Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: «ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες» -ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας,





ΕΥΡΩΠΗ  - LIVE
Σε αναζήτηση πολιτικής λύσης

mini-group-greece.jpg
EUROKINISSI

.
Με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και τους θεσμικούς παράγοντες της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε και το υπογράφουν και οι επτά «πλευρές» που συμμετείχαν στη συζήτηση, όλοι αποδέχονται απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Μάλιστα, δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν το έργο τους και να το ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζεται στο κείμενο, σημειώνοντας ότι «το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Νωρίτερα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσαν τη συζήτηση για την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, όπου εξετάστηκαν τα ζητήματα της ενεργειακής ένωσης και της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Τσίπρας: «Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες» (04:02)


«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες. Όλες οι πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή ανάγνωση της απόφασης της 20ής Φλεβάρη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη συνάντηση για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι υπήρξε διάθεση όλων των πλευρών ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ επαναβεβαίωσε την πρόθεση του για υλοποίηση προγραμμάτων που θα εκταμιεύσουν ένα σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.


Το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση για την Ελλάδα (03:57)

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσης της επταμερούς συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα, έχει ως εξής:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».


Η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις (03:51)


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, τόνισε ότι η κυβέρνηση έβαλε ξανά τη διαπραγμάτευση στις ράγες, τονίζοντας ότι δεν έχει τη δέσμευση να εφαρμόσει υφεσιακά μέτρα και το email Χαρδούβελη, αλλά θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις.


Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις εμείς, αλλά το Eurogroup (03:48)


Ο λόγος για τον οποίο και ο κ. Τουσκ και ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσουν γραπτή θέση είναι ότι στη Σύνοδο δεν έχουν μεν πρόβλημα με την 8μερή συζήτηση, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει το Eurogroup, όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ.


«Σημείο αναφοράς η 20ή Φεβρουαρίου» (03:43)


«Εγώ σήμερα για πρώτη φορά μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για όλα αυτά τα θέματα. Ήταν πολύ σημαντικό για μας να έχουμε σημείο αναφοράς, που για εμάς είναι η 20ή Φεβρουαρίου» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ και ξεκαθάρισε πως η αποτίμηση των προτάσεων θα γίνει από το Eurogroup.

Όσον αφορά στα οικονομικά της Ελλάδας, η Γερμανία καγκελάριος τόνισε πως «η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σίγουρα δεν είναι εύκολη. Θα γίνει εκταμίευση κονδυλίων όταν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις της 20ής Φεβρουαρίου».

«Αναφέρομαι σε αυτό που είπαμε στις 20 Φεβρουαρίου. Η 4η παράγραφος έχει σαφή δέσμευση. Υπάρχει επικύρωση αυτών των θέσεων. Μόνο όταν υπάρξει αποτίμηση από τους θεσμούς θα εκταμιευτεί η δόση» συμπλήρωσε, κάνοντας σαφές πως αυτό ισχύει και για την μεταφορά κονδυλίων από το ESM και την ΕΚΤ.


Από την Ελλάδα ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων (03:35)


Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «σήμερα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προτείνει αλλαγές μέσα στο πλαίσιο των όσων συμφωνήσαμε». «Πότε θα γίνει η αποτίμηση αυτών των πρωτοβουλιών δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το πω. Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Αλλά για να αρχίσει η διαδικασία σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κατάλογος από την κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάθε διάθεση και βούληση να παρουσιάσει αυτόν τον κατάλογο» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, συμπληρώνοντας ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και σε πνευμα συνεργασίας.


Μέρκελ: Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε (03:33)


«Τονίσαμε ότι σε πνεύμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης θεωρήσαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε…» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι «θα προσπαθήσουμε εμείς και η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ευθύνη των δεσμεύσεων».-


- Πηγή, efsyn.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-