Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Economist: Η Ελλάδα στρέφεται σε Κίνα και Ρωσία


 αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από την ΕΕ





Σύμφωνα με τον Economist η Ελλάδα έχει ανάγκη τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η Ελλάδα στρέφεται προς την Κίνα και τη Ρωσία για βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη,
εκτιμά, σε νέο δημοσίευμά του, ο Economist, προειδοποιώντας ότι εξαντλείται ο χρόνος για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.
Όπως επισημαίνει ο Economist, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επί δύο μήνες δεν απέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή μία ένεση ρευστότητας από το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας καθώς και μία νέα συμφωνία με τους δανειστές της.
Εν τω μεταξύ, οι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν να καταθέσει η Αθήνα τις λεπτομέρειες που υποσχέθηκε πριν από δύο εβδομάδες, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει.
.
Ωστόσο ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, όπως σημειώνει ο Economist, αφού δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος ενώ στις 9 Απριλίου η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ στις 14 Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 1,4 δισ. ευρώ.
Αν πραγματοποιηθούν και οι δύο πληρωμές, δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα στα ταμεία της κυβέρνησης για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Απριλίου.
Γι αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξαπολύσει κυνήγι για την αναζήτηση νέων πιθανών πηγών οικονομικής στήριξης.
Μία πιθανή πηγή χρηματοδότησης είναι η Κίνα, η οποία επένδυσε περίπου 100 εκατ. ευρώ σε δύο έντοκα γραμμάτια ως ένδειξη καλής θέλησης.
Αμέσως μετά από αυτή τη χειρονομία ακολούθησε η απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναβιώσει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο είναι πρόθυμη να αγοράσει η κινεζική Cosco.
Μάλιστα υπενθυμίζεται στο άρθρο του Economist ότι ο Γιάννης Δραγασάκης επέστρεψε από την επίσκεψη του στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, με την υπόσχεση για περισσότερες αγορές ελληνικών εντόκων γραμματίων από κινεζικές τράπεζες.
Μια άλλη επιλογή είναι η Ρωσία, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισπεύδει για την επόμενη εβδομάδα την επίσκεψή του στη Μόσχα, που αρχικά είχε οριστεί για τον Μάιο.
Μάλιστα σημειώνεται ότι η Ελλάδα εμφανίζεται θετική στην κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην ΕΕ.
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, S. Lavrov, είχε δεσμευτεί προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ότι ένα ελληνικό αίτημα για ένα δάνειο, θα πρέπει να «εξεταστεί».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist, αν ο Αλέξης Τσίπρας καταλήξει σε συμφωνία με τη Μόσχα, οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας θα σκληρύνουν περισσότερο τη στάση τους προκειμένου να προστατεύσουν την επιρροή τους.
«Η Ελλάδα μπορεί να θεωρεί ότι η Ρωσία είναι μια «καλή» επιλογή, αλλά μία ενδεχόμενη συμμαχία με τη Μόσχα θα σηματοδοτήσει την αποξένωση της από τους εταίρους της Ευρωζώνης, τους οποίους έχει ανάγκη» καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-