Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το μνημόνιο πέθανε λέει η Κυβέρνηση, καταθέσαμε όλες τις προτάσεις μας.Ούτε υποχώρηση, ούτε Δημοψήφισμα, ούτε εκλογές. Ας μας ρίξουν !


«Καταθέσαμε επεξεργασμένες προτάσεις, δεχόμαστε επικοινωνιακές πιέσεις»
EUROKINISSI
.
Για κλιμάκωση των επικοινωνιακών πιέσεων, προκειμένου η Αθήνα να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα -όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.- κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως αν και το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις, εντούτοις η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της, τις οποίες έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη.

Παράλληλα, τονίζουν πως η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες και επεξεργασμένες προτάσεις, τις οποίες -όπως σημειώνουν οι παραπάνω κύκλοι- «τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!».

Ωστόσο «υπερσυντηρητικοί κύκλοι» σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα, τονίζουν οι πηγές από το Μαξίμου, συμπληρώνοντας πως «το Μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα... Αντί, λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώαπό τον Αύγουστο του 2014».

Στελέχη του μεγάρου Μαξίμου εκτιμούσαν την Τρίτη ότι «ο πόλεμος των ανακοινώσεων θα συνεχιστεί με αυξομειούμενη ένταση», αφού κάποιοι παίζουν ένα από τα τελευταία τους χαρτιά ώστε η κυβέρνηση να ανακρούσει πρύμναν στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Τα σενάρια πρόωρων εκλογών που ξεκίνησαν από δημοσιεύματα των «Financial Times» και της «Bild» προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία τα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο σημειώνοντας πως «η λαϊκή νομιμοποίηση της οποίας τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά».

Οι παραπάνω αναφορές έρχονται τη στιγμή που η Γερμανία κλιμακώνει τις δικές της πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με νέες δηλώσεις του, σημείωσε πως η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη» για την Αθήνα», ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Επίσης άφησε μία χαραμάδα ανοιχτή στο ενδεχόμενο εξόδουτης Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας αφενός πως δεν είναι πολύ πιθανόν να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο. Όσο για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως «προς το παρόν δεν έχουμε μια λύση και πιστεύω ότι δεν θα βρούμε μία την επόμενη εβδομάδα».

Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση έσφιξε περαιτέρω τον κλοιό απέναντι στην Ελλάδα θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για να επιτραπεί «μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα» αποκλείοντας την καταβολή χρημάτων μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/04) η γερμανική κυβέρνηση, δεν θεωρεί ρεαλιστικό να περιμένει κανείς πως οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορέσουν να καταβάλουν τον τρέχοντα μήνα μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα. Αν υπάρξει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μα περίπλοκη διαδικασία και ουδείς στο Eurogroup περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 24 Απριλίου», δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Αφού έχουμε αυτή τη Συμφωνία σε Επίπεδο Εμπειρογνωμόνων, στη συνέχεια πρέπει να έχουμε εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει νόμους και σε κάποιο σημείο οι θεσμοί θα πραγματοποιήσουν μια αξιολόγηση της εφαρμογής και μόνο σ' αυτή τη βάση θα μπορούσε να καταβληθεί η βοήθεια. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η βοήθεια θα μπορούσε να καταβληθεί τον Απρίλιο, πιστεύω πως αυτό είναι λάθος».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς να υποστούν νέο κούρεμα οι πιστωτές. Μάλιστα ο Ρέγκλινγκ προχώρησε περαιτέρω τον συλλογισμό του, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα επωφελείται από μακροχρόνιες λήξεις του χρέους και χαμηλά κόστη δανεισμού, χάρη στα οποία η χώρα εξοικονομεί δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη «Grexit», στο βασικό σενάριο που προκρίνει, ωστόσο υποστηρίζει πως εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι συνέπειες θα ήταν τρομερές για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Χοσέ Βινιάλς, μία έξοδος της Ελλάδας θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Το πρακτορείο Reuters, με δημοσίευμά του, αναφέρθηκε στον «εκνευρισμένο» πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξαιτίας της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ε.Ε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται και ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο αξιωματούχος αυτός -που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο- υπογράμμισε πως «το Grexit είναι θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ».

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός πως ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε σήμερα (Τετάρτη) την Ελλάδα από Β- σε CCC+, με αρνητική προοπτική. Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. «Κατά την άποψή μας, οι συνθήκες αυτές έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από τις μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της», αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: «Οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Εκτιμάμε ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 1% το τελευταίο εξάμηνο, παρά το πιο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Κατά τη γνώμη μας, οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω, αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της».
- Efsyn.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-