Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης θα ζητήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Η μεγαλύτερη εβραική κοινότητα στην Θεσσαλονίκη

Έλληνες Εβραίοι θα επιδιώξουν γερμανικές αποζημιώσεις





Εβραίοι ηγέτες από την Ελλάδα θα επιδιώξουν πάνω από € 25 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις από τη Γερμανία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RT.
Το 1943, εκτιμάται ότι περίπου 58.585 Εβραίοι επιβιβάστηκαν τα τρένα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα της Θεσσαλονίκης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία. Οι Εβραίοι υποχρεώθηκαν από τους Ναζί να πληρώσουν  ναύλο στο γερμανικό , η οποία ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια Reichsmark - περίπου € 25 εκατομμύρια σήμερα.

Ο Δαβίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, είπε είπε πως οι γερμανικές αποζημιώσεις θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος στη θέση του  σιδηροδρομικού σταθμού από τον οποίο οι Εβραίοι αναχώρησαν για την Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. 
«Πιστεύουμε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία ότι αν η γερμανική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θέλουν να βοηθήσουν, θα ήταν μια πολύ καλή σύμπτωση το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα ισχύει και για το σκοπό αυτό," είπε Σαλτιέλ Newsweek.

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν ακμάζουσα πριν από τη ναζιστική κατοχή, τον Απρίλιο του 1941. 
Η ελληνική πόλη ήταν το παρατσούκλι La Madre de Israel (Μητέρα του Ισραήλ) και την ισραηλινή κοινότητα εμπειρία μια χρυσή εποχή από τον 16ο αιώνα και μετά. 
Η κοινότητα ανέπτυξε το βιομηχανικό τομέα στην ελληνική περιφέρεια και στη δεκαετία του 1920, οι Εβραίοι έχουν ενσωματωθεί πλήρως με την ελληνική κοινωνία, η οποία αναγνωρίζεται επίσημα ως Έλληνες πολίτες.

Ωστόσο, περίπου 60.000 Ελλήνων Εβραίων - περίπου το 75 τοις εκατό του εβραϊκού πληθυσμού της χώρας κατά το χρόνο εκείνο - χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με το μουσείο και το ερευνητικό κέντρο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ. 
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RT ανέφερε ότι οι Ναζί απελασαν περισσότερους από 45.000 από τη Θεσσαλονίκη προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην Πολωνία. 
Μόνο 1.200 Εβραίοι ζουν στην ελληνική πόλη σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα, Ελληνες Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη, θυμήθηκαν την 72η επέτειο του πρώτου κύματος της ναζιστικής απελάσεων στο Άουσβιτς.-

-πηγή, neurope.eu / ελεύθερη μετάφραση από Google-
NEOnline | GK
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-