Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

«Η Ελλάδα έχασε άλλη μια εβδομάδα»

Στις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη που έκανε λόγο για δημοψήφισμα σε περίπτωση εμπλοκής με τους εταίρους απάντησε το Βερολίνο στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Ελλάδα. Ανεπαρκές θεωρούν κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τον επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ηχηρή απάντηση στο πώς βλέπουν οι εταίροι της Ελλάδας το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος έδωσε σήμερα Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Καμπέτερ.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προκηρύξει δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές εάν οι εταίροι της στην ευρωζώνη απορρίψουν τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας, ο Καμπέτερ δήλωσε πως τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και το δημοψήφισμα απλά θα καθυστερούσαν την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα.

Δήλωσε ότι στο Eurogroup δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των Ελλήνων. «Δεν αναμένουμε κάποια σημαντική απόφαση από το Eurogroup το βράδυ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος που επικαλέστηκε ο κ. Βαρουφάκης προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια του γερμανικού τύπου.

Γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόκειται για το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στο σκληρό παιγνίδι πόκερ με τους δανειστές.

«Η Ελλάδα έχασε άλλη μια εβδομάδα»

Ανεπαρκές θεωρούν κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τον επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Βαρουφάκης θα βιώσει άλλη μια απογοήτευση στη σημερινή συνάντηση των Βρυξελλών και πως οι διαπραγματεύσεις θα μείνουν στάσιμες για το οικονομικό και δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν ότι «η Ελλάδα γράφει επιστολές, αλλά δεν συνεργάζεται σκληρά με την τρόικα και έχασε ήδη άλλη μια εβδομάδα». Ακόμη επισημαίνουν ότι η παράταση του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι τέλος Ιουνίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως διευκόλυνση και διευκρινίζουν ότι χρήματα θα δοθούν μόνο «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξυγίανσης με την τρόικα».


Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφέρει στην ίδια εφημερίδα ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών στόχων δεν κρίνεται από μια επιστολή. Όπως υποστηρίζει, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασιστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν με ακρίβεια και μόνο τότε ίσως γίνουν κάποιες σκέψεις για την καταβολή κάποια δόσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κατανοεί αυτό το πρόβλημα διαφορετικά από ό,τι εμείς», συνεχίζει και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς: Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς, θα πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους (…). Αυτό το μήνυμα προφανώς αργεί να φτάσει στην Αθήνα».

-7imeres.gr


.

--
Info.gf
​.​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-