ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Του Θανάση Λουκόπουλου *
.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση Τσίπρα και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, θα είναι αναγκασμένοι για αρκετό καιρό ακόμη , να κινούνται ανάμεσα σε δόκανα και συμπληγάδες , μέχρι το ελληνικό πείραμα να μετατραπεί σε ελληνικό εγχείρημα και να παράξει συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα .
Μέχρι δηλαδή το νέο ελληνικό παραγωγικό μοντέλο να δρομολογηθεί κατά τρόπο που δεν θα αμφισβητείται, με την πρώτη ευκαιρία, από τους δανειστές και τις θεσμικές τους εκφράσεις.
Αλλά και μέχρι τότε που δεν θα αυτοπαγιδεύεται στα ενδεχόμενα κενά που σχετίζονται με τις απαραίτητες οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες, οι οποίες κρίνονται απολύτως απαραίτητες προκειμένου να ορθοποδήσει η κατακερματισμένη ελληνική κοινωνία.
Για να έχουμε πάντα μια σαφή εικόνα των διαφόρων φάσεων από τις οποίες θα περάσει το ελληνικό εγχείρημα ,θα πρέπει να έχουμε κατά νου την υπαρκτή Γερμανική στρατηγική επιλογή για μια (νέα;) τάξη πραγμάτων στην Ευρωζώνη, που βασίζεται στο δόγμα της κυρίαρχης ευρωπαϊκής δύναμης .
Κάτι που πρακτικά σημαίνει, την επικυριαρχία επί των μοντέλων οικονομικής ανάπτυξης των χωρών εκείνων της Ευρωζώνης , που ειδικά σε αυτή την φάση της δομικής οικονομικής κρίσης ,δεν διαθέτουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ανταπεξέλθουν στις πιεστικές προκλήσεις.
Αυτό άλλωστε αποπνέει και η όλη συμπεριφορά της Γερμανικής πολιτικής ηγεσίας και φυσικά προσωπικά της κ. Μέρκελ, κατά τις συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, κατά την Γερμανική πλευρά ,πρέπει να στηρίζεται στις διάφορες όψεις του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που δίνουν προτεραιότητα στη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, στην απολύτως συγκρατημένη εσωτερική ζήτηση, στην στοχευμένη ανταγωνιστικότητα ώστε να συνδράμει στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, στην επιλεκτική χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και στην δορυφοριοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας και πρόσδεσή τους με τους αντίστοιχους Γερμανικούς.
Εξ’ ού και επιμονή σε συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν στην πώληση στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, σε εταιρείες γερμανικών συμφερόντων.
Αυτά όλα αποτελούν και τις συμπληγάδες που προαναφέραμε. Γιατί είναι σαφές ότι το Γερμανικό στρατήγημα δεν εφάπτεται του Ελληνικού μεσοπρόθεσμου αφηγήματος. Δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές επιλογές της νέας ελληνικής κυβερνητικής ηγεσίας.
Εδώ κάπου υπεισέρχεται ο καθοριστικός ρόλος, προσωπικά του Πρωθυπουργού και της λεγόμενης ομάδας των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ.
Και τούτο γιατί θα κληθούν εκ των πραγμάτων να καλύψουν την απόσταση ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις των ακραίων κύκλων των δανειστών μας και ιδιαίτερα των ηγητόρων του γερμανικού στρατηγήματος.
Το παρήγορο και θετικό, για το μέχρι τον Ιούνιο κρίσιμο χρονικό διάστημα, είναι ότι ωριμάζει με ταχύτατους ρυθμούς στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη η θέση ότι πρέπει να πεταχτούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος, που δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά και να αναστρέψουν την λιμνάζουσα οικονομική κατάσταση.
Αντίθετα να δοθεί το βάρος σε νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις καθώς και ευέλικτες όσο και τολμηρές παρεμβάσεις, οι οποίες με την ειλικρινή συνδρομή των υπηρεσιών των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. μπορούν να φέρουν οικονομικό αποτέλεσμα.
Είναι μια θέση που την εκφράζουν παρασκηνιακά εδώ στις Βρυξέλλες και ο κ. Γιούνκερ και κ. Ντράγκι αλλά και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες των θεσμικών οργάνων.
Κατά συνέπεια το ερχόμενο 15νθήμερο κρίνεται ως το πλέον κατάλληλο για τον κ. Τσίπρα να κάνει την επίθεση εμπιστοσύνης και ανακατανομής πολιτικών, με συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές ιεραρχήσεις .
Το πρώτο μεγάλο τεστ θα γίνει στο ερχόμενο έκτακτο Γιούρογκρουπ. Η πρώτη μάχη μπορεί να κερδηθεί, αλλά από το πεδίο του ‘’άγνωστου πολέμου’’ θα συνεχίσουν να φεύγουν δηλητηριώδη βέλη προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Απομένει κατά συνέπεια η σωστή διαχείριση κινδύνων.-
.
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, εργάζεται στις Βρυξέλλες,-
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, εργάζεται στις Βρυξέλλες,-
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-