Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

"Οι Αμερικανοί δείχνουν μεγαλύτερη συμπάθεια στις ελληνικές θέσεις για λιγότερη λιτότητα παρά στις γερμανικές"


NYT: Πιο κοντά στην Ελλάδα οι ΗΠΑ στη “διαμάχη” με την ΕΕ-Απεύχονται προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας


"Οι Αμερικανοί δείχνουν μεγαλύτερη συμπάθεια στις ελληνικές θέσεις για λιγότερη λιτότητα παρά στις γερμανικές" υποστηρίζει η διευθύντρια του γραφείου των NYT στο Βερολίνο Άλισον Σμέιλ. Η κ.Σμέιλ τονίζει πως για τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, την ώρα που η κρίση στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη"

Οι ΗΠΑ αγώνιούν για την πορεία της ευρωπαικής οικονομίας και για αυτούς είναι ζητούμενο το πως θα βρεθεί διέξοδος στην κρίση χρέους που βασανίζει την Ελλάδα λέει η διευθύντρια του γραφείου των New York Times στο Βερολίνο Άλισον Σμέιλ, μεταδίδει η Deutsche Welle. Την ώρα που Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης χρέους οι Aμερικανοί βλέπουν με συμπάθεια τις ελληνικές θέσεις,

Η Σμέιλ τονίζει ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολλοί Αμερικανοί, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, διακρίνουν στην Ευρώπη μια αντιπαράθεση δύο στρατοπέδων. Εκείνου των περικοπών και της λιτότητας που εκπροσωπεί η Γερμανία και εκείνου μια πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και αύξησης των δημοσίων επενδύσεων είτε από τις κυβερνήσεις, είτε την ΕΚΤ, που εκπροσωπεί η Ελλάδα».

Η Aμερικανίδα δημοσιογράφος πιστεύει ότι οι Aμερικανοί δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, παρά για τις γερμανικές που επιμένουν στην πολιτική λιτότητας:

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια κάποια συμπάθεια για τα ελληνικά επιχειρήματα, την οποία δεν συναντούμε, όπως γνωρίζετε, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή όμως πιστεύω ότι η ελληνογερμανική φιλία είναι μακροχρόνια, πολύπλοκη, αλλά υφίσταται όπως έδειξε την Κυριακή η συνάντηση Κοτζιά–Στάινμαϊερ στο Βερολίνο. Είναι σαφές ότι οι Aμερικανοί δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον από ένα χάσμα μέσα στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί εύχονται να βελτιωθεί η κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έτσι ώστε να διευκολυνθεί η γεφύρωση των όποιων διαφορών εντός ευρωζώνης».

Για τις ΗΠΑ η κρίση στην Ελλάδα έχει και μια γεωστρατηγική διάσταση, μιας και όπως λέει η Aμερικανίδα δημοσιογράφος, οι Αμερικανοί «δεν βλέπουν θετικά μια προσέγγιση Αθήνας– Μόσχας με τη κρίση στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη», λέει η Άλισαν Σμέιλ προσθέτοντας:

«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν μια από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που διατηρούσαν σε υψηλό επίπεδο τις στρατιωτικές δαπάνες προς μεγάλη ικανοποίηση των ΗΠΑ. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει φόβος ότι η στάση της Αθήνας θα διαφοροποιηθεί. Υπάρχει κατανόηση για διεθνείς επαφές στη Μόσχα ή την Κίνα. Αν οι Αμερικανοί ανησυχούν για κάτι, τότε αυτό αφορά την συνοχή του ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου στο ζήτημα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας με αφορμή το Ουκρανικό», καταλήγει η διευθύντρια του γραφείου των NYT στο Βερολίνο.


- πηγή-efsyn.gr -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-