Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Η νέα λίστα του Γιάνη Βαρουφάκη στους Θεσμούς


 όπως διέρρευσε από τους Financial Times
.(www.7imeres.gr )
.
Greek Reforms in the context of the 20/02/2015 EUROGROUP


Ολόκληρη η λίστα των ελληνικών προτάσεων διέρρευσε και αναρτήθηκε από τον Peter Spiegel των Financial Times. Στο έγγραφο έκτασης 26 σελίδων προβλέπεται ότι από τις μεταρρυθμίσεις θα συγκεντρωθούν 6 δισ. μέσα στο 2015, ενώ προτείνεται η επαναφορά της 13ης σύνταξης σε χαμηλόμισθους συνταξιούχους. Για την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια της Αθήνας, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, κάνει λόγο ο γνωστός δημοσιογράφος. Διαβάστε ολόκληρη τη λίστα.

Στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος υπολογίζονται τα έσοδα που υπολογίζει πως θα φτάσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει της λίστας μέτρων που κατατέθηκε σήμερα στους Θεσμούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, που δημοσιεύουν ολόκληρη την ελληνική πρόταση.

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ όπου εξηγούνται τα μέτρα της Λίστας Βαρουφάκη (η επιστολή έχει έκταση 26 σελίδων) αναφέρεται πως πρόκειται για την πιο κατανοητή έως τώρα προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προτάσεις για το «ξεκλείδωμα» της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε διαφόρων μορφών σχέδια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της απάτης, από τα οποία θα προκύψει και ο κύριος κορμός των εσόδων. Εκεί περιλαμβάνονται και 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα λαχείων στις αποδείξεις.

«Ο κυριότερος σκοπός αυτού του εγγράφου είναι να “ξεκλειδώσει” την άμεση χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της», αναφέρεται στην σύντομη εισαγωγή του εγγράφου. «Η Ελληνική Δημοκρατία, θεωρεί ότι είναι περήφανο και αναπόσταστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αμετάκλητο μέλος της Ευρωζώνης».

Παρά το ότι η υποβολή της νέας λίστας μέτρων σηματοδοτεί την προσπάθεια της Αθήνας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Θεσμών, η λίστα της Τετάρτης μοιάζει πολύ με εκείνη που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times και συμπληρώνει πως και τα νέα μέτρα «αποτυγχάνουν ως προς το να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα στα οποία έχουν εστιάσει οι ελεγκτές, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά».

Στην πρόταση περιλαμβάνονται οι παροχές, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους.

Περιλαμβάνεται επίσης η «ρήτρα μηδενικού ελλείματος» στις συντάξεις, αλλά και πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον γενικό τίτλο «μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά», όπου περιλαμβάνεται η σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που όπως παρατηρούν οι FT, «πρόκειται για δύο μέτρα που ανατρέπουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού προγράμματος».

Το έγγραφο περιλαμβάνει και αρκετές παραχωρήσεις προς τους εταίρους, ιδίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου αναφέρεται «όλες οι υπάρχουσες συμφωνίες θα παραμείνουν σε ισχύ και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν». Οι υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση και προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

«Πολύ σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει τόσο θεαματικά. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο στόχος των 2,2 δισ. ευρώ του προηγούμενου προγράμματος ήταν μη ρεαλιστικός, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αδύναμος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ελληνικό κείμενο.

«Παρά τις απαιτήσεις από την Αθήνα ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να μειώσουν στόχο για πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της, το έγγραφο υποστηρίχει ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να φέρουν πλεόνασμα 3,9%, που είναι μεγαλύτερο από το 3% που έχει τώρα στόχο το τρέχον πρόγραμμα».-

.

.

Ολόκληρη η λίστα ΕΔΩ

Πηγή: protothema.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-