Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Στο "νέο" ΤΑΙΠΕΔ θα ενταχθεί το Κτηματολόγιο


Και το Κτηματολόγιο πάει στο «νέο ΤΑΙΠΕΔ»
.
Ανοίγει νέος δρόμος υλοποίησης έργων αστικών αναπλάσεων και χρηματοδότησης από εξειδικευμένα επενδυτικά κεφάλαια.
.
Ο νέος φορέας που θα συσταθεί με στόχο την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων θα περιλαμβάνει εκτός από τα υφιστάμενα Νομικά Πρόσωπα που διαχειρίζονται την Ιδιωτική Περιουσία του Δημοσίου (ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ, Παράκτιο Μέτωπο κλπ.) και το Κτηματολόγιο.

Ο στόχος είναι απλός.


Μέσα από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων γης, η αποτίμηση ενός περιουσιακού στοιχείου μπορεί να αποτιμηθεί και να βελτιστοποιήσει την αξία του. Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό μια αγορά και διευκολύνονται οι πράξεις.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της αυξημένης πολιτικής πίεσης, η ύπαρξη δεδομένων συμβάλλει πολλαπλά στην ωρίμανση των αναπτυξιακών έργων. Επί πλέον, όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η ένταξη των δεδομένων του Κτηματολογίου δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων και συγκεκριμένα:


Δημιουργούνται προϋποθέσεις δικαιότερης φορολογικής αντιμετώπισης, καθώς μπορούν να ποσοτικοποιηθούν τα οφέλη μιας διαγωνιστικής διαδικασίας.

Δημιουργείται περιβάλλον αποτίμησης παγίων που δεν στηρίζεται σε «αστερίσκους» (subject to…)

Παράγονται δεδομένα που διευκολύνουν την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών

Ανοίγει ο δρόμος της συμμετοχής του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Σε ότι αφορά το τελευταίο, όπως είχε τονίσει ο πρόεδρος της Hill International, Rauf Ghali, στο 7ο RED Business Forum «κάθε έργο μπορεί να περιβάλλεται με το νομικό μανδύα μιας αυτοτελούς διοικητικής οντότητας η οποία θα αποτελεί την συνεισφορά του κράτους στο αναπτυξιακό έργο».

Με τον τρόπο αυτό ορίζεται το πλαίσιο υποχρεώσεων, αλλά και απολαβών για τα κρατικά ή δημοτικά ταμεία.-

-Ered.gr


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-