Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Tα βάζει με τις «ιερές αγελάδες» του πολιτικο-οικονομικού συστήματος της χώρας η κυβέρνηση

Να αποκαλυφθεί η διαπλοκή παντού


Αποφασισμένη να τα… βάλει με τις «ιερές αγελάδες» του πολιτικο-οικονομικού συστήματος της χώρας φέρεται η κυβέρνηση, αν κρίνουμε από τις προθέσεις της, όπως αυτές διατυπώνονται με κατηγορηματικό τρόπο. Οι πολίτες ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης, την κατανομή των οικονομικών βαρών στη βάση της ισονομίας και της φοροδοτικής ικανότητας και όχι εύκολες λύσεις, όπως οριζόντια μέτρα. Οταν οι φορολογούμενοι καταβάλλουν υποχρεωτικά την έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης, προφανώς δεν είναι κοινωνικά δίκαιο η αντίστοιχη εισφορά να είναι εθελοντική για τους εφοπλιστές, οι οποίοι απολαμβάνουν σειρά προκλητικών φοροαπαλλαγών. Σε μια χώρα που η εφορία θεωρεί ότι τα παιδιά είναι τεκμήριο και έχει «κόψει» όλες τις φοροαπαλλαγές, οι ναυτιλιακές εταιρείες καταβάλλουν συνολικά τους μισούς φόρους απ’ ό,τι τα ελληνικά πληρώματα.
Ενα από τα μεγάλα μέτωπα που θα ανοίξει πολύ σύντομα είναι των μέσων ενημέρωσης και κυρίως των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, που λειτουργούν επί 25 χρόνια με προσωρινές άδειες. Οι ίδιοι σταθμοί οφείλουν περί τα 20 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση των συχνοτήτων. Προφανώς ο υπέρογκος τραπεζικός δανεισμός, που δεν αφορά μόνο τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και τους εκδοτικούς ομίλους που συνδέονται μαζί τους, έχει χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς, ίσως διαφορετικούς από αυτούς που δικαιολογεί η δραστηριότητά τους.
Εύλογα ερωτήματα, που απαιτούν άμεση απάντηση, αφορούν τα κριτήρια χορήγησης των δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και τους όρους και τις εξασφαλίσεις των δανειακών συμβάσεων. Ηταν αυστηρά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ή μήπως κομματικά και πολιτικά; Θα αναζητηθούν ευθύνες; Η ολιγαρχία των μέσων ενημέρωσης και το εφοπλιστικό κεφάλαιο δεν έχουν την αποκλειστική ευθύνη της στρεβλής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί. Υπάρχουν και άλλοι τομείς της οικονομίας και της παραοικονομίας, όπου τα φαινόμενα διαπλοκής ζουν και βασιλεύουν. Ομως σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα πρόσωπα ταυτίζονται και καταφέρνουν να παίζουν στο δικό τους… γήπεδο, με τους πολίτες να είναι απλοί θεατές, που πληρώνουν όμως πολύ ακριβό εισιτήριο.
-Efsyn.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-