Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Να σταματήσουμε να κοιτάμε πίσω, όλα όσα γνωρίζαμε θα αλλάξουν...


Είναι καιρός να συνηθίσουμε σε μόνιμα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.






Ο Klaus Schwab, ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός σημείωνε στις 10 του περασμένου Μάρτη: « Σχεδόν τα πάντα-όσα γνωρίζαμε θα αλλάξουν...
»


«Είναι καιρός, συνεχίζει, να σταματήσουμε να κοιτάμε πίσω. Στα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του 2008, περάσαμε πολύ χρόνο αναζητώντας τρόπους που θα μας πάνε πίσω στις ημέρες της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης.



Ζούσαμε σε αυτό που εγώ ονομάζω «κόσμο μετά την κρίση», βέβαιοι ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν προσωρινά αγκάθια στο σύστημα, αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε σύντομα πίσω στον τρόπο που ήταν. Αλλά τώρα έχει γίνει σαφές ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή – ζούμε στον «μετα-μετά την κρίση» κόσμο.



Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα πάντα που κάποτε ξέραμε αλλάζουν. Για το άμεσο μέλλον, θα πρέπει να συνηθίσουμε σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».



Στην πραγματικότητα ο Klaus Schwab προειδοποιεί για το επίπεδο της εξόδου από την σε εξέλιξη κρίση, για την ποιότητα και το ύψος των ρυθμών ανάπτυξης εφεξής.



Οι σαθροί, αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ενισχυμένης ανεργίας θα είναι πλέον το μόνιμο και χαρακτηριστικό μοτίβο της καπιταλιστικής οικονομίας.



Τα παραπάνω επαληθεύονται στις πρόσφατες οικονομικές εκθέσεις της Ε.Ε.



Στην παρουσίαση των «Εαρινών Προβλέψεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις εξελίξεις στο παραγόμενο ΑΕΠ, τα δεδομένα και τις προοπτικές στις οικονομίες των κρατών της Ε.Ε. (την παρουσίαση έκανε αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκι) υπογραμμίζονται τα εξής:



«Ο βαθμός αβεβαιότητας ως προς τις οικονομικές προοπτικές εξακολουθεί να είναι υψηλός. Ουσιαστικά η στασιμότητα παραμένει, με κινδύνους νέας οικονομικής κρίσης».



«Η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι απογοητευτική αν αυξηθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις ή αν ασκηθούν πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ».



Σε επίπεδο Ευρωζώνης, αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης για το 2015 στο 1,5% (από 1,3%) και για το 2016 στο 1,9% (αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).



Στα 28 κράτη της Ε.Ε. αναμένονται ρυθμοί: 2015: 1,8% (από 1,7%), 2016: 2,1% (επίσης από 2,1%).



Ειδικότερα: Γερμανία: 2015: 1,9%, 2016: 2%, Γαλλία: 2015: 1,1%, 2016: 1,7%, Ιταλία: 2015: 0,6%, 2016: 1,4%



Στα άλλα κέντρα: ΗΠΑ 3,1% και 3%, Ιαπωνία 1,1% και 1,4%, Κίνα 7% και 6,8%.



Τέλος, στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται αύξηση κατά 3,5% και 3,9%.



Επιπλέον για την Ε.Ε. και την ευρωζώνη τονίζεται: «Ενώ το ΑΕΠ και η ιδιωτική κατανάλωση στην Ε.Ε. βρίσκονται στα επίπεδα του 2007, οι συνολικές επενδύσεις είναι (σσ Νοέμβρης 2014) περίπου 15% κάτω από τα επίπεδα του 2007.



Σε απόλυτα μεγέθη, η πτώση των νέων επενδύσεων στην Ε.Ε. φτάνει στα 430 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν, 5 κράτη - μέλη της Ε.Ε. (Γαλλία, Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) καλύπτουν το 75% της μείωσης, είτε λόγω μεγέθους της οικονομίας τους είτε της τεράστιας υποχώρησης των επενδύσεων ή και με συνδυασμό των δύο παραγόντων».



Για την οικονομία της Ελλάδας για το 2015 προβλέπεται ανάκαμψη μόλις στο 0,5% και μάλιστα με όρο και προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας, την αποκατάσταση των συνθηκών χρηματοδότησης, δηλαδή την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που αυτά συνεπάγονται. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως επηρεάζονται από την αδύναμη ανάπτυξη, τη χαμηλή φορολογική συμμόρφωση, την αύξηση της αβεβαιότητας από το φθινόπωρο του 2014.



Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ακόμη και αυτές οι προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στην παραδοχή ότι η «αβεβαιότητα σύντομα θα τερματιστεί».



Οι όποιοι εμφανιζόμενοι ισχνοί ρυθμοί καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, όχι μόνο δεν λύνουν το «πρόβλημα» του κεφαλαίου, αλλά αντίθετα είναι και «επίφοβοι» για επάνοδο του καπιταλιστικού οικονομικού κύκλου σε νέα φάση πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ και σε συνθήκες κρίσης.



Στον πυρήνα του «προβλήματος» εξακολουθεί να βρίσκεται η αδυναμία διοχέτευσης των υπερ-συσσωρευμένων κεφαλαίων σε νέες επενδύσεις, τέτοιες που να υπόσχονται ικανοποιητικά κέρδη στους κεφαλαιοκράτες.-

-Kommon.gr

.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-