Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Φέτος είναι σημαντική η αύξηση του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερούμενων δανείων (500 εκατ.€/μήνα)Aυξάνονται οι νέες καθυστερήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ανακοινώσεις του τύπου, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών για να αντιμετωπίσουν το νέο τσουνάμι των "κόκκινων οφειλών".

Τα στοιχεία είναι άσχημα καθώς το πρώτο 2μηνο 2015, δηλ. Ιανουαρ-Φεβρ.2015, οι καθυστερήσεις των δανείων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1 - 1,2 δισ. ευρώ.

Ενώ το διάστημα Απριλίου-Δεκεμβρίου 2014. οι νέες επισφάλειες ( νέες καθυστερούμενες οφειλές ) δεν ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια ευρώ /ανά μήνα,  τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2015  
οι καινούργιες  επισφάλειες τρέχουν με 400-600 εκατ/μήνα.
Από το συνολικό πακέτο των δανείων  
ύψους 212 δις € το 2014,  δεν πληρώθηκε το 37% , δηλαδή «έσκασαν» δάνεια συνολικού ύψους 78,5 δισ. ευρώ.
Προβλέπεται άσχημη η εξέλιξη της αποπληρωμής των κόκκινων δανειών για το 2015, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.
Συνυπολογίζοντας την έλλειψη ρευστότητας και τη παρατεταμένη κρίση, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση.
Το καίριο ερώτημα όμως είναι "ποιός θα βάλει τα κεφάλαια" , δεδομένου ότι τα ξένα Funds έχουν απομακρυνθεί από την Ελλάδα.-

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-