Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

O Renzi πήγε στη Μόσχα -γεύμα με τον Πούτιν- Αναζητεί αναζητεί ένα ρόλο για την Ιταλία










Ταξίδι Renzi είχε κανένα άμεσο σκοπό εκτός από τη δική του επιθυμία να διεκδικήσει ένα σημαντικό ρόλο στο διάλογο της Ευρώπης με τον πλοίαρχο του Κρεμλίνου.

Γεύμα με τον Πούτιν: Renzi θέλει ένα ρόλο για την Ιταλία






Dan Alexe -03/05/2015 -



Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, σε μια επίσκεψή του στη Μόσχα στις 5 Μαρτίου συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


Με τη Ρωσία-Δύση δεσμούς στο χαμηλότερο σημείο τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι περισσότεροι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απέφευγε Μόσχα. Ταξίδι Renzi είχε κανένα άμεσο σκοπό εκτός από τη δική του επιθυμία να διεκδικήσει ένα σημαντικό ρόλο στο διάλογο της Ευρώπης με τον πλοίαρχο του Κρεμλίνου, δεδομένου ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις έχουν άσχημα τραυματισμένος από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και της Μόσχας αντιποίνων κινήσεις.


Δεν ήταν μια πραγματική διμερή σύνοδο κορυφής, στην απουσία της συνήθους πληθώρα συνοδευτικών υπουργών (μια διπλωματική μορφή απαγορεύονται ρητά από τις κυρώσεις), αλλά μάλλον ένα «γεύμα εργασίας» στο Κρεμλίνο. Renzi δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη του γεύματος τους, που ήθελε να συζητήσει για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με άλλα θέματα, περιλαμβανομένης της βίας στη Λιβύη.


Πούτιν χαιρέτισε «ενεργό πολιτικό διάλογο» με την Ιταλία, και είπε ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις παρέμεινε ισχυρή, παρά τη ζημία που προκλήθηκε από τις κυρώσεις της ΕΕ και η Ιταλία παρέμεινε τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.


Η Ρωσία έχει ανταποκριθεί στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ με μια απαγόρευση στις περισσότερες δυτικές τροφίμων, και στην Ιταλία, ένας σημαντικός εξαγωγέας τροφίμων, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Η Ιταλία έχει επίσης υποστεί λόγω της κάθετης πτώσης του αριθμού των Ρώσων τουριστών που οφείλεται στην υποτίμηση του ρουβλίου.


Οι κυρώσεις που σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου έχουν ωθήσει τη ρωσική οικονομία σε ύφεση το τρέχον έτος, και το ρούβλι έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου.


Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανέφερε μερικές από τις κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθεί μόνο εάν η Ρωσία ανταποκρίνεται πλήρως στις συνθήκες της 12η Φλεβάρη ειρηνευτική συμφωνία για την ανατολική Ουκρανία, και κράτησε την πόρτα ανοιχτή για περισσότερες κυρώσεις εάν η Μόσχα αδυνατεί να το πράξει. Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Ρωσία στηρίζει τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, με στρατεύματα και όπλα, τις κατηγορίες Μόσχα αρνείται.


Πριν από τις συνομιλίες, που Renzi λουλούδια στον τόπο όπου εξέχοντα ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Nemtsov Ρωσική πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο. Οι επικριτές του Κρεμλίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση, ενώ ο Πούτιν κάλεσε η δολοφονία ενός προβοκάτσια με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας.


Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ιταλίας και της Ρωσίας, καθώς και ορισμένα κοινά έργα, έχει επηρεαστεί από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας για το ρόλο του σε σύγκρουση ανατολική Ουκρανία και την παράνομη προσάρτηση της στην χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απειλήσει περαιτέρω κυρώσεις αν οι ρώσοι-backed αυτονομιστές πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο λιμάνι της πόλης της Μαριούπολης.


-copy from, www.neurope.com


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε το σχόλιό σου, με ονομ/μο και Mail .-