Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Οι Τούρκοι απειλούν διότι δεν μπορούν να χωνέψουν την τριμερή με Αίγυπτο




Της Άννας Ανδρέου, ΚΥΠΕ

Χωρίς την Τουρκία κανένα βήμα δεν ισχύει στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας την Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μετά τη λύση όλα θα πάρουν την πορεία τους από μόνα τους. Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, κάτι που κατοχυρώνεται από τις διεθνείς συμφωνίες.





Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού έγιναν στη Μερσίνα. Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ότι η Ελλάδα δεν θέλει να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, όπως κατοχυρώνεται στις διεθνείς συμφωνίες.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να ξεκινήσουν και πάλι, οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. “Πρέπει να ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά και πρέπει η Ελλάδα να παίξει έναν θετικό ρόλο. Όπως η Τουρκία σήμερα, με τον ίδιο τρόπο που έγινε και το 2004, είναι κοντά στην ‘ΤΔΒΚ’ και είναι ένα βήμα πιο μπροστά από όλους – και αυτή δεν είναι μια φιλόδοξη έκφραση, το έχουμε αποδείξει και το έχει αποδεχτεί όλος ο κόσμος – έτσι και η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο θετικό ρόλο, ώστε αυτή τη χρονιά να έχουμε αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε μια λύση δύο συνιστώντων κρατιδίων. Δηλαδή ας καταλήξουμε σε μια λύση στη βάση της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών του Φεβρουαρίου του 2014″, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως αν το σχέδιο Ανάν είχε γίνει αποδεκτό ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που θα παρέμενε στο νησί θα ήταν γύρω στους 600 και των Ελλήνων στρατιωτών γύρω στους 900. Ανέφερε πως “μετά που θα υπάρξει λύση στο νησί και οι δύο λαοί θα ζουν μαζί δίπλα – δίπλα και θα αρχίσουν να επωφελούνται με ίσο τρόπο από τους οικονομικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και όλα θα πάρουν την πορεία τους από μόνα τους.

Αυτό που πρέπει να κάνει σήμερα η Ελλάδα και η Τουρκία είναι να έχουν ενθαρρυντικό ρόλο και θετική προσέγγιση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ξανά και να μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, είπε πως “αν έρθουμε και στις συναντήσεις που έγιναν προηγουμένως στην Αίγυπτο, χωρίς την Τουρκία, κανένας περιορισμός και κανένα βήμα δεν ισχύει. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Είναι πολύ ξεκάθαρο”.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΚ)
Mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-