Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δεν δικαίωσαν τις προβλέψεις των τραπεζιτών - έχουν «πέσει» έξω όλοι οι επιμέρους στόχοι

Υπό αναθεώρηση στόχοι και πλάνα των τραπεζών


της Νένας Μαλλιάρα
- Capital.gr​


Η αναθεώρηση των πλάνων αναδιάρθρωσης και οι εξελίξεις στο μέτωπο της ρευστότητας, αλλά και της πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αποτελέσουν τα σημεία αιχμής στις ερωτήσεις των αναλυτών ξένων οίκων που θα παρακολουθήσουν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών. Αυτές ξεκινούν σήμερα με τη Eurobank, ενώ στις 19 Μαρτίου θα ανακοινώσουν αποτελέσματα Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Tο κλίμα αβεβαιότητας που ενέσκηψε στην ελληνική οικονομία από τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε κορυφώθηκε, έχει θέσει εκτός πραγματικότητας τις προβλέψεις που έκαναν οι τραπεζίτες το φθινόπωρο όταν παρουσίαζαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου. 
Τότε μιλούσαν για κορύφωση των επισφαλειών και των πρόσθετων προβλέψεων και για επιστροφή στην κερδοφορία το 2015.
Παράλληλα εκτιμούσαν ότι θα προχωρούσαν κανονικά τα σχέδια για πωλήσεις θυγατρικών, καθώς υπήρχαν δρομολογημένες ή ακόμη και προχωρημένες συζητήσεις σε αρκετά από αυτά.

Οι εξελίξεις, βεβαίως, δεν δικαίωσαν τις προβλέψεις των τραπεζιτών, καθώς deals που είχαν προσυμφωνηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, όπως για παράδειγμα η πώληση του Αστέρα από την Εθνική Τράπεζα,  οδηγήθηκαν σε ναυάγιο.

 Παράλληλα, έχουν «πέσει» έξω και όλοι οι επιμέρους στόχοι (πλην του στόχου για μείωση του λειτουργικού κόστους), με κυριότερο την αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το γεγονός ότι με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί έχει «χαθεί» ήδη το πρώτο τρίμηνο, ενώ δεν έχει αποκατασταθεί κλίμα σιγουριάς για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη της τετράμηνης παράτασης τον Απρίλιο, τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να τεθούν σε επανεξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι στα τέλη του μήνα έρχεται για μία πρώτη επαναξιολόγηση των πλάνων αναδιάρθρωσης των τραπεζών ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού G. Koopman.  Εν συνεχεία αναμένονται νέοι επί τα χείρω στόχοι, ειδικά στο σκέλος των επισφαλειών, του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών και  των εσόδων.

Τα παραπάνω θα αποτυπώνονται επιδεινούμενα και στα αποτελέσματα του 2014, όπου οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν αυξημένες ζημίες, πρόσθετες προβλέψεις για επισφάλειες, περαιτέρω απομόχλευση και αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους λόγω ELA.

--
Info.gf -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-