Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η Γερμανία παρουσιάζει την υψηλότερη διαφθορά στην Ευρώπη και πάει να μας στερήσει τη "νέα διαπραγμάτευση" για να σώσουμε την Ελλάδα μας.


Η Γερμανία παρουσιάζει την υψηλότερη διαφθορά στην Ευρώπη

- στο 80% έφτασε η διαφθορά στη Γερμανία (βλέπεις ρίχνουν χοντρές μίζες για να ξεπουλήσουν τα βιομηχανικά τους προιόντα...).-

Η οικονομία στηρίζεται στο ψυχολογικό κλίμα που δημιουργείται και στις προσδοκίες.Αυτά τα δύο, πάνε να μας στερήσουν τα προγράμματα «made in Germany».




1. Τι γίνεται με τα αναξιοποίητα ακόμη προγράμματα ΕΣΠΑ, χρήματα της ΕΕ, α)το εγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 1,7 δις € για τις Περιφέρειες ( κεντρικής Μακεδονίας-Δυτικής Ελλάδας και Αττικής) και β)το «Ευρωπαικό Ταμείο Απόρων» ύψους 500 περίπου εκατ.€.? Πρόκειται για εγκεκριμένα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν καθυστερήσει υπερβολικά, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα που ζούμε αυτή τη κρίσμη περίοδο.


.

2. Η ΕΕ μας κατηγορεί για «αδιαφάνεια» στην αρμόδια Δ/νση Ιδιωτικών Επενδύσεων (θυμάστε που άλλαζαν συνεχώς προσωπικό λόγω των προβλημάτων που είχαν καταγγελθεί).Αυτή την αφορμή βρίσκει η ΕΕ και σταμάτησε «άτυπα» τη συνέχιση των προγραμμάτων, με αναστολή μέχρι νεωτέρας.Τα προγράμματα αυτά ανήκουν στο παληό ΕΣΠΑ (2007-2013).

Εξαίρεση αποτελεί το έργο της ΕΡΓΟΣΕ (βλέπεις ετοιμάζονται να το ιδιωτικοποιήσουν και υπάρχουν συμφέροντα στα ευρωπαικά λόμπυ.Οι Γερμανοί μετά το κερδορφόρο Ελευθέριο Βενιζέλο, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, θέλουν και τον ΟΣΕ για να ελέγχουν πλήρως τις μεταφορές στην Ελλάδα.


.

3. Παράλληλα άτυπα έχει παγώσει και το «Νέο ΕΣΠΑ» για τα έτη 2014-2020.Κορμός του νέου ΕΣΠΑ είναι η επαναφορά του κατά κεφαλή εισοδήματος του Ελληνα στα προ κρίσης επίπεδα 2005-2006, με βασικές προτεραιότητες την αύξηση της απασχόλησης με μείωση της ανεργίας, αύξηση παραγωγικών επενδύσεων και παραγωγικότητας (βλέπε τουρισμό-βιομηχανία-ενέργεια-επικοινωνίες-πληροφορική, υποδομές απαραίτητες για τις γερμανικές επενδύσεις).


.

4. Από το Φεβρ.2015, υπάρχει – άτυπα από την ΕΕ- Αναστολή μέχρι νεωτέρας όλων τα επενδυτικών προγραμμάτων παλαιού και νέου ΕΣΠΑ που προφανώς αποτελεί μέρος της διαβλεπόμενης ευρύτερης πολιτικής πίεσης – στραγγαλισμού της πραγματικής οικονομίας, ώστε να κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης της Ελλάδας.Βλέπεις το σχέδιο «made in Germany» δε θέλει με κανένα τρόπο ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας στην Ελλλάδα και στους Ελληνες.

Οι δικαιολογίες της ΕΕ είναι η παρατηρούμενη «διαφθορά» στις αρμόδιες Ελλην. υπηρεσίες (αυτό είναι αλήθεια).-Ετσι η Ελλάδα το 2015 στερείται των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων για να βοηθηθεί να βγεί από τη παρατεταμένη οικονομική κρίση, έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί «προγραμματισμένα η Ανάπτυξη» (βλέπε σχέδιο Σόιμπλε).

Ο Τσίπρας προχτές κατά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με το Πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ευέλικτη «Ομάδα Δράσης» σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες.-Αναμένουμε τη στελέχωση της Ομάδας Δράσης μαζί με τα αποτελέσματα αυτής.

Σημειώνεται όμως ότι δεν είχε συνταχθεί το Νέο Αναπτυξιακό πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ 2014-20 από τη προηγούμενη κυβέρνηση και απουσιάζει παντελώς ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα υποστηρίζει το νέο ΕΣΠΑ .Παντελής έλλειψη πολιτικής Ανάπτυξης σε αυτή τη χώρα.Κατά τα άλλα, επιθυμούμε την Ανάπτυξη (χωρίς κάν να έχει συνταχθεί και ψηφισθεί ο αντίστοιχος νέος Αναπτυξιακός Νόμος για το 2014-2017).


.

5. Πίγκ-πόγκ δηλώσεων και συνεντεύξεων παρατηρούμε μεταξύ Σόιμπλε-Βαρουφάκη.
Βλέπεις άλλαξε το υπάρχον «μοντέλλο διαπραγμάτευσης» – made in Germany- με τα νέα πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση και χάλασε η έτοιμη παληά σούπα Σόιμπλε. Πολλά επιθυμούμε να αλλάξουν σ΄αυτό το τόπο, αλλά απαιτείται «σχεδιασμός και πιστή εφαρμογή».

Πέρασαν 6 χρόνια βίαιης οικονομικής προσαρμογής-εξευτελισμών και διαρκούς λιτότητας.Η πραγματική Οικονομία βρίσκεται εδώ και καιρό στο «πάγο».

Χρειάζεται νέο μοντέλο διαπραγμάτευσης, διαφορετικοί χειρισμοί με τους εταίρους μας.


Tώρα με τα γερμανικά σκάνδαλα που έβγαλε στη φόρα ο Καμένος, η ίδια η Μέρκελ ψάχνει απεγνωσμένα τον Αλέξη να συζητήσουν στο Βερολίνο, πριν ξαπλωθούν τα νέα.


Αυτή είναι η νέα διαπραγμάτευση.-
.

6. Στερεύει η πραγματική οικονομία από ρευστότητα.
Η πραγματική Οικονομία βρίσκεται εδώ και καιρό στο «πάγο».

Η οικονομία στηρίζεται στο ψυχολογικό κλίμα που δημιουργείται και στις προσδοκίες.Αυτά τα δύο συγχρόνως, πάνε να μας στερήσουν οι Σόιμπλε-Μέρκελ.Οι Αγορές θέλουν μεσοπρόθεσμη ηρεμία με δημιουργική σαφήνεια και όχι Οικονομική Ασφυξία με Ασάφειες.Απαιτούνται σταθερά πολιτικά βήματα με σαφείς στόχους, ανάλογες μεταρρυθμίσεις και κυρίως πανεθνική στήριξη.

Η παληά ακολουθούμενη οικον.διαπραγμάτευση μέχρι τέλη 2014,ήταν «μονοδιάστατη» και φάνηκαν ήδη τα αποτελέσματα της παρατεταμένης «τοξικής λιτότητας» που περάσαμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα.

Η νέα διαπραγμάτευση αποτελεί ίσως ένα διαφορετικό μοντέλλο, ένα άλλο μοντέλλο διακυβέρνησης της χώρας, όπως ανοίγματα με κατοχικό δάνειο-πολεμικές αποζημιώσεις-νέα γεωπολιτικά προβλήματα (βλ Ρωσία-Κίνα-Μέση Ανατολή-Ισραήλ) και βασικά στήριξη της νέας κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα με τη Ρωσία και το νέο ψυχρό πόλεμο που ήδη ξεκίνησε είναι ζωντανή η απειλή πολέμου στη περιοχή.Ο Πούτιν κρατά αρκετές τύχες κρατών της ΕΕ και ψάχνει ευρωπαικές συμμαχίες για το τελικό κτύπημα στη Μέρκελ και στη πολιτική της εναντίον της Ρωσίας.

Υπάρχει πάντα ο ψυχολογικός κανόνας της επιβίωσης, όταν «εξευτελίζεις και ταπεινώνεις» ένα περήφανο λαό όπως οι Ελληνες με τη βαριά ιστορία τους, από αντίδραση ο λαός συσπειρώνεται.


Κάτι αντίστοιχο παρατηρούμε τελευταία να συμβαίνει και στη Ρωσία με τον Πούτιν.Ολοι οι Ρώσοι έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον αρχηγό τους το Πούτιν ώστε στηρίζοντάς τον να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ταπεινώσεις και κυρώσεις της Αμερικής και ΕΕ.

Το ίδιο παρατηρείται με το συνεχόμενο εξευτελισμό και ταπείνωση της Ελλάδας και των Ελλήνων.Αυτό και μόνο το γεγονός από μόνο του δικαιολογεί τα υψηλά ποσοστά (80%) συσπείρωσης στο Τσίπρα (δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις τελευταίες εκλογές του Γενάρη 2015, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί έπιασαν το 32,4%).

Ο Ελληνας ήθελε να ακουστεί η φωνή του, να σταματήσει αυτή η παρατεταμένη ταπείνωση και εξευτελισμός που έζησε τα τελευταία 5 χρόνια όπου κανένας δεν διαπραγματεύτηκε το οικονομικό μας πρόβλημα με τους εταίρους της ΕΕ, με τους θεσμούς.Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της αποτυχίας του «λανθασμένου εξ υπαρχής» προγράμματος λιτότητας που μας επιβλήθηκε από το σχέδιο «made in Germany» που απλά επεδίωκε να διασωθούν τις δικές τους τράπεζες.Τα τελευταία δάνεια των Μνημονίων δεν πήγαν στην Ανάπτυξη, δε διοχετεύτηκαν στη πραγματική οικονομία, αλλά στις ξένες τράπεζες.Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο μέσος Ελληνας που είδε αυτά τα 5 χρόνια το εισόδημά του και τις αποταμιεύσεις του να εξανεμίζονται.Αποδείχτηκε ότι η Κύπρος εφάρμοσε καλύτερη πολιτική , διότι απλά εκεί ήδη φέτος ξεκίνησε η Ανάπτυξη μετά το κούρεμα στις καταθέσεις των τραπεζών.Διερωτάται κανείς μήπως στην Ελλάδα, λύθηκε μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα με τους αυξανόμενους φόρους και απομείωση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων κατά 50-60.? Αρα χρειάζεται ένα διαφορετικό και πολυ-διάστατο μοντέλο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Το έαν το ακολουθούμενο σήμερα νέο μοντέλο διαπραγμάτευσης πετύχει τον ουσιαστικό του στόχο δεν το γνωρίζουμε, πάντως κάτι καλύτερο θα επιτευχθεί ενάντια στη διαρκή πολιτική λιτότητας των Σόιμπλε-Μέρκελ που για αντίποινα της αλλαγής τρόπου διαπραγμάτευσης, στραγγαλίζουν από το Φεβρουάριο 2015 τη ρευστότητας της χώρας.


.


7. Τράπεζες: θεσπίζεται «νέος δείκτης» για τις παλαιές και νέες επισφάλειες (συνολική αντιμετώπιση για παληές και νέες χορηγήσεις υπό διαπραγμάτευση, όπως επίσης για όλα τα εν δυνάμει «κανόνια» που έρχονται).

Pireoς Βank και Eurobank προχώρησαν ήδη σε προβλέψεις, η ETE θα έχει μάλλον αυξημένες προβλέψεις και τέλος η ALPHA BANK λόγω του καλού της χαρτοφυλακίου δεν θα προχωρήσει φέτος σε ανάλογες κινήσεις.

Τραπεζικοί κύκλοι μιλούν πλέον για πρόσθετες νέες επισφάλειες φέτος της τάξης του 1,2 – 2 δις €, δίχως να γνωρίζουν το τελικό ύψος αυτών (βρισκόμαστε βλέπεις ακόμη στην αρχή του 2015).-



Greek Fund
.







.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-