμενόμενο, η τράπεζα έχει συχνά επικριθεί για την ύπαρξη πάρα πολύ ΗΠΑ και της Ιαπωνίας-centric.
.
Κίνα: Η Επόμενη Ηνωμένες Πολιτείες ;

Την άφιξη της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή θα μπορούσε να ταρακουνήσει το κατεστημένο. Το μοντέλο ανάπτυξης του Πεκίνου που ακολουθείται μετά την ανάληψη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων το 1978 ήταν παρόμοια με εκείνα της μεταπολεμικής Ιαπωνίας και του 21ου αιώνα στη Γερμανία. Με τη διατήρηση της εσωτερικής κόστους σε χαμηλά επίπεδα και να λειτουργήσει ένα μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Κίνα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει μια γιγαντιαία πισίνα της αποταμίευσης (περίπου 3.800 δισεκατομμυρίων δολάρια). Είναι τώρα στη μέση του μια μεγάλη εξισορρόπησης , καθώς η χώρα προσπαθεί να μετακινηθεί από ένα μοντέλο αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις σε ένα κατανάλωσης - με άλλα λόγια, να προχωρήσουμε προς το να γίνει το επόμενο Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη σκοπιά των συμμάχων της Αμερικής, η Κίνα είναι ένας γίγαντας, μία χώρα με ένα τεράστιο ποσό των χρημάτων που μπορεί να χρειάζονται βοήθεια των δαπανών και προσπαθεί να γίνει μια τεράστια νέα αγορά των καταναλωτών. Οι ομοιότητες της σημερινής θέσης της στις Ηνωμένες Πολιτείες », τη δική το 1944, όταν είχε πάρα πολύ ένα τεράστιο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είναι σαφείς. Όποια και αν είναι η πραγματικότητα της οικονομικής πορείας της Κίνας κατά την επόμενη δεκαετία, οι σύμμαχοι της Αμερικής είναι οι ίδιοι προσανατολισμό γύρω από αυτή την ιδέα.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα - που διαθέτει τεράστιους οικονομικούς πόρους και την αφθονία των περιφερειακών σχεδίων κατά την οποία να τους περάσουν της - βρήκε την περιφερειακή ίδρυμα μέσω του οποίου θα μπορούσε να διοχετεύσει τα χρήματα αυτά για να ραφτούν πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της. Δεδομένου ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει πλέον πέρασε πέντε χρόνια να καθοριστεί εάν τα δικαιώματα ψήφου της Κίνας στο ΔΝΤ θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τις νέες οικονομικές επιρροή της, είχε περισσότερο νόημα για την Κίνα για να δημιουργήσετε απλά τα δικά του ιδρύματος, αντί να προσπαθήσουμε και να αποκτήσει επιρροή στην προϋπάρχουσα Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης. Έτσι, η AIIB γεννήθηκε.

Ο νέος αυτός θεσμός, αν και δεν είναι το κλειδί για την οικονομική μελλοντικής εκπλήρωσης, ας πούμε, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (δύο συμμάχων των ΗΠΑ που υπέγραψε για να την AIIB ως ιδρυτικά μέλη), εντούτοις παρέχει στις χώρες τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια σχέση με την αυριανή γιγαντιαία αγορά. Κάθε χώρα που εντάχθηκε στην AIIB υπολογίζεται ότι το ποσοστό των υπέρ κέρδισε στο Πεκίνο μέσω της συμμετοχής τους ήταν αρκετά απλά δικαιολογία για να διακινδυνεύσει την αποδοκιμασία της Ουάσινγκτον. Αυτό είναι πράγματι μια σημαντική στιγμή, και έχει ζωγραφισμένο από κάποια από τα μέσα ενημέρωσης ως μια πρόκληση για ολόκληρο το σύστημα του Bretton Woods και αποτελούν απειλή για το status quo.

Αλλά αυτά τα γεγονότα δεν αποτελούν τεκτονική μετατόπιση της τάξης του 1944. Για το Bretton Woods και Lend-Lease ευκαιρίες να λάβει χώρα, καθώς και για τη Βρετανία να παραδώσει τα ηνία, δύο στοιχεία που έπρεπε να είναι σε θέση: το χρόνο και μια μεγάλη αναστάτωση . Το μέγεθος της άνθησης υπερδύναμη δεν ήταν αρκετό? η οικονομία των ΗΠΑ έγινε η μεγαλύτερη στον κόσμο το 1870, μια πλήρη 74 χρόνια πριν από τη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς, αλλά οι Βρετανοί υπεροχή συνεχίστηκε. Χρειάστηκαν δύο παγκόσμιους πολέμους στους οποίους η Βρετανία αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή και η δήλωση του Ουίνστον Τσώρτσιλ του ολοκληρωτικού πολέμου το 1940 πριν από την οικονομική ασφάλεια της χώρας έφθασε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα που η Βρετανία ήταν διατεθειμένη να παραδώσει καλύτερα χαρτιά της σε αντάλλαγμα για την οικονομική ανακούφιση.

Αντίθετα, το μέγεθος της οικονομίας της Κίνας ξεπέρασε μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες », το 2014, και πήρε ένα λογιστικό τέχνασμα μαγεία - ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, την προσαρμογή των στοιχείων ώστε να αντικατοπτρίζει διαφορετικές σχετικό κόστος σε δύο διαφορετικές χώρες - να το πράξουν. Και από την άποψη της νόμισμα, το κινεζικό γουάν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια, ραβδώσεις από το 14- έως το πέμπτο πιο χρησιμοποιούνται στις διεθνείς πληρωμές. Αλλά το γιουάν εξακολουθεί να έχει μόνο ένα μερίδιο 2,2 τοις εκατό των διεθνών πληρωμών? έχει πολύ δρόμο να διανύσει πριν αρχίσει να αμφισβητήσει πραγματικά το 44,6 τοις εκατό το μερίδιο του δολαρίου των ΗΠΑ. Επίσης, το κινεζικό νόμισμα δεν είναι πλήρως μετατρέψιμο, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε πιθανή αποθεματικό νόμισμα. Ο τελικός λόγος δεν έχουμε ακόμη δει μια στιγμή Bretton Woods μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι ότι δεν έχουμε δει μια Lend-Lease συμφωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν του ελέγχου των θαλασσίων διαδρόμων στον κόσμο και ως εκ τούτου έχει την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων για το παγκόσμιο εμπόριο. Χωρίς την έναρξη μιας τεράστια αναστάτωση - θα το ξέρετε αν το είδε - αυτή η κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα.



Το όχημα που οδηγεί την άνοδο και την πτώση των αυτοκρατοριών στηρίζεται στις μεγάλες ρόδες, και χρειάζεται μια ισχυρή δύναμη που ασκείται κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης χρονικής περιόδου πριν από μια ολόκληρη επανάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι συμφωνίες που επετεύχθησαν κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε την κορύφωση μιας μακράς διαδικασίας στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία αυξήθηκε αποδυναμωθεί. Η Κίνα έχει πράγματι υποστεί μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να αμφισβητήσει αποτελεσματικά τους πυλώνες στους οποίους βασίζεται παγκόσμια ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών στηρίζεται.
(μετάφραση Google)
-www.Stratfor.com

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-