Γιατί έχουν καταρρεύσει οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών;
- Οι μετοχές σε ιστορικά χαμηλά, χειρότερη εικόνα από το 2012/13
.
Οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν το 2015 τα ιστορικά τους χαμηλά και όχι το 2012 - 2013 όπου είχαν στην κυριολεξία χρεοκοπήσει...
Γιατί έχουν καταρρεύσει οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών;
Ένας κλάδος με ενεργητικό 345 δισεκ. ευρώ με συνολικά κεφάλαια 28-29 δισεκ. εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 12 δισεκ. ευρώ όση περίπου είχε η Εθνική το 2013 στην αύξηση κεφαλαίου;
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Πριν προσπαθήσουμε να δώσουμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε αυτό το μείζον ερώτημα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών έχουν στην κυριολεξία καταρρεύσει σε επίπεδα χειρότερα του 2012 με 2013.
Από τον Ιούλιο του 2014 προειδοποιούμε για τιμές Πειραιώς π.χ. 0,50 ευρώ και Εθνική στα 0,80 ευρώ ή Alpha 0,30 ευρώ.
Η Πειραιώς στις 10 Μαρτίου του 2015 κατέγραψε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών 0,4090 ευρώ.
Στις 8 Απριλίου του 2013 η Alpha bank κατέγραψε το ιστορικό της χαμηλό 0,1610 ευρώ αλλά ακολούθησαν 2 μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και η μετοχή παραμένει στα 0,32 ευρώ.
Στις 28 Ιανουαρίου του 2015 η Εθνική κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό 0,79 ευρώ παρ΄ ότι έχει πραγματοποιήσει δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.
Η μετοχή το 2013 είχε φθάσει και στα 5,2 ευρώ προ της πρώτης αύξησης κεφαλαίου.
Η μετοχή της Eurobank σημείωσε ιστορικό χαμηλό στις 28 Ιανουαρίου του 2015 στα 0,10 ευρώ και ενώ έχει πραγματοποιήσει δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου 5,8 δισεκ. και 2,86 δισεκ. ευρώ.
Το 2012 όταν οι τράπεζες λόγω του καταστροφικού PSI+ χρεοκόπησαν και οι 3 εκ των 4 τραπεζών βρέθηκαν με αρνητική καθαρή θέση οι μετοχές δεν είχαν φθάσει σε αυτά τα τραγικά επίπεδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα ιστορικά χαμηλά οι μετοχές των τραπεζών τα κατέγραψαν το 2015 και όχι το 2012 ή 2013.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι στο μεσοδιάστημα έχουν διενεργηθεί δύο ανακεφαλαιοποιήσεις το 2013 συνολικά 25 δισεκ. και μια το 2014 συνολικά 8,3 δισεκ. ευρώ δηλαδή συνολικά 33,4 δισεκ. ευρώ επενδύθηκαν σε κεφάλαιο.
Το ερώτημα είναι γιατί το 2012 με 2013 όπου οι τράπεζες στην κυριολεξία χρεοκόπησαν είχαν υψηλότερες αποτιμήσεις από τις σημερινές ;
Γιατί οι μετοχές των τραπεζών μετά από 2 πολύ μεγάλης κλίμακας ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν καταρρεύσει;
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι επενδυτές στις μετοχές των τραπεζών προ των αυξήσεων κεφαλαίου του 2013 προσδοκούσαν…στην ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ ήξεραν οι επενδυτές ότι το Ταμείο θα καλύψει τις αρνητικές καθαρές θέσεις που ήταν ένα από τα δύο μεγάλα προβλήματα και βεβαίως οι ΑΜΚ θα επανέφεραν τις τράπεζες σε καθεστώς φερεγγυότητας.
Οι επενδυτές ήξεραν ότι το ΤΧΣ θα καλύψει τις αρνητικές καθαρές θέσεις των τραπεζών και θα καταβάλλει τόσα κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι ΑΜΚ του 2014 που ακολούθησαν καλύφθηκαν από τους ιδιώτες οι οποίοι επένδυσαν 8,3 δισεκ. με ένα στρατηγικό στόχο…να συμμετάσχουν στο ελληνικό recovery story στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ποντάροντας σε υπερκέρδη 200-300% αυτοί ήταν οι στόχοι για ορισμένα funds τουλάχιστον.
Επενδυτές όπως το Capital, Paulson, Fairfax, York Capital, Fidelity και πολλοί άλλοι επένδυσαν στην Ελλάδα με ένα στόχο να επαναληφθεί κατά κάποιο τρόπο....το Ιρλανδικό πείραμα που αγόρασαν μετοχές στα 0,11 ευρώ και τις πούλησαν στα 0,33 ευρώ.
Στο τελευταίο 4μηνο – 5μηνο του 2014 οι ξένοι ανησύχησαν για τα stress tests δεν ήθελαν να εγκλωβιστούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου και κυρίως διέβλεπαν κόπωση στην ελληνική κυβέρνηση.
Τα stress tests τα απέφυγαν, δεν χρειάστηκε να επενδύσουν – κακώς κατά την άποψη μας – νέα κεφάλαια.
Όμως η μεταρρυθμιστική κόπωση της Ελλάδος και τα σημάδια αποδόμησης που εμφάνισε η κυβέρνηση της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προβλημάτισε τους ξένους επενδυτές.
Το καλοκαίρι του 2014 με αφορμή τα stress tests ορισμένοι ξένοι αποχώρησαν από την Ελλάδα οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των τραπεζών.
Η πολιτική κρίση που θα ξέσπαγε όμως είχε προβλεφθεί από ελάχιστους.
Οι δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν την Ελλάδα σε εκλογές, που επανέφεραν τα σενάρια χρεοκοπίας και έχουν οδηγήσει σε ακραία πιστωτική ασφυξία την Ελλάδα είχαν προβλεφθεί από ελάχιστους.
Γιατί όμως βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά οι τράπεζες;
Η βασική αιτία που οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν – όπως το Capital – και όχι μόνο είναι η εκτίμηση που επικρατεί σε αμερικανούς κυρίως επενδυτές αλλά και ευρωπαίους ότι η Ελλάδα απέτυχε να προσφέρει τις αποδόσεις που στόχευαν και το κυριότερο έχουν χάσει την ορατότητα – visibility -.
Πολλοί ξένοι χάνοντας ένα επενδυτικό χρόνο πειραματιζόμενοι στην Ελλάδα συνειδητοποίησαν ότι έχασαν χρόνο, κεφάλαια, εκτέθηκαν οι διαχειριστές στους μετόχους τους.
Βέβαια μπορεί - κανείς να υποθέσει και ορθά – οι επενδύσεις στην Ελλάδα των ξένων αντιστοιχούν στο 1% των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους κανείς δεν θα το κατάλαβε;
Όχι δεν είναι έτσι γιατί όταν στις αναλύσεις παρουσιάζονται απώλειες -60% ή -85% ο διαχειριστής καλείται να απαντήσει σε μια κλασσική ερώτηση.
Γιατί να μην επενδύσει σε μια άλλη χώρα και να παραμείνει συνεχίζοντας να ρισκάρει στην Ελλάδα;
Οι ξένοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και αυτό είναι δομικό πρόβλημα που δεν θα επιλυθεί σε 1 μήνα.
Ένα επίσης λάθος που έγινε στην Ελλάδα – αλλά τότε όταν το πρόβλημα εκδηλωνόταν – όλοι αδιαφόρησαν ήταν το είδος των ξένων που επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες.
Τα hedge funds ήρθαν στην Ελλάδα, επενδυτές που έχουν ημερομηνία έναρξης και λήξης στις επενδύσεις τους σε μεσοβραχυχρόνιο ορίζοντα, επενδυτές που συμπεριφέρονται βίαια επενδυτικά, επενδυτές ακραίας κερδοσκοπίας.
Η Ελλάδα στις ΑΜΚ του 2014 των τραπεζών δεν προσέλκυσε το δεύτερο κύμα επενδυτών το ουσιαστικό τους μακροπρόθεσμους επενδυτές αλλά μόνο τους βραχυπρόθεσμους τα hedge funds.
Η Ελλάδα απογοήτευσε τα hedge funds στο έπακρο, γράφουν μεγάλες ζημίες από τις τράπεζες οι ξένοι.
Αν στο μέλλον οι τράπεζες χρειαστούν και τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι ιδιώτες θα συμμετάσχουν, υπό τις παρούσες μάλιστα συνθήκες ούτε ένας.
Εξειδικεύοντας τους λόγους της πτώσης;
Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στα ιστορικά τους χαμηλά (η Alpha bank δεν έπιασε ιστορικά χαμηλά το 2015 και διαφοροποιήθηκε σε κάποιο βαθμό) για συγκεκριμένες αιτίες.
Π.χ. στην Πειραιώς στις 23 Μαρτίου βγαίνει από το Eurostoxx 600 και χαρτοφυλάκια αποχωρούν προβαίνοντας σε κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Αποχωρεί και το Capital από την μετοχή και δημιουργούν ένα σκηνικό όπου έχει συνθλίψει την μετοχή της Πειραιώς.
Το παράδειγμα της Πειραιώς το αναφέρουμε γιατί στις 10 Μαρτίου του 2015 βρέθηκε στα ιστορικά της χαμηλά.
Όμως συνολικά για τον τραπεζικό κλάδο το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο.
Έχουμε αναφέρει ότι για 6 λόγους το προφίλ των τραπεζών έχει επιδεινωθεί.
1)Έχει επιδεινωθεί δραματικά το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Το 2015 έπρεπε η εξάρτηση από το ευρωσύστημα να έχει μειωθεί στα 35 δισεκ. ή κάτω από 10% του συνολικού ενεργητικού και λόγω της κρίσης έχει εκτοξευθεί στα 102,5 δισεκ. ή 29,5% του ενεργητικού.
Οι τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές ακόμη και από την διατραπεζική, έληξαν 10 δισεκ. σε repos και καμία ξένη τράπεζα δεν δανείζει στην διατραπεζική τις ελληνικές τράπεζες.
2)Το κόστος δανεισμού των τραπεζών έχει αυξηθεί ήδη το ELA έχει φθάσει τα 68 δισεκ. που σημαίνει ότι σε ένα δίμηνο οι τράπεζες έχουν πληρώσει 170 εκατ σε τόκους για το ELA και στο πρώτο τρίμηνο το κόστος θα φθάσει τα 250-260 εκατ ευρώ.
3)Τα NPLs έχουν εκτιναχθεί στα 90 δισεκ., τα πραγματικά NPLs και όχι αυτά που…δεν εμφανίζονται λόγω αναδιαρθρώσεων.
Τα NPLs 90 δισεκ. σημαίνει 42% επί του συνόλου των δανείων.
Το πρόβλημα των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καταλυτικό καθώς η αύξηση τους που είναι πολύ μεγάλη ειδικά στο α΄ τρίμηνο του 2015 επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ακόμη δομικό πρόβλημα στο σύστημα.
Τα NPLs των τραπεζών επιδεινώθηκαν το 2014 και όπως θα ανακοινώσουν οι τράπεζες, συν τοις άλλοις και γιατί στο δ΄ τρίμηνο του 2014 ενέγραψαν την ζημία από τα AQR των stress tests.
Υπενθυμίζεται ότι η ζημία από τα AQR ήταν 7,34 δισεκ. και κατανέμονται ως εξής Εθνική -2,247 δισεκ. Πειραιώς -2,7 δισεκ. Eurobank -1,27 δισεκ. και Alpha bank -1,11 δισεκ.
Τα προβληματικά δάνεια στο α΄ τρίμηνο του 2015 επιδεινώθηκαν εκ νέου και μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες η επιδείνωση ήταν σημαντικά αυξημένη.
4)Τα έσοδα των τραπεζών έχουν δραστικά περιοριστεί όπως θα εξακριβωθεί από την DGCom που έρχεται στην Ελλάδα 26 και 27 Μαρτίου για να ελέγξει τις ελληνικές τράπεζες και τα πλάνα αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο του 2014.
Προφανώς τα πλάνα αναδιάρθρωσης δεν ισχύουν.
Σε πρώτη φάση θα επαναξιολογήσει η DGCom τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών αλλά είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξουν επί τα χείρω αρνητικές αναθεωρήσεις σε όλες τις πτυχές των σχεδίων- πλάνων ειδικά στα NPLs, ρευστότητα και αποτελέσματα.
Επειδή όμως οι τράπεζες λόγω της νέας ελληνικής κρίσης δεν μπορούν να συντάξουν με ακρίβεια και με αξιοπιστία προϋπολογισμούς είναι δεδομένο ότι αρχικά θα αξιολογήσει και σε επόμενη φάση θα επανέλθει στην Ελλάδα η DGCom απαιτώντας από τις τράπεζες να αλλάξουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης αναθεωρώντας επί τα χείρω τους οικονομικούς στόχους για το διάστημα 2015 με 2017.
Τα restructuring plans τα πλάνα αναδιάρθρωσης δεν ισχύουν παρ΄ ότι εγκρίθηκαν μόλις το 2014 αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, όλες οι παράμετροι των ισολογισμών των τραπεζών εμφανίζουν μικρές έως πολύ μεγάλες αποκλίσεις.
Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εστιάζονται κυρίως
Α)Στα NPLs όπου αναμενόταν κορύφωση στα μέσα του 2015 με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης αλλά προφανώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επί τα χείρω.
Η κορύφωση των NPLs μεταφέρεται για το 2016 ενώ για το 2015 οι τράπεζες θα σημειώσουν νέα μεγάλη αύξηση προβλέψεων.
Β)Στα προηγούμενα πλάνα αναδιάρθρωσης – που πλέον δεν ισχύουν – αναμενόταν το 2015 ειδικά από το β΄ 6μηνο οι τράπεζες να περάσουν σε κερδοφορία.
Ο στόχος αυτός έχει ήδη καταπέσει καθώς με βάση την τωρινή εικόνα και το 2015 οι τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες.
Γ)Τα προ προβλέψεων έσοδα που συνδέονται με τις δύο προαναφερόμενες παραμέτρους εμφανίζουν ήδη ουσιαστική επιδείνωση.
5) Το χρονοδιάγραμμα πώλησης θυγατρικών στα Βαλκάνια και μη τραπεζικών δραστηριοτήτων παρ΄ ότι υπάρχουν περιθώρια έως το 2016 με Σεπτέμβριο του 2017 δεν αποκλείεται να ζητηθεί να επισπευστούνορισμένες πωλήσεις θυγατρικών.
Ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πίεση ώστε να πωληθεί άμεσα το 26,9% της Finansbank.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΤΧΣ ενέκρινε την πώληση του 26,9% το 20% μέσω ΑΜΚ και του 6,9% μέσω διάθεσης μετοχών placement το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου του 2015.
6)Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τράπεζες να υποστούν κεφαλαιακή απώλεια από την αναβαλλόμενη φορολογία.
Θυμίζουμε ότι σωρευτικά 13,5 δισεκ. αναβαλλόμενης φορολογίας στήριξε τις τράπεζες ενώ τα κεφάλαια ενισχύθηκαν περίπου 2,5 με 3,5 δισεκ. ευρώ.
Αν αλλάξει ο τρόπος απεικόνισης της αναβαλλόμενης φορολογίας DTA τότε οι ελληνικές τράπεζες και όχι μόνο Ισπανικές, Ιταλικές, πορτογαλικές και Ιρλανδικές θα υποστούν συνέπειες.
Για αυτούς τους λόγους αν σε 5-6 μήνες η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ριζικά τότε το ελληνικό banking θα υποχρεωθεί σε τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Το συμπέρασμα
Για όλους αυτούς τους λόγους έχει καταστεί μη επενδύσιμο το ελληνικό banking και θα παραμείνει μη επενδύσιμο όσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει σε αυτό το τέλμα.
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν μπορεί ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος να χρηματιστηριακά μόνο 12 δισεκ. αποτελεί ακραία στρέβλωση, αξίζει σίγουρα υψηλότερα....
-- - Οι μετοχές σε ιστορικά χαμηλά, χειρότερη εικόνα από το 2012/13
.
Οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν το 2015 τα ιστορικά τους χαμηλά και όχι το 2012 - 2013 όπου είχαν στην κυριολεξία χρεοκοπήσει...
Γιατί έχουν καταρρεύσει οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών;
Ένας κλάδος με ενεργητικό 345 δισεκ. ευρώ με συνολικά κεφάλαια 28-29 δισεκ. εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 12 δισεκ. ευρώ όση περίπου είχε η Εθνική το 2013 στην αύξηση κεφαλαίου;
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Πριν προσπαθήσουμε να δώσουμε εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε αυτό το μείζον ερώτημα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών έχουν στην κυριολεξία καταρρεύσει σε επίπεδα χειρότερα του 2012 με 2013.
Από τον Ιούλιο του 2014 προειδοποιούμε για τιμές Πειραιώς π.χ. 0,50 ευρώ και Εθνική στα 0,80 ευρώ ή Alpha 0,30 ευρώ.
Η Πειραιώς στις 10 Μαρτίου του 2015 κατέγραψε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών 0,4090 ευρώ.
Στις 8 Απριλίου του 2013 η Alpha bank κατέγραψε το ιστορικό της χαμηλό 0,1610 ευρώ αλλά ακολούθησαν 2 μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και η μετοχή παραμένει στα 0,32 ευρώ.
Στις 28 Ιανουαρίου του 2015 η Εθνική κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό 0,79 ευρώ παρ΄ ότι έχει πραγματοποιήσει δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.
Η μετοχή το 2013 είχε φθάσει και στα 5,2 ευρώ προ της πρώτης αύξησης κεφαλαίου.
Η μετοχή της Eurobank σημείωσε ιστορικό χαμηλό στις 28 Ιανουαρίου του 2015 στα 0,10 ευρώ και ενώ έχει πραγματοποιήσει δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου 5,8 δισεκ. και 2,86 δισεκ. ευρώ.
Το 2012 όταν οι τράπεζες λόγω του καταστροφικού PSI+ χρεοκόπησαν και οι 3 εκ των 4 τραπεζών βρέθηκαν με αρνητική καθαρή θέση οι μετοχές δεν είχαν φθάσει σε αυτά τα τραγικά επίπεδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα ιστορικά χαμηλά οι μετοχές των τραπεζών τα κατέγραψαν το 2015 και όχι το 2012 ή 2013.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι στο μεσοδιάστημα έχουν διενεργηθεί δύο ανακεφαλαιοποιήσεις το 2013 συνολικά 25 δισεκ. και μια το 2014 συνολικά 8,3 δισεκ. ευρώ δηλαδή συνολικά 33,4 δισεκ. ευρώ επενδύθηκαν σε κεφάλαιο.
Το ερώτημα είναι γιατί το 2012 με 2013 όπου οι τράπεζες στην κυριολεξία χρεοκόπησαν είχαν υψηλότερες αποτιμήσεις από τις σημερινές ;
Γιατί οι μετοχές των τραπεζών μετά από 2 πολύ μεγάλης κλίμακας ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν καταρρεύσει;
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Οι επενδυτές στις μετοχές των τραπεζών προ των αυξήσεων κεφαλαίου του 2013 προσδοκούσαν…στην ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ ήξεραν οι επενδυτές ότι το Ταμείο θα καλύψει τις αρνητικές καθαρές θέσεις που ήταν ένα από τα δύο μεγάλα προβλήματα και βεβαίως οι ΑΜΚ θα επανέφεραν τις τράπεζες σε καθεστώς φερεγγυότητας.
Οι επενδυτές ήξεραν ότι το ΤΧΣ θα καλύψει τις αρνητικές καθαρές θέσεις των τραπεζών και θα καταβάλλει τόσα κεφάλαια ώστε οι τράπεζες να έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι ΑΜΚ του 2014 που ακολούθησαν καλύφθηκαν από τους ιδιώτες οι οποίοι επένδυσαν 8,3 δισεκ. με ένα στρατηγικό στόχο…να συμμετάσχουν στο ελληνικό recovery story στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ποντάροντας σε υπερκέρδη 200-300% αυτοί ήταν οι στόχοι για ορισμένα funds τουλάχιστον.
Επενδυτές όπως το Capital, Paulson, Fairfax, York Capital, Fidelity και πολλοί άλλοι επένδυσαν στην Ελλάδα με ένα στόχο να επαναληφθεί κατά κάποιο τρόπο....το Ιρλανδικό πείραμα που αγόρασαν μετοχές στα 0,11 ευρώ και τις πούλησαν στα 0,33 ευρώ.
Στο τελευταίο 4μηνο – 5μηνο του 2014 οι ξένοι ανησύχησαν για τα stress tests δεν ήθελαν να εγκλωβιστούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου και κυρίως διέβλεπαν κόπωση στην ελληνική κυβέρνηση.
Τα stress tests τα απέφυγαν, δεν χρειάστηκε να επενδύσουν – κακώς κατά την άποψη μας – νέα κεφάλαια.
Όμως η μεταρρυθμιστική κόπωση της Ελλάδος και τα σημάδια αποδόμησης που εμφάνισε η κυβέρνηση της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προβλημάτισε τους ξένους επενδυτές.
Το καλοκαίρι του 2014 με αφορμή τα stress tests ορισμένοι ξένοι αποχώρησαν από την Ελλάδα οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των τραπεζών.
Η πολιτική κρίση που θα ξέσπαγε όμως είχε προβλεφθεί από ελάχιστους.
Οι δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν την Ελλάδα σε εκλογές, που επανέφεραν τα σενάρια χρεοκοπίας και έχουν οδηγήσει σε ακραία πιστωτική ασφυξία την Ελλάδα είχαν προβλεφθεί από ελάχιστους.
Γιατί όμως βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά οι τράπεζες;
Η βασική αιτία που οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν – όπως το Capital – και όχι μόνο είναι η εκτίμηση που επικρατεί σε αμερικανούς κυρίως επενδυτές αλλά και ευρωπαίους ότι η Ελλάδα απέτυχε να προσφέρει τις αποδόσεις που στόχευαν και το κυριότερο έχουν χάσει την ορατότητα – visibility -.
Πολλοί ξένοι χάνοντας ένα επενδυτικό χρόνο πειραματιζόμενοι στην Ελλάδα συνειδητοποίησαν ότι έχασαν χρόνο, κεφάλαια, εκτέθηκαν οι διαχειριστές στους μετόχους τους.
Βέβαια μπορεί - κανείς να υποθέσει και ορθά – οι επενδύσεις στην Ελλάδα των ξένων αντιστοιχούν στο 1% των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους κανείς δεν θα το κατάλαβε;
Όχι δεν είναι έτσι γιατί όταν στις αναλύσεις παρουσιάζονται απώλειες -60% ή -85% ο διαχειριστής καλείται να απαντήσει σε μια κλασσική ερώτηση.
Γιατί να μην επενδύσει σε μια άλλη χώρα και να παραμείνει συνεχίζοντας να ρισκάρει στην Ελλάδα;
Οι ξένοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και αυτό είναι δομικό πρόβλημα που δεν θα επιλυθεί σε 1 μήνα.
Ένα επίσης λάθος που έγινε στην Ελλάδα – αλλά τότε όταν το πρόβλημα εκδηλωνόταν – όλοι αδιαφόρησαν ήταν το είδος των ξένων που επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες.
Τα hedge funds ήρθαν στην Ελλάδα, επενδυτές που έχουν ημερομηνία έναρξης και λήξης στις επενδύσεις τους σε μεσοβραχυχρόνιο ορίζοντα, επενδυτές που συμπεριφέρονται βίαια επενδυτικά, επενδυτές ακραίας κερδοσκοπίας.
Η Ελλάδα στις ΑΜΚ του 2014 των τραπεζών δεν προσέλκυσε το δεύτερο κύμα επενδυτών το ουσιαστικό τους μακροπρόθεσμους επενδυτές αλλά μόνο τους βραχυπρόθεσμους τα hedge funds.
Η Ελλάδα απογοήτευσε τα hedge funds στο έπακρο, γράφουν μεγάλες ζημίες από τις τράπεζες οι ξένοι.
Αν στο μέλλον οι τράπεζες χρειαστούν και τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι ιδιώτες θα συμμετάσχουν, υπό τις παρούσες μάλιστα συνθήκες ούτε ένας.
Εξειδικεύοντας τους λόγους της πτώσης;
Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στα ιστορικά τους χαμηλά (η Alpha bank δεν έπιασε ιστορικά χαμηλά το 2015 και διαφοροποιήθηκε σε κάποιο βαθμό) για συγκεκριμένες αιτίες.
Π.χ. στην Πειραιώς στις 23 Μαρτίου βγαίνει από το Eurostoxx 600 και χαρτοφυλάκια αποχωρούν προβαίνοντας σε κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Αποχωρεί και το Capital από την μετοχή και δημιουργούν ένα σκηνικό όπου έχει συνθλίψει την μετοχή της Πειραιώς.
Το παράδειγμα της Πειραιώς το αναφέρουμε γιατί στις 10 Μαρτίου του 2015 βρέθηκε στα ιστορικά της χαμηλά.
Όμως συνολικά για τον τραπεζικό κλάδο το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο.
Έχουμε αναφέρει ότι για 6 λόγους το προφίλ των τραπεζών έχει επιδεινωθεί.
1)Έχει επιδεινωθεί δραματικά το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Το 2015 έπρεπε η εξάρτηση από το ευρωσύστημα να έχει μειωθεί στα 35 δισεκ. ή κάτω από 10% του συνολικού ενεργητικού και λόγω της κρίσης έχει εκτοξευθεί στα 102,5 δισεκ. ή 29,5% του ενεργητικού.
Οι τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές ακόμη και από την διατραπεζική, έληξαν 10 δισεκ. σε repos και καμία ξένη τράπεζα δεν δανείζει στην διατραπεζική τις ελληνικές τράπεζες.
2)Το κόστος δανεισμού των τραπεζών έχει αυξηθεί ήδη το ELA έχει φθάσει τα 68 δισεκ. που σημαίνει ότι σε ένα δίμηνο οι τράπεζες έχουν πληρώσει 170 εκατ σε τόκους για το ELA και στο πρώτο τρίμηνο το κόστος θα φθάσει τα 250-260 εκατ ευρώ.
3)Τα NPLs έχουν εκτιναχθεί στα 90 δισεκ., τα πραγματικά NPLs και όχι αυτά που…δεν εμφανίζονται λόγω αναδιαρθρώσεων.
Τα NPLs 90 δισεκ. σημαίνει 42% επί του συνόλου των δανείων.
Το πρόβλημα των NPLs των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καταλυτικό καθώς η αύξηση τους που είναι πολύ μεγάλη ειδικά στο α΄ τρίμηνο του 2015 επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ακόμη δομικό πρόβλημα στο σύστημα.
Τα NPLs των τραπεζών επιδεινώθηκαν το 2014 και όπως θα ανακοινώσουν οι τράπεζες, συν τοις άλλοις και γιατί στο δ΄ τρίμηνο του 2014 ενέγραψαν την ζημία από τα AQR των stress tests.
Υπενθυμίζεται ότι η ζημία από τα AQR ήταν 7,34 δισεκ. και κατανέμονται ως εξής Εθνική -2,247 δισεκ. Πειραιώς -2,7 δισεκ. Eurobank -1,27 δισεκ. και Alpha bank -1,11 δισεκ.
Τα προβληματικά δάνεια στο α΄ τρίμηνο του 2015 επιδεινώθηκαν εκ νέου και μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες η επιδείνωση ήταν σημαντικά αυξημένη.
4)Τα έσοδα των τραπεζών έχουν δραστικά περιοριστεί όπως θα εξακριβωθεί από την DGCom που έρχεται στην Ελλάδα 26 και 27 Μαρτίου για να ελέγξει τις ελληνικές τράπεζες και τα πλάνα αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο του 2014.
Προφανώς τα πλάνα αναδιάρθρωσης δεν ισχύουν.
Σε πρώτη φάση θα επαναξιολογήσει η DGCom τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών αλλά είναι 100% βέβαιο ότι θα υπάρξουν επί τα χείρω αρνητικές αναθεωρήσεις σε όλες τις πτυχές των σχεδίων- πλάνων ειδικά στα NPLs, ρευστότητα και αποτελέσματα.
Επειδή όμως οι τράπεζες λόγω της νέας ελληνικής κρίσης δεν μπορούν να συντάξουν με ακρίβεια και με αξιοπιστία προϋπολογισμούς είναι δεδομένο ότι αρχικά θα αξιολογήσει και σε επόμενη φάση θα επανέλθει στην Ελλάδα η DGCom απαιτώντας από τις τράπεζες να αλλάξουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης αναθεωρώντας επί τα χείρω τους οικονομικούς στόχους για το διάστημα 2015 με 2017.
Τα restructuring plans τα πλάνα αναδιάρθρωσης δεν ισχύουν παρ΄ ότι εγκρίθηκαν μόλις το 2014 αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, όλες οι παράμετροι των ισολογισμών των τραπεζών εμφανίζουν μικρές έως πολύ μεγάλες αποκλίσεις.
Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εστιάζονται κυρίως
Α)Στα NPLs όπου αναμενόταν κορύφωση στα μέσα του 2015 με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης αλλά προφανώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επί τα χείρω.
Η κορύφωση των NPLs μεταφέρεται για το 2016 ενώ για το 2015 οι τράπεζες θα σημειώσουν νέα μεγάλη αύξηση προβλέψεων.
Β)Στα προηγούμενα πλάνα αναδιάρθρωσης – που πλέον δεν ισχύουν – αναμενόταν το 2015 ειδικά από το β΄ 6μηνο οι τράπεζες να περάσουν σε κερδοφορία.
Ο στόχος αυτός έχει ήδη καταπέσει καθώς με βάση την τωρινή εικόνα και το 2015 οι τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες.
Γ)Τα προ προβλέψεων έσοδα που συνδέονται με τις δύο προαναφερόμενες παραμέτρους εμφανίζουν ήδη ουσιαστική επιδείνωση.
5) Το χρονοδιάγραμμα πώλησης θυγατρικών στα Βαλκάνια και μη τραπεζικών δραστηριοτήτων παρ΄ ότι υπάρχουν περιθώρια έως το 2016 με Σεπτέμβριο του 2017 δεν αποκλείεται να ζητηθεί να επισπευστούνορισμένες πωλήσεις θυγατρικών.
Ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πίεση ώστε να πωληθεί άμεσα το 26,9% της Finansbank.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΤΧΣ ενέκρινε την πώληση του 26,9% το 20% μέσω ΑΜΚ και του 6,9% μέσω διάθεσης μετοχών placement το αργότερο έως τα μέσα Απριλίου του 2015.
6)Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι τράπεζες να υποστούν κεφαλαιακή απώλεια από την αναβαλλόμενη φορολογία.
Θυμίζουμε ότι σωρευτικά 13,5 δισεκ. αναβαλλόμενης φορολογίας στήριξε τις τράπεζες ενώ τα κεφάλαια ενισχύθηκαν περίπου 2,5 με 3,5 δισεκ. ευρώ.
Αν αλλάξει ο τρόπος απεικόνισης της αναβαλλόμενης φορολογίας DTA τότε οι ελληνικές τράπεζες και όχι μόνο Ισπανικές, Ιταλικές, πορτογαλικές και Ιρλανδικές θα υποστούν συνέπειες.
Για αυτούς τους λόγους αν σε 5-6 μήνες η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ριζικά τότε το ελληνικό banking θα υποχρεωθεί σε τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Το συμπέρασμα
Για όλους αυτούς τους λόγους έχει καταστεί μη επενδύσιμο το ελληνικό banking και θα παραμείνει μη επενδύσιμο όσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει σε αυτό το τέλμα.
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν μπορεί ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος να χρηματιστηριακά μόνο 12 δισεκ. αποτελεί ακραία στρέβλωση, αξίζει σίγουρα υψηλότερα....
-
Info-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-